fbpx

Ο Κυριάκος Τίκκας μας μίλησε για τη Νομική και το βραβείο που κέρδισε!

Λατρεύει τα ταξίδια, την καλή κουζίνα και να γνωρίζει νέους ανθρώπους, αλλά το πάθος του είναι η Νομική.

Πρόσφατα κέρδισε το βραβείο “Best Trainee Lawyer in the Public Sector” των Young Lawyers Awards από τον οργανισμό Rolesa.

Ο Κυριάκος Τίκκας αποφoίτησε πέρσι από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι ασκούμενος δικηγόρος στη Νομική Υπηρεσία.

Δες όλα όσα μας είπε που αξίζουν την προσοχή σου:

 

Γεια σου Κυριάκο. Αρχικά θες να μας αναφέρεις ποια ήταν η αφορμή που σε έπεισε να σπουδάσεις Νομική;

Η Νομική αποτελούσε για ‘μένα ένα όνειρο από μικρό κιόλας παιδί. Αναμφισβήτητα, είναι μια σπουδή με κύρος και με πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Πέραν τούτου, θεωρώ το γνωστικό αυτό πεδίο πολύ ενδιαφέρον, αφού κάποιος σπουδάζοντας Νομική μπορεί, πέρα από τις αποκτηθείσες θεωρητικές γνώσεις, να αναπτυχθεί σαν προσωπικότητα, να σκέφτεται στη βάση επιχειρημάτων και να βρίσκει λύσεις τόσο σε επαγγελματικές, όσο και σε προσωπικές καταστάσεις, μπορεί να πείθει υποστηρίζοντας την άποψή του, να διεκδικεί και να υπερασπίζεται δικαιώματα.

Όλα αυτά αποτελούν, κατά την άποψη μου, σημαντικά εφόδια που όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να κατέχουν στη σημερινή εποχή και αυτό ήταν, κυρίως, που με ώθησε να σπουδάσω Νομική.

Εξήγησε μας για το βραβείο που έλαβες πρόσφατα από τον οργανισμό Rolesa. Πώς ένιωσες όταν το έμαθες και πώς έζησες αυτή την εμπειρία;

Πράγματι, πρόσφατα έλαβα το βραβείο “Best Trainee Lawyer in the Public Sector 2018” που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο οργανισμός Rolesa.

Αρχικά, ένιωσα έκπληξη και ενθουσιασμό αφού δεν γνώριζα ότι θα ήμουν ο νικητής αυτού του βραβείου μέχρι την τελευταία στιγμή. Μετά ήμουν πολύ χαρούμενος.  Ήταν εξαιρετική εμπειρία για μένα και σίγουρα με τιμά ιδιαίτερα.

Ποια είναι η εμπλοκή σου σε κοινωνικές εκδηλώσεις; Πόσο απαιτητικές είναι οι διαδικασίες που ασχολήθηκες εσύ;

Από πολύ νεαρή ηλικία συμμετείχα σε κοινωνικές εκδηλώσεις και οργανώσεις νεολαίας. Συγκεκριμένα συμμετείχα σε συμβούλια μη κυβερνητικών οργανώσεων, φοιτητικών ομίλων, σε ταξίδια ανταλλαγής νέων, στο πρόγραμμα Erasmus +  Placement και Euroscola.

Επιπρόσθετα, έχω κάνει, μεταξύ άλλων, πρακτική άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχω αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και φοιτητικά περιοδικά και για νομικά ζητήματα και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια – διαλέξεις σχετικά και μη με τη Νομική.

Ακόμη, ενδιαφέρομαι πολύ για ζητήματα νεανικής ηγεσίας “Young Leadership”, έχοντας συμμετέχει στην 1η και 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων, καθώς και σε Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών.

Αναμφίβολα, όσα περισσότερα κάνεις, τόσος περισσότερος χρόνος χρειάζεται και τόσο λιγότερο ελεύθερο χρόνο έχεις.

Ειδικά,  όταν είσαι φοιτητής τότε όλα αυτά είναι πολύ απαιτητικά σε συνδυασμό με το διάβασμα και το άγχος των εξετάσεων. Όμως, πιστεύω ότι, όταν κάποιος το θέλει πραγματικά, πάντα δύναται να βρει χρόνο, όσο πιεσμένο πρόγραμμα και αν έχει.

Τι στόχους έχεις θέσει για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;

Για το μέλλον ευελπιστώ να γίνω ένας καταξιωμένος δικηγόρος. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου στον τομέα της Νομικής σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαι πολύ στενά συνδεδεμένος με την επιστήμη που αγαπώ και δεν είναι άλλη από τη Νομική.

Επιπρόσθετα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ασχοληθώ και με την πολιτική. Αν και οι περισσότεροι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά, πιστεύω ότι εμείς ως νέοι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα και να δώσουμε νέα πνοή στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Τι θα συμβούλευες κάποιο νέο που σκέφτεται να σπουδάσει Νομική; Τι έχει να κερδίσει και τι πρέπει να λάβει υπόψη πριν και μετά τις σπουδές του;

Θα παρότρυνα οποιοδήποτε σκεφτόταν να σπουδάσει Νομική να το πράξει χωρίς οποιονδήποτε ενδοιασμό!

Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η δικηγορία είναι ένα κορεσμένο επάγγελμα στη Κύπρο ωστόσο αυτό δεν ευσταθεί, αφού ακόμη η αγορά εργασίας αναζητά δικηγόρους.

Επιπρόσθετα, πέραν της μάχιμης δικηγορίας, μπορεί κάποιος να απασχοληθεί και σε άλλες θέσεις εργασίας που προαπαιτούν πτυχίο Νομικής.

Θα τους συμβούλευα, λοιπόν, να επιλέξουν ανεπιφύλακτα τη σπουδή της Νομικής και να απολαύσουν ένα ταξίδι, απαιτητικό μεν και γεμάτο πολλές ώρες διαβάσματος, αλλά ταυτόχρονα όμορφο, γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες.

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! ????

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending