fbpx

Θεόδωρος Σουρμελής: Όσα μας είπε ένας νέος υποσχόμενος musical performer!

Πρόσφατα μιλήσαμε με ένα ταλαντούχο νέο, το Θεόδωρο Σουρμελή. Γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αργότερα σπούδασε musical theatre στη σχολή P.M.T.P στην Αθήνα.

Εκεί μελέτησε: από ιστορία του θεάτρου, μουσική θεωρία και χορωδία, μέχρι και υποκριτική και πολλές ώρες χορό. Επί 3 χρόνια περνούσε σχεδόν 10 ώρες τη μέρα στη σχολή. Ήταν τρομερή εμπειρία, όπως μας είπε, και χρήσιμο εφόδιο για όλα όσα ακολούθησαν αργότερα στη σκηνή: μουσικοθεατρικές, χορευτικές, χοροθεατρικές και θεατρικές παραστάσεις και show στην Ελλάδα και την Κύπρο, δίπλα σε σημαντικά ονόματα του χώρου.

Οι τελευταίες του θεατρικές συμμετοχές ήταν στα έργα: «Η Κλυταιμνήστρα στον Άδη» του Μάριου Θεοχάρους και στην κυπριακή κωμωδία «Εν να σε κάμω πεθερά τζι ας είσαι γινακξίνα», με την ομάδα Φώσηθοι.

Δες όσα μας είπε στη συνέντευξη μας πιο κάτω: 

 

Γεια σου Θεόδωρε. Η υποκριτική, το τραγούδι και ο χορός είναι τρεις διαφορετικές τέχνες που συγκλίνουν σε ένα είδος θεάτρου: το musical. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Γιατί; Τι απαιτήσεις έχει το είδος αυτό;

Η απάντηση είναι η αναμενόμενη: τρομερές απαιτήσεις. Το μιούζικαλ απαιτεί όσo το δυνατόν περισσότερη αρτιότητα στις 3 αυτές τέχνες.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ένας υποψήφιος performer πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια για να κατακτήσει όχι μία, αλλά 3 δύσκολες τέχνες.

Βέβαια, αυτό έρχεται πάντοτε σε αντιστοιχία με το πόσο εκπαιδευμένο είναι το κοινό και τι προσδοκίες έχει από το είδος του μιούζικαλ.

Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να ασχοληθείς με το θέατρο και ειδικότερα με το musical;

Από παιδί θυμάμαι να ξοδεύω όλο μου το χαρτζιλίκι σε… albums καλλιτεχνών. Θαύμαζα απεριόριστα τους ξένους τραγουδιστές και συγκροτήματα που συνδύαζαν τον χορό και το performance μαζί με το τραγούδι.

Από την άλλη, λάτρευα να διαβάζω παραμύθια, ελληνική μυθολογία και λογοτεχνικά βιβλία. Η μητέρα μου μας πήγαινε από πολύ παιδιά σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβαιναν στη Λεμεσό. Θυμάμαι ακόμα, παρακολούθησα αρχαία τραγωδία για πρώτη φορά σε ηλικία 6 χρονών, τον «Προμηθέα Δεσμώτη» με τον Νικήτα Τσακίρογλου στο Κούριο και εντυπωσιάστηκα.

Μεγαλώνοντας ξεκίνησα να επεξεργάζομαι μέσα μου το όνειρο να σπουδάσω αυτές τις 3 αυτές τέχνες. Η εκπαίδευση στο μιούζικαλ, σου δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

Τι σε αγγίζει τελικά πιο πολύ; Το τραγούδι, η υποκριτική ή ο χορός;

Όλα στις σωστές ποσότητες, καθώς και όλα μαζί ή χωριστά – και όχι κατ’ ανάγκη μόνο στο μιούζικαλ.

Ξέρω πως δεν είμαι ούτε ο Παβαρότι, ούτε ο Μπαρίσνικοφ, ούτε ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, όμως μπορώ να τραγουδήσω, να παίξω και να χορέψω σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Ξαφνικά στην Ελλάδα και την Κύπρο όλοι ασχολούνται με το musical. Θεωρείς ότι είναι μια προσωρινή μόδα, ή ότι το κοινό έχει ωριμάσει και έχει αποδεχθεί αυτό το είδος;

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το είδος γνωρίζει μια άνθηση. Έχουν διασκευαστεί και ανέβει πολλά μιούζικαλ στα ελληνικά – άλλα με λιγότερη και άλλα με περισσότερη επιτυχία. Στην Κύπρο και λόγω μεγέθους, έχουν ανέβει ελάχιστα μιούζικαλ.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι πολλές παραστάσεις «βαφτίζονται» μιούζικαλ, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι μια οποιαδήποτε μουσικοθεατρική παράσταση δε σημαίνει ότι είναι μιούζικαλ. Το μιούζικαλ είναι ένα πολύ συγκεκριμένο είδος.

Για να επιστρέψω στο ερώτημα, νομίζω ότι ο κόσμος δείχνει αρκετό ενδιαφέρον στις παραστάσεις μιούζικαλ. Δε θεωρώ ότι είναι η μόδα της εποχής: αφενός η πρόσβαση στην πληροφορία σήμερα και αφετέρου οι σημερινές γενιές που έχουν ταξιδέψει, έχουν αναδιαμορφώσει τα ερεθίσματά μας και όσον αφορά τις τέχνες.

Θα έλεγα ότι το κοινό, ή τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα του κοινού, έχει όντως ωριμάσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Είμαι σε μια φάση αναθεώρησης, ένα είδος εσωτερικού re-installment. Προσπαθώ να μην έχω τόσα μελλοντικά σχέδια και να είμαι συγκεντρωμένος περισσότερο στο σήμερα, στο τώρα.

Έχω μερικά projects για την άνοιξη και το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τη σκηνή, τα οποία δεν μπορώ να ανακοινώσω, εφόσον δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Επίσης, διδάσκω μιούζικαλ σε παιδιά στο Δήμο Λεμεσού, καθώς και σε ένα γυμνάσιο επίσης στη Λεμεσό. Έχω και μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Cut Radio, με θέμα τις τέχνες κάθε Τρίτη στις 7 μ.μ.

Ευχαριστούμε τον Θεόδωρο για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending