fbpx

Γνώρισε τον Δανιήλ Σουριανό: Ένα υποσχόμενο μηχανικό του μέλλοντος!

Ενασχόληση με τη ΝASA, επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων είναι μερικά από τα επιτεύγματα και τις συμμέτοχες του Δανιήλ Σουριανού.

Πρόκειται για ένα υποσχόμενο νέο, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, μας είπε για όλα αυτά που έχει δει με τα δικά του μάτια και έχει ζήσει τον τελευταίο καιρό.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε στη συνέντευξή μας:

 

Δανιήλ μου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που είσαι πρόθυμος να μιλήσεις για εσένα και να μοιραστείς τις εμπειρίες σου, καθώς και να μας ενημερώσεις περαιτέρω για τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου και για τις σπουδές σου.

Γεια σου Μαριλένα. Κατάγομαι από την Κέρκυρα και είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής. Ξεκίνησα τις προπτυχιακές μου σπουδές το 2012 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι ευκαιρίες και η οργάνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ευρωπαϊκά προγράμματα, η ατέρμον όρεξη και το οικοσύστημα της Κύπρου, συντέλεσαν στην πραγματοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων και επιτυχιών στον χώρο της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.

Από μικρή ηλικία ανακάλυψα ότι η τεχνολογία και κάθε τι καινοτόμο μου διέγειραν το ενδιαφέρον. Στην πορεία, βρήκα πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να ολοκληρώσει αυτό που φανταζόμουν.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με το πρόγραμμα στη ΝΑSA;

Τον περασμένο Απρίλιο, υπήρξε η ιδέα να συγκροτήσουμε την ομάδα NestFold και να συμμετέχουμε στο Space Apps Challenge της NASA. Πρόκειται για ένα hackathon, που συμβαίνει πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο για 48 ώρες.

Αρχικά διαγωνίζεσαι σε τοπικό επίπεδο και οι νικήτριες ομάδες, στο παγκόσμιο. Πρόκειται για ίσως τον μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό διαγωνισμό τεχνολογίας παγκοσμίως.

Κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην Κύπρο, στην κατηγορία “επιλογή του κοινού”. Αυτό ήταν και το χρυσό εισιτήριο για να διαγωνιστούμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό, συναγωνιζόμενοι πλέον τις νικήτριες ομάδες από κάθε χώρα.

Το να διαγωνίζεσαι με χώρες όπως η Ινδία, αποτελεί από μόνο του ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω του μεγάλου της πληθυσμού και της ποιότητας των διαγωνιζομένων.

Όσο δύσκολος και αν ήταν ο στόχος μας, δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε σκληρά στην αποστολή μας. Τέλος Μαΐου μάθαμε πως ήμασταν παγκόσμιοι νικητές του διαγωνισμού. Το έπαθλο έμοιαζε μέχρι τότε ένα όνειρο: Πρόσκληση από τη NASA να παρευρεθούμε στις εγκαταστάσεις της στο Cape Canaveral της Φλόριντα, να παρακολουθήσουμε μαζί με ερευνητές και αστροναύτες της NASA εκτόξευση πυραύλου, συγκεκριμένα του TDRS-M στις 19 Αυγούστου 2017.

Πρόσφατα επισκέφθηκες το King Abdullah University of Science and Technology στη Σαουδική Αραβία, για να παρουσιάσεις μια εργασία σου. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Αν και το 2017 ήταν ανεπανάληπτη χρονιά όπως καταλαβαίνεις, το 2018 ξεκίνησε δημιουργικά. Πραγματοποίησα ένα ταξίδι στο King Abdullah University of Science and Technology στη Σαουδική Αραβία. «Το παιδί μου» είχε επιλεχθεί στα 50 καλύτερα projects παγκοσμίως και προσκλήθηκα να το παρουσιάσω.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο άνω προσθετικό μέλος προσιτού κόστους που έχει ως στόχο μελλοντικά, να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν χάσει το πραγματικό τους χέρι και το έχουν ανάγκη. Για όσους έχουν ενδιαφέρον στον τομέα, το ρομποτικό χέρι είναι βασισμένο σε αισθητήρες υπέρυθρων, φωνητικό έλεγχο και self-learning, αναπτύσσοντας τις χαμένες δεξιότητες των δαχτύλων.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχεις και στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων ένα συνέδριο αρκετά απαιτητικό. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για το ΜΒΕ;
mve.gr

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) είναι μια προσομοίωση του ελληνικού κοινοβουλίου.Φοιτητές μπαίνουν σε εικονικά κόμματα και αναλαμβάνουν τον ρόλο βουλευτή, υπουργού κ.τ.λ. για 4 ημέρες. Πρόκειται για αγώνες ρητορείας, που στόχο έχουν να γίνει τροποποίηση του κατατεθέν νομοσχεδίου, νομοθέτηση και τέλος ψήφιση ενός καινούριου.

Από τα μέσα του γυμνασίου είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με την πολιτική, προεδρεύοντας στο 15μελές συμβούλιο του σχολείου μου. Όταν ήμουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου στην Κέρκυρα, είχα επιλεγεί μέσα από διαγωνισμό έκθεσης να συμμετάσχω στη Βουλή των Εφήβων. Κάπως έτσι πήραν και τη ροή τους παρακάτω τα γεγονότα.

Πλέον σαν φοιτητής, ήθελα να δοκιμάσω τη ρητορεία, καθώς και την πολιτική σε ένα άλλο επίπεδο.Ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε προσομοιώσεις ευρωκοινοβουλίου, αλλά και ελληνικού κοινοβουλίου, όπως το λεγόμενο ΜΒΕ. Μέχρι τώρα συμμετείχα 3 φορές, 2 φορές σε ρόλο βουλευτή και φέτος σε ρόλο προέδρου στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, με θέμα την ηλεκτρονική ανοικοδόμηση των δομών της Ελλάδας.

Τι έχει να κερδίσει κάποιος μετά από αυτή τη συμμετοχή;

Αναμφίβολα, είναι μια εμπειρία. Θα έλεγα μια καλή εμπειρία που έχει δημιουργηθεί με μεράκι και πάθος από φοιτητές νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αυτό το συνέδριο, αναπτύσσεις τις προσωπικές σου δεξιότητες όσον αφορά τη ρητορεία και τη διαπραγμάτευση, καθώς έχεις και την ευκαιρία να γνωρίσεις εξαιρετικούς ρήτορες αλλά και άλλους νέους με απόψεις και πρωτοβουλίες.

Σε τι άλλες δραστηριότητες έχεις πάρει μέρος; Πώς νιώθεις που ως νέος έχεις συμμετέχει σε τέτοιου είδους προγράμματα;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, είχα τη δυνατότητα να πάρω μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ για σπουδές και πρακτική άσκηση. Την πρώτη φορά έμεινα για ένα χρόνο στην Ρίγα της Λετονίας, παρακολουθώντας εκεί τα μαθήματα μου.

Τη 2η φορά, είχα την ευκαιρία να κάνω την πρακτική μου άσκηση στο Πανεπιστήμιο της Οστράβας στην Τσεχία για 2 μήνες. Με τον ερχομό μου, εξιστορώντας τις ιστορίες μου πίσω στην Κύπρο, είδα πως κινητοποίησα αρκετούς φίλους να πάρουν και εκείνοι μέρος σε τέτοια προγράμματα.

Πραγματικά χαίρομαι όταν δίνω κίνητρο σε ανθρώπους και τους παρακινώ να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.

Ένα χρόνο μετά την πρακτική μου και λίγο πριν τελειώσω τις προπτυχιακές μου σπουδές, είχα την τιμή να λάβω υποτροφία από το κέντρο επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου και να συμμετάσχω στο European Innovation Academy, στην Πορτογαλία.

Πρόσφατα, αποδέχθηκα τη θέση Πρεσβευτή Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου και είμαι έτοιμος μέσα από τις επόμενες δράσεις μου να φέρω πιο κοντά τους φοιτητές με επιχειρηματικές ανησυχίες- δραστηριότητες και νέα ερεθίσματα.

Τι έχεις κερδίσει μέσα από αυτές τις δράσεις;

Εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα. Είμαι τις άποψης πως:

Πλουσιότερος άνθρωπος, δεν είναι αυτός που έχει «γεμάτες» τσέπες, αλλά αυτός που έχει δει και αισθανθεί τα περισσότερα.
Πώς μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για όλα αυτά τα προγράμματα;

Σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn) αποτελούν εργαλεία.

Κάνοντας like/follow σε σελίδες που έχουν να σου προσφέρουν πράγματα, μπορείς να μένεις ενημερωμένος κάθε δευτερόλεπτο με κάθε νέα ευκαιρία που δημοσιεύεται. Επίσης, μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις!

Ευχαριστούμε τον Δανιήλ για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending