fbpx

«Κάθε βιβλίο έχει κάτι να μας δώσει»: Γνώρισε τη συγγραφέα Πράξια Αρέστη!

Η νεαρή συγγραφέας μας μιλά για το βιβλίο της λίγο πριν το Nicosia BookFest 2018.

Θυμάται μια ζωή τον εαυτό της είτε να κρατά ένα βιβλίο στο χέρι και να διαβάζει, είτε να σβήνει και να γράφει τις δικές της ιστορίες, άλλοτε στο χαρτί και άλλοτε στον υπολογιστή.

Και αφού για χρόνια βάζει την υπογραφή της κάτω από δημοσιογραφικά κείμενα και μοιράζεται σκέψεις και απόψεις μέσω blog, αποφάσισε να γράψει και να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο.

Το όνομα αυτού «Η Λίζα η Μπαλαρίνα», το οποίο αν και είναι ένα παιδικό παραμύθι, απευθύνεται σε όλους όσους ξέρουν τι πάει να πει αγάπη για τα ζώα. Αυτό το βιβλίο ετοιμάζεται επίσης να παρουσιάσει στο κοινό, η νεαρή συγγραφέας Πράξια Αρέστη, στο Nicosia BooFest 2018 που έρχεται το διήμερο 19 και 20 Μαΐου στο πάρκο της Ακρόπολης στη Λευκωσία.

Πρώτα όμως μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του βιβλίου και μετρά μαζί μας πόσα βιβλία έχει διαβάσει μέχρι σήμερα:

 

Το γράψιμο είναι μια από τις μεγάλες σου αγάπες. Θυμάσαι το πρώτο κείμενο ή την πρώτη ιστορία που έγραψες;

Πριν ακόμη το καταλάβω η συγγραφή έγινε όντως, μία μεγάλη μου αγάπη. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο του πρώτου κειμένου που έγραψα καθώς ήταν στο δημοτικό, θυμάμαι όμως το πρώτο μου κείμενο που είδα να δημοσιεύεται σε έντυπο περιοδικό που εργαζόμουν στη Λεμεσό και το πρώτο μου κείμενο που δημοσιεύτηκε στο pillowfights.gr το οποίο αρθρογραφώ μέχρι σήμερα.

Στην αρχή δεν το πιστεύεις. Μετά νιώθεις συγκίνηση και παίρνεις δύναμη για να συνεχίσεις.

Το παιδικό παραμύθι «Η Λίζα η Μπαλαρίνα» πώς προέκυψε; Από πού εμπνεύστηκες την ιστορία και σε ποιο κοινό απευθύνεται;

Παιδικές ιστορίες γράφω εδώ και αρκετά χρόνια. Κάποιες από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε ελλαδικές ιστοσελίδες. Από όλα όσα έγραψα μέχρι σήμερα, επέλεξα να εκδώσω αρχικά την «Λίζα η Μπαλαρίνα», γιατί είναι μία ιστορία που εμπνεύστηκα από την αγαπημένη μου σκυλίτσα, τη Λίζα, την οποία χάσαμε λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο.

Με αυτό τον τρόπο κρατάω την ανάμνησή της και όλες τις χαρούμενες στιγμές που μου χάρισε, ζωντανές. Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα όμως σε παιδιά και σε μεγάλους που αγαπάνε τα ζώα ή θέλουν να περάσουν στα παιδιά τους το μήνυμα αγάπης προς τα ζώα.

Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνεις μέσα από το βιβλίο σου;

Το μήνυμα είναι ότι τα ζώα νιώθουν, πονάνε, αγαπάνε και βιώνουν τα πάντα όπως ένα παιδί. Είναι εξάλλου αποδεδειγμένο από τους επιστήμονες ότι η νοημοσύνη των σκύλων είναι αρκετά ανεπτυγμένη.

Οι διαφορές ενός σκύλου από ένα δίχρονο παιδί είναι ότι έχει 4 πόδια, τρίχωμα και δεν μιλάει. Οπότε κάθε αδέσποτο αξίζει ένα σπίτι, αγάπη και μια οικογένεια. Το πρόβλημα των αδέσποτων στην Κύπρο είναι τεράστιο και ελπίζω η πολιτεία να προχωρήσει σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες για να το εξαλείψει.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να εκδώσει ένας νεαρός συγγραφέας βιβλίο στην Κύπρο;

Είναι δύσκολο αν δεν διαθέτεις ο ίδιος τα κονδύλια, έστω κι αν έχεις γράψει κάτι καλό. Οι συγγραφείς σήμερα πληρώνουν κάποια λεφτά από την τσέπη τους, ακόμη κι αν ένας εκδοτικός οίκος αναλάβει να εκδώσει τα έργα τους. Την ίδια ώρα η προμήθεια από τις πωλήσεις είναι χαμηλή.

Όμως, αυτοσκοπός δεν είναι ποτέ τα λεφτά, αλλά το ταξίδι αυτό που βιώνεις μέσα από την έκδοση ενός βιβλίου, ξεκινώντας από τη συγγραφή του έως και τις συμμετοχές σε φεστιβάλ, όπως το Nicosia Book Festival, ή η επαφή με τα παιδιά.

Με γρήγορους υπολογισμούς. Πόσα βιβλία έχεις διαβάσει μέχρι σήμερα;

Δεν θυμάμαι! Σίγουρα είναι δεκάδες. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δε διαβάζω όσο θα ήθελα. Περισσότερο διαβάζω κείμενα στο διαδίκτυο και ποίηση, παρά λογοτεχνία ή πράγματα που αφορούν τη δουλειά μου.

Όμως, ξεκίνησα να διαβάζω κλασική λογοτεχνία από το δημοτικό. Έτσι, πρέπει να είναι πάρα πολλά, αμέτρητα θα έλεγα.

Ποιο βιβλίο θεωρείς ότι είναι αυτό που σε στιγμάτισε και ποιο έχει ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη σου;

Είναι δύσκολο να πω ένα αγαπημένο μου βιβλίο, όμως, αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Νίκος Καζαντζάκης.

Αγαπημένο μου παιδικό ήταν πάντα το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα». Από ποιήματα πάντα ξεχώριζα την «Ελένη» του Σεφέρη, ίσως γιατί αναφέρεται στην Κύπρο και στην τραγική φιγούρα της ωραίας Ελένης του Ευριπίδη.

Ποιο βιβλίο θα πρότεινες ως το ιδανικό δώρο;

Κάθε βιβλίο έχει να μας δώσει κάτι. Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα, ακόμη κι αν είναι εμπορικό.

Στα παιδιά θα πρότεινα περισσότερο να διαβάζουν Ευγένιο Τριβιζά.

Αν ήσουν βιβλίο, ποιο βιβλίο θα ήσουν;

Δεν ξέρω αλήθεια ποιο βιβλίο θα ήμουν. Ούτε αυτά που γράφω δεν είμαι πολλές φορές. Απλά μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις και να δίνω μέσα από αυτές σάρκα και οστά σε συναισθήματα και σκέψεις.

Υπάρχουν στα συρτάρια του γραφείου σου κι άλλες ιστορίες που θα ήθελες να εκδώσεις στο μέλλον; Να περιμένουμε κάτι σύντομα;

Υπάρχουν όντως πολλά κείμενα σκορπισμένα σε φακέλους του υπολογιστή μου. Κάποια ολοκληρωμένα και κάποια ατέλειωτα λόγω έλλειψης χρόνου.

Η επόμενη έκδοσή μου θα αφορά ενήλικες και θα είναι ένα βιβλίο με τις πιο αγαπητές ιστορίες και κείμενα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Και ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να ολοκληρώσω και τα θεατρικά μου κείμενα.

Τέλος θα ήθελα να μας πεις πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις στο Nicosia BookFest 2018; Τι θα δούμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σου;

Θεωρώ το πως το συγκεκριμένο φεστιβάλ βιβλίου, αποτελεί μια πολύ σημαντική διοργάνωση του τόπου μας. Είναι κάτι που έλειπε και που οι φίλοι του βιβλίου αγάπησαν.

Το ότι δέχθηκα πρόταση από τους διοργανωτές να συμμετέχω είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα κι εύχομαι στα παιδιά κάθε χρόνο και καλύτερα.

Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα του Nicosia Bookfest 2018 που θα γίνει 19-20 Μαΐου στο Πάρκο Ακρόπολης:
Ιστοσελίδα: www.nicosiabookfest.com
Facebook: Nicosia Book Fest

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending