Αυτά είναι τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα που είχαμε από πάντα στην Κύπρο!

Πολιτικός Επιστήμονας - Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
flickr.com: George M. Groutas

Όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσα περισσότερα είναι εκείνα τα έθιμα που ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν. Κάθε χρόνο και κάτι νέο θα θυμηθούμε από τα παλιά έθιμα του τόπου μας και θα προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε.

Φυσικά εμείς βρήκαμε τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα της Κύπρου και σου τα παρουσιάζουμε!

Δες τα πιο κάτω:

 

1Λαμπρατζιά

flickr.com: George M. Groutas

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι νέοι κάθε ενορίας άναβαν την «λαμπρατζιά» στις αυλές των εκκλησιών, για να κάψουν τον Ιούδα που πρόδωσε τον Χριστό.

Το διαδεδομένο αυτό έθιμο, στο χωριό Μάμμαρι όμως, γίνεται την Κυριακή του Πάσχα, αντί για το Μεγάλο Σάββατο.

Η «Λαμπρατζιά» που θα ανάψει στο χωριό είναι μόνο μία και γύρω από αυτή στήνονται διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια. Αν χάσεις λοιπόν για κάποιο λόγο την «λαμπρατζιά» στο χωριό σου, πήγαινε στο Μάμμαρι την Κυριακή του Πάσχα!

2Αναπαράσταση του Λαζάρου

star.gr

Στο χωριό Κορμακίτης στην κατεχόμενη Κύπρο, αναβιώνει ακόμα το έθιμο της αναπαράστασης του Λαζάρου.

Ενώ σε άλλα χωριά συναντά κανείς νέους και παιδιά να ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου, εκεί μπορεί να δεις παιδιά και νέους να αναπαριστούν τη σκηνή με το Χριστό και το Λάζαρο και οι νοικοκυρές να τους δίνουν παραδοσιακά εδέσματα.

3Η ιστορία του βαψίματος των αυγών

yumama.com

Αν και δεν είναι τόσο παράξενο έθιμο γιατί τηρείται μέχρι και σήμερα, έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Την Κοτσιηνόπεφτη ή αλλιώς τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα αυγά κόκκινα από το αίμα του Χριστού, όπως λέει η παράδοση, όταν του φόρεσαν στο μέτωπο το ακάνθινο στεφάνι.

Το αυγό είναι σύμβολο της νέας ζωής και το τσούγκρισμα συμβολίζει την έξοδο αυτής της νέας ζωής στον κόσμο.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα πασχαλινά αυγά άρχισαν να βάφονται και το Μεγάλο Σάββατο και μάλιστα στην περιοχή της Κερύνειας τα παιδιά μάζευαν βρύα από τα οποία βάφονταν τα αυγά σε βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σε άλλα χωριά, μάζευαν το φυτό Λιζάρι του οποίου η ρίζα μόλις μπει σε βραστό νερό βγάζει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των πασχαλινών αυγών.

4Καφενεία για…γυναίκες

prasinomilogr.blogspot.com.cy

Στην Κερύνεια, στο χωριό Κάρμι, τη Δευτέρα του Πάσχα τα καφενεία άνοιγαν μόνο για τις γυναίκες!

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες των καφετζήδων άνοιγαν τα καφενεία. Εκείνη τη μέρα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μαζευτούν μόνες τους, αφού όλοι οι άνδρες μαζεύονταν στην Παναγία Τριμιθκιώτισσα για το πανηγύρι.

5Κλαδιά ελιάς

Την Κυριακή των Βαΐων ο κόσμος συνηθίζει να παίρνει στην εκκλησία μικρά κλαδάκια ελιάς.

Μένουν εκεί μέχρι και την ημέρα της Αναλήψεως, οπότε και οι πιστοί μπορούν να τα πάρουν –αγιασμένα πλέον– και να τα χρησιμοποιήσουν για το “κάπνισμαν”. Δικαίως εκείνη η μέρα λέγεται αλλιώς και Κυριακή της Ελιάς. 

Εσύ ποιο έθιμο έχεις συναντήσει;