fbpx

Έρχεται στην Κύπρο ο κορυφαίος διαστημικός διαγωνισμός “Act In Space”, με έναν θρυλικό διαστημικό επιστήμονα!

Μόνο μία εβδομάδα παραμένει μέχρι τον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Διαστημικών Startups “Act In Space” στην Κύπρο, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, και θα επισκεφθεί την Κύπρο ένας θρύλος της εξερεύνησης του διαστήματος, ο Καθηγητής Marcello Coradini, ιδρυτικός πατέρας της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος, στην Ευρώπη, ως μέντορας των κυπριακών ομάδων. Πρώτο παγκόσμιο βραβείο η πτήση σε μηδενική βαρύτητα Zero-G.

“Είναι μια μοναδική εξέλιξη για αυτόν τον διαγωνισμό στην Κύπρο, το να έχουμε τον Καθηγητή Coradini μαζί μας! Μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε κορυφαία τεχνογνωσία στην Κύπρο και στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού”, λέει ο Γιώργος Α. Δανός, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, που διοργανώνει αυτό το διαγωνισμό στην Κύπρο.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που ο Prof Marcello Coradini, κορυφαίος επιστήμονας της NASA / ESA, Επικεφαλής της Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος και Ρομποτικής Εξερεύνησης (1987-2010) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και Συντονιστής των Προγραμμάτων του ESA στο JPL της NASA (2010-2015), θα έρθει στην Κύπρο ειδικά για να καθοδηγήσει τις ομάδες μας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού”.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος εδώ και χρόνια διοργανώνει στην Κύπρο τους διαγωνισμούς της NASA Space Apps με αξιοσημείωτες επιτυχίες που τιμούν την Κύπρο. Το 2017 η κυπριακή ομάδα NestFold απέσπασε την παγκόσμια πρωτιά στην κατηγορία People’s Choice Award.

Το 2015 η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA κατάφερε ανάμεσα σε 1.000 ομάδες να λάβει από τους κριτές της NASA το παγκόσμιο βραβείο για το “Best Mission Concept” και να ταξιδέψει στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, για εκτόξευση, μετά από πρόσκληση της NASA.

Μια μεγάλη επιτυχία που έγινε ντοκιμαντέρ και προβλήθηκε με μεγάλη ακροαματικότητα στην τηλεόραση. Επιπλέον, το 2013 η κυπριακή ομάδα MarsSense κατάφερε να κατακτήσει την 2η θέση παγκόσμια στην κατηγορία People’s Choice Award.

“Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν μεγάλο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, προβάλλοντας τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στη διεθνή διαστημική κοινότητα με τον πλέον εξαίρετο τρόπο. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τονίζει τις δυνατότητες των νεών του τόπου μας. Δίνει σε όλους μας μια θετική πνοή ελπίδας για ένα δυνατό αύριο, και μας ωθεί σαν οργανισμό διαστήματος να συνεχίζουμε να δίνουμε στους νέους μας θεμέλια και εργαλεία για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες”.

Μέσω του διεθνούς διαστημικού δικτύου του, ο CSEO υποστήριξε αυτές τις ομάδες να επισκεφθούν μερικές από τις σημαντικότερές διαστημικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, προσφέροντας στις ομάδες αυτές την ευκαιρία να προχωρήσουν την σταδιοδρομία τους στη βιομηχανία του διαστήματος, συνδέοντας τους με διεθνείς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, για να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία από αυτούς.

Τώρα, με το “Act In Space 2018” που διεξάγεται στην Λευκωσία, κυπριακές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από το διεθνές διαστημικό δίκτυο του CSEO για άλλη μια φορά.

Φέτος, κάτι αλλάζει…

“Διοργανώνουμε διαστημικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με όλες αυτές τις πρωτιές. Τώρα, θέλουμε να ωθήσουμε τα πράγματα ένα άλμα περαιτέρω, να δώσουμε μια πραγματική ευκαιρία για τις κυπριακές ομάδες να δημιουργήσουν νεοφυείς διαστημικές εταιρείες – space startups – και να λάβουν κορυφαία καθοδήγηση στο να το πράξουν αυτό, από ένα διαστημικό επιστήμονα του διαμετρήματος του καθηγητή Coradini”.

Ο καθηγητής Coradini θεωρείται ως ένας ιδρυτικός πατέρας της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας.

Ένας αστεροειδής έχει ονομαστεί Coradini από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, το 1991, προς τιμήν του έργου του.

“Ο CSEO σας προσκαλεί όλους από μαθητές, μηχανικούς, δημιουργικά ή επιχειρηματικά μυαλά, προγραμματιστές ή λάτρεις του διαστήματος να συμμετέχετε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Act In Space και να βιώσετε ένα από τους πιο συναρπαστικούς
διαστημικούς διαγωνισμούς στον κόσμο. Ελάτε να αρπάξετε ένα μερίδιο από την δράση της παγκόσμιας διαστημικής κούρσας”.

Ο Διαγωνισμός Act In Space Cyprus 2018

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) έφερε στην Κύπρο τον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Διαστημικών Startups “Act In Space”. Είναι ένας διήμερος διαγωνισμός που διεξάγεται σε μόνο άλλες 20 χώρες παγκοσμίως.

Συνεργάτες του CSEO για την διοργάνωση του διαγωνισμού είναι ο Δήμος Λευκωσίας και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου σαν συν-διοργανωτές, και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σαν χορηγός επικοινωνίας. Χορηγοί είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα Αρτοποιεία Vienna και ο καφές Mr Brown. Το διήμερο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο διήμερος διαγωνισμός πραγματοποιείται στην Λευκωσία, το Σαββατοκύριακο 26-27 Μάιου 2018. Θα ανοίξει η αυλαία με χαιρετισμούς από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Δήμαρχο Λευκωσίας, καθηγητή Coradini, Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου κ.ά.

H Τελετή Έναρξης είναι το Σάββατο, 26 Μαΐου 2018, ώρα 11πμ – 12:30μμ, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας “Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας”, Αγίου Ανδρέου 7, Λευκωσία.

Λόγω της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNES) ως διεθνών διοργανωτών, ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας διαστήματος που διεξάγεται στην Κύπρο μέχρι σήμερα.

Καθώς ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη νεοφυών διαστημικών επιχειρήσεων, θα προωθήσουμε την τεχνολογική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και θα δημιουργήσουμε καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (χρησιμοποιώντας πόρους και δεδομένα που παρέχονται από διαστημικές αποστολές), δίνοντας ευκαιρίες στη νέα γενιά με όλα τα οφέλη που εξυπακούονται για την Κύπρο.

Οι διαγωνιζόμενοι θα φτιάξουν ομάδες 2-5 ατόμων και θα εργάζονται όλο το 24ώρο πάνω στο επιχειρηματικό πλάνο και ιδέα τους, όπου και θα λάβουν καθοδήγηση από τους μέντορες για την δημιουργία νεοφυών εμπορικών οντοτήτων (space startup companies).

Η παρουσίαση των διαγωνιζομένων στους κριτές και η τελετή βράβευσης είναι την επόμενη μέρα, 27 Μάιου 2018 στις 18:00 – 20:30, στον ίδιο χώρο.

Οι νικητές της εθνικής σκηνής θα ταξιδεύσουν στο Space City, στην Τουλούζη της Γαλλίας, όπου θα διαγωνιστούν στον διεθνή τελικό, εκπροσωπώντας την Κύπρο. Οι παγκόσμιοι νικητές θα κερδίσουν το μεγάλο βραβείο του ESA – την εμπειρία να πετάξουν σε μηδενική βαρύτητα (Zero-G). Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας και να λάβουν στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της διαστημικής τους νεοφυούς εταιρείας.

Για συμμετοχή και εγγραφή: https://actinspace.org/register
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: https://actinspace.org/country/cyprus

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending