fbpx

Μάθε από πού βγήκε η φράση «Ατού ο Γαβριήλης»!

Πόσες φορές έτυχε να ακούσεις τούτη τη φράση; Εάν σου την έχουν πει πολλές φορές, μάλλον ένεν και πολλά καλό σημάδι για ‘σένα.

Ως Κυπραίοι, έχουμε στο λεξιλόγιο μας πολλές περίεργες λέξεις και φράσεις, που είτε δεν ξέρουμε από πού προήλθαν, είτε δεν ξέρουμε τι σημαίνουν.

Αν κάποιες φορές νομίζεις ότι κάποιες μοιάζουν τόσο ξένες να χρειάζεται να τις ψάξεις στο διαδίκτυο, εν είσαι μόνος σου.

Μάθε λοιπόν πιο κάτω από πού βγήκε η κυπριακή φράση “Ατού ο Γαβριήλης” και πότε να τη χρησιμοποιείς:

1
Τι σημαίνει η φράση;

Η φράση “Ατού ο Γαβριήλης” λέγεται για κάποιον ο οποίος επιμένει στις απόψεις του ή στις πράξεις του με πείσμα, και δεν αλλάζει τη στάση του, ασχέτως αν δεν του συμφέρει. Επίσης, λέγεται όταν κάποιος επιμένει  και προσπαθεί για κάτι περισσότερο από μια φορά.

Με απλά λόγια, η φράση λέγεται για τους πεισματάρηδες (με την κακή έννοια).

2
Από πού προήλθε αυτή η φράση;

Σύμφωνα με την παράδοση, όλα ξεκίνησαν από έναν κλέφτη από την Πάφο, ο οποίος ονομαζόταν Γαβριήλ. Μια μέρα, ενώ πήγε να κλέψει ζώα από μια μάντρα, επήρεν τον είδηση μια γριά.

Ο Γαβριήλ για να μεν τον “δώσει”, εχτύπησεν την, ετραυμάτισε τη σοβαρά, και τρομαγμένος εβούρησε να χωστεί στα ορεινά βουνά της Πάφου, όπου και κρυβόταν για πολλές μέρες.

Οι αστυνομικές αρχές της Πάφου ήταν σίγουρες ότι βρισκόταν εκεί και ότι σύντομα θα εμφανιζόταν, αλλά “…ατού ο Γαβρίλης” δεν εμφανίστηκε.  Μάλλον ο τύπος ήξερε να παίζει καλό “χωστό”!! 😉

*Βέβαια, τα πιο πάνω είναι απλά μια εκδοχή που εξηγά την έννοια της φράσης.

Εσύ πόσο “Ατού ο Γαβριήλης” είσαι; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending