fbpx

Ήξερες πώς καθορίζεται κάθε χρόνο η μέρα του Πάσχα και γιατί;

Πάσχα: Μια από τις πιο αναμενόμενες γιορτές του χρόνου. Αρχικά, τη Μεγάλη εβδομάδα αναβιώνουμε τα πάθη του Χριστού και ακολούθως η νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς ξημερώματα Μεγάλης Κυριακής, κορυφώνεται με την Ανάσταση του Χριστού.

Έτσι, μετά έχουμε και την εβδομάδα του Πάσχα που τη γιορτάζουμε οικογενειακά με φαγοπότι και γλέντι.

Είναι γνωστό πως η γιορτή του Πάσχα είναι κινητή γιορτή και δεν έχει σταθερή ημερομηνία όπως τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου). Έχεις αναρωτηθεί πώς καθορίζεται η μέρα του Πάσχα καθέ χρόνο και για ποιο λόγο;

Μετά από έρευνα, σου βρήκαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες όσον αφορά αυτή τη γιορτή, που αξίζει να τις μάθεις!

1
Γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή;

Η γιορτή του Πάσχα καθορίζεται από το εβραϊκό ημερολόγιο στο οποίο τα Πάθη, η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού συνέβησαν κατά την εβραϊκή περίοδο.

Έτσι, η μέρα του Πάσχα -κατά το εβραϊκό ημερολόγιο- βασίζεται σε σεληνιακούς κύκλους, ενώ το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται με βάση το παλιό ημερολόγιο σε ηλιακούς κύκλους.

Ένα ηλιακό έτος περιλαμβάνει περίπου 365 ημέρες, όμως το σεληνιακό έτος έχει γύρω στις 354 ημέρες.

2
Πώς καθιέρωσε η Χριστιανική εκκλησία το Ορθόδοξο Πάσχα;

Η Χριστιανική εκκλησία όρισε τη μέρα του Πάσχα να πέφτει πάντα την πρώτη Κυριακή αμέσως, μετά την εαρινή ισημερία. Οι αστρονόμοι το 1583 με βάση τους υπολογισμούς τους και με τη βοήθεια ενός πίνακα που περιλαμβάνει όλες τις εκκλησιαστικές πανσελήνους, όρισαν την πρώτη πασχαλινή πανσέληνο -ή πανσέληνο του Πάσχα- μετά τις 20 Μαρτίου.

Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν φορές που η πασχαλινή πανσέληνος μπορεί να διαφέρει μέχρι και 2 μέρες από την πραγματική. Έτσι, γιορτή του Πάσχα κυμαίνεται μεταξύ 22 Μαρτίου25 Απριλίου κατά τη Χριστιανική Ορθόδοξη εκκλησία.

3
Πώς καθορίζεται το Πάσχα στις υπόλοιπες Χριστιανικές ομάδες;

sando.villas

Όπως προαναφέραμε, το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται με βάση το παλιό ημερολόγιο, αλλά οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια ημέρα.

Αντίθετα, κάποιες άλλες χριστιανικές ομάδες, όπως οι ρωμαιοκαθολικοί και οι πρωτεστάντες ορίζουν τη μέρα του Πάσχα με βάση το νέο ημερολόγιο και το γιορτάζουν συνήθως μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το Πάσχα γιορτάζεται την ίδια περίοδο σε Ορθόδοξους και Καθολικούς Χριστιανούς!

Τώρα πλέον θα θυμάσαι πώς ορίζεται η ημέρα του Πάσχα κάθε χρόνο (και θα το εξηγείς και στους υπόλοιπους)!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending