fbpx

Μαριλένα Λεβέντη: Δες όσα μας είπε η Κύπρια που βρέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων!

Η Μαριλένα Λεβέντη, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και συγκεκριμένα τη Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2018.

Έζησε μια ξεχωριστή εμπειρία και μοιράστηκε μαζί μας όσα πρέπει να ξέρει κάθε νέος και τις ευκαιρίες που είναι καλά να αξιοποιεί όποτε του δίνεται η ευκαιρία.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε:

 

Γεια σου Μαριλένα. Αρχικά θες να μας εξηγήσεις με ποια αφορμή επισκέφθηκες τη Βουλή στην Ελλάδα;

Βρέθηκα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Βουλή των Ελλήνων πριν από λίγες μέρες. Συμμετείχα στο ΜΒΕ (Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2018) που έγινε στην Πάλαια Βουλή Αθηνών. Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτελεί το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων.

Βασική προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή χρειάζεται να είναι μεταξύ 18 – 30 ετών και να μιλά την ελληνική γλώσσα. Οι νέοι λαμβάνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίσουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια για  4 ημέρες. Πρόκειται για αγώνες ρητορείας, που στόχο έχουν να γίνει τροποποίηση του κατατεθέν νομοσχεδίου, νομοθέτηση και τέλος ψήφιση ενός καινούριου.

Φέτος συμμετείχα σαν βουλευτής στην επιτροπή Περιβάλλοντος. Το συνέδριο αποτελεί μια πιστή προσομοίωση της νομοθέτησης στην Ελλάδα, με σκοπό οι νέοι να εξοικειωθούν με αυτή και συνεπώς να εκτιμήσουν βαθύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες του Ελληνικού Πολιτεύματος. Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων προσομοιώνει συγκεκριμένους ρόλους που συνεισφέρουν στην νομοθετική διαδικασία του Κοινοβουλίου.

Φέτος το συνέδριο για 6η συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 9-12 Μαρτίου 2018.

Υπήρχαν και άλλοι Κύπριοι εκεί; Γνώρισες νέα άτομα που δεν ήξερες;

Το συνέδριο αυτό, αν και είναι γνωστό στην Ελλάδα, στην Κύπρο δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Σε αυτή την προσομοίωση που πήγα δεν συνάντησα κάποιον άλλο συμμετέχοντα από την Κύπρο.

Γνώρισα άτομα από το πολιτικό χώρο, όπως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και τον Άδωνη Γεωργιάδη που ήταν υπουργός και εκπρόσωπος κόμματος. Γνώρισα πολλούς από τους συμμετέχοντες από διαφορετικά επίπεδα επιστημονικών αντικειμένων.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που επιδεικνύουν πρωτοβουλία και ηγεσία στον τομέα της επιλογής τους και διακρίνονται ακαδημαϊκά στις σπουδές τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες με εύρος ενδιαφερόντων.

Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για ‘σένα; Ποια ήταν η πιο αξέχαστη στιγμή που κράτησες;

Η συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο μεγάλο συνέδριο με τόσους πολλούς συμμετέχοντες, στην αρχή με ξάφνιασε, αλλά όσο περνούσαν οι ώρες, με τη συναναστροφή μου με τους υπόλοιπους βουλευτές τους κοινοβουλευτικού σώματος, μου άρεσε ακόμη πιο πολύ και ήθελα να μάθω περισσότερα για τον τρόπο διεξαγωγής του Κοινοβουλίου.

Το “παιχνίδι της πολιτικής” είναι δύσκολο και παράλληλα σκληρό όμως και πολύ ενδιαφέρον. Η εμπειρία αυτή για ‘μένα ήταν πάρα πολύ σημαντική, εφόσον όλες οι διεργασίες του Κοινοβουλίου διαδραματίζονταν μέσα στην Παλαιά Ιστορική Βουλή που εδράζονταν όλοι οι Κυβερνώντες της χώρας, από το 1875-1935.

Περισσότερο μου άρεσε και η όλη προετοιμασία και καθοδήγηση που έγινε από τον τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής μου ομάδας όσο και από την Πρόεδρο του κινήματος που αντιπροσωπεύαμε.

Ήταν μια προσομοίωση μεν, αλλά όλα γινόταν όπως γίνεται και στην πραγματικότητα. Ζήσαμε τη διαδικασία τροπολογιών και προσθηκών στο έτοιμο νομοσχέδιο που ετοίμασε υπουργός και επί 2 μέρες στην Επιτροπή συζητούσαμε με άλλους βουλευτές τα υπέρ και τα κατά των άρθρων του νομοσχεδίου, μέχρι να ετοιμαστεί, για να μπορέσει να παρουσιαστεί στην ολομέλεια και να ψηφιστεί και από τους υπόλοιπους βουλευτές των υπόλοιπων Κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτό που εν τέλει κέρδισα είναι εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα.

Είμαι τις άποψης πως πλουσιότερος άνθρωπος, δεν είναι αυτός που έχει «γεμάτες» τσέπες, αλλά αυτός που έχει δει και αισθανθεί τα περισσότεραΤο ΜΒΕ είναι μια εμπειρία. Θα έλεγα μια καλή εμπειρία που έχει δημιουργηθεί με μεράκι και πάθος από φοιτητές νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αυτό το συνέδριο, αναπτύσσεις τις προσωπικές σου δεξιότητες όσον αφορά τη ρητορεία και τη διαπραγμάτευση, καθώς έχεις και την ευκαιρία να γνωρίσεις εξαιρετικούς ρήτορες, αλλά και άλλους νέους με απόψεις και πρωτοβουλίες.

Πώς μπορεί να ζήσει αντίστοιχη εμπειρία κάποιος νέος από την Κύπρο; Τι πρέπει να παρακολουθεί και πού μπορεί να κάνει αιτήσεις;

Ένας νέος που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να είναι ενήμερος και να παρατηρεί τις σελίδες μη κερδοσκοπικών οργανισμών στο Facebook. Εκεί γίνονται οι περισσότερες αναρτήσεις για διάφορες ευκαιρίες νέων.

Όσον αφορά το Μοντέλο Βουλής Νέων Ελλήνων θα πρέπει να παρατηρούν την ιστοσελίδα του και τις ανάλογες ημερομηνίες, όπως και θέσεις που ανοίγονται γύρω στο Οκτώβριο –Νοέμβριο κάθε έτους για να μπορέσουν να υποβάλουν το βιογραφικό τους και να απαντήσουν το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο.

Είναι καλό, κατά την άποψη μου, οι νέοι της Κύπρου να μη γίνονται παθητικοί δέκτες. Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες εμπειριών που οι περισσότεροι νέοι δεν γνωρίζουν καν.

Πρέπει να ψάχνονται και να ρωτούν. Μπορούν να μάθουν πληροφορίες και από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου που είναι ένας 20χρονος θεσμός, που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και από τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.

Τι θα συμβούλευες τους νέους σήμερα σχετικά με τις εμπειρίες για νέους σε χώρες του εξωτερικού;

Η συμβουλή μου στους νέους είναι να «ανοίξουν» τα μάτια τους και τα φτερά τους και να εκμεταλλευτούν όλα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει απλόχερα για την νεολαία.

Να ταξιδεύουν όσο πιο πολύ γίνεται και να μη σκέφτονται το οικονομικό κόστος, διότι υπάρχουν ευκαιρίες για δωρεάν ταξίδια. Τα ταξίδια σε κάνουν πλουσιότερο άνθρωπο γεμίζοντας σε με εμπειρίες.

Εγώ είχα μάθει για τις ευκαιρίες του Erasmus+ στα 23 μου, λίγο πριν τελειώσω το μεταπτυχιακό μου. Από τότε, ταξίδευα όλο και πιο συχνά. Σαν εκπαιδευτικός είχα ενθουσιαστεί αφάνταστα με τη μέθοδο διδασκαλίας μη τυπικής μάθησης.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι και αυτά τρόποι μάθησης κουλτούρας και πολιτισμού. Οι εμπειρικές γνώσεις μέσω ενός ταξιδιού αξίζουν όσα ποτέ δεν θα μπορούσε ένας εκπαιδευτικός να σου δώσει μέσα από μια τυπική μάθηση. Είναι εμπειρίες καθαρά μοναδικές και ξεχωριστές και κλειδωμένες στη μνήμη του καθενός από εμάς. Δεν μπορούν να κλαπούν αλλά ούτε και να ξεχαστούν.

Μέσω των συχνών επισκέψεων μου στην Ευρώπη, είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω νέα πράγματα, να γνωρίσω νέους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες να κάνω γνωριμίες και φίλους, καθώς και να μάθω ακόμη πιο πολλά για αυτούς. Η Ευρώπη είναι μια μικρή ήπειρος, όμως υπάρχουν παρά πολλά να δεις, ιδιαίτερα από πλευράς φύσης και πολιτισμού. Τα τοπία είναι υπέροχα, τα βουνά είναι μαγευτικά και τα πάντα είναι σε μικρή σχετικά απόσταση με τρένο.

Ευχαριστούμε τη Μαριλένα για όσα μας είπε και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending