fbpx

Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο μαγιό και γιατί; Μάθε όσα δεν ήξερες μέχρι σήμερα!

Μιας και υποδεχθήκαμε το καλοκαίρι, ευκαιρία να μάθεις όσα δεν ήξερες για το απαραίτητο αξεσουάρ της εποχής: Το μαγιό!

Δεν αναρωτήθηκες πότε φορέθηκε 1η φορά και με ποια αφορμή; Αν είχες κι εσύ την ίδια απορία με εμάς, οι πιο κάτω πληροφορίες θα σε εκπλήξουν!

Δες πιο κάτω όσα ανακαλύψαμε:

1
Ετοιμολογία της λέξης

Η ίδια η λέξη μαγιό έτσι για την ιστορία προέρχεται από την γαλλική λέξη maillot. Το 1530, η λέξη maillto σήμαινε ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου.

Το 1820, ήταν ένα είδος καλσόν, που φορούσαν οι χορεύτριες στη σκηνή του θεάτρου και το 1900 καθιερώθηκε ως “costume de bain” = κοστούμι για μπάνιο.

2
Αρχαίοι οι προχώ!

Τα μαγιό δεν κυκλοφόρησε τόσο πρόσφατα όσο νομίζεις. Τα πρώτα μαγιό τα φορούσαν στην αρχαιότητα για κολύμπι.

Υπάρχουν ρωμαϊκές τοιχογραφίες που δείχνουν ότι οι γυναίκες παίζουν αθλήματα φορώντας κοστούμια 2 τεμαχίων, που καλύπτουν τις περιοχές γύρω από το στήθος και τους γοφούς τους – μοιάζει με το σημερινό μπικίνι.

Η τοιχογραφία εκτιμάται να είναι του 4ου αιώνα μ.Χ.

3
1825

Πάμε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και στο 1825 όταν κατασκευάζονται ειδικές τουαλέτες για να απολαύσουν το μπάνιο τους οι γυναίκες.

Τα φορέματα όμως αυτά ήταν βαριά, έτσι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν, παρά μόνο σε ρηχά νερά.

4
1870

Οι γυναίκες φορούν πλέον πιο ελαφριά ένδυση που μοιάζει με φόρεμα για βόλτα και όχι τόσο με μαγιό. Έτσι είχαν τα πόδια τους γυμνά. 

5
1900-1920

Η Αυστραλιανή κολυμβήτρια Annette Kellerman λανσάρει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κολύμβησης το 1912 το ενιαίο ολόσωμο μαγιό.

Συνελήφθη σε παραλία της Βοστώνης για άσεμνη έκθεση επειδή φαίνονταν τα χέρια, τα πόδια ο λαιμός με το μαγιό της. Στη συνέχεια, λάνσαρε ένα άλλο μαγιό που κάλυπτε τα πόδια.

6
1920

Τα μαγιό της εποχής ήταν φτιαγμένα από μαλλί που τα έκανε βαριά όταν βρέχονταν. Δεν ήταν ασυνήθιστο να φοράνε μακριές κάλτσες, ή ακόμα και παπούτσια.

Επίσης, αυτά τα μαγιό είχαν ένα logo με μια κολυμβήτρια ντυμένη με κόκκινο μαγιό.

7
1930             

Τη δεκαετία του 1930, φαίνεται πως τα μαγιό γίνονται πιο ελαστικά και να λανσάρονται υπό τη μορφή φόρμας. Γυμνά πόδια και χέρια στα μαγιό πλέον είναι must για την εποχή.

Βασικά, το 1930, τα μαγιό ξεκινάνε να παίρνουν μία μορφή που μοιάζει με τα σημερινά. Είναι ολόσωμα και επιτρέπουν στους γοφούς να δουν το φως του ήλιου. Το ’30 σηματοδοτεί μια νέα μόδα μακριά από το συντηρητικό μοτίβο.

8
1940 – Ένας Γάλλος πρωτοπόρος

Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιαστηκε από τον γάλλο Λουί Ρεάρ. Παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας.

Οι εκρήξεις αυτές παρομοιάστηκαν με την “έκρηξη ενθουσιασμού” που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό. Δεν θα τους αδικήσω!

9
1950

Τα πρώτα Hawai-print μαγιό για άνδρες εμφανίστηκαν, στο Ακαπούλκο του Μεξικού.

Την ίδια χρονιά, τα γυναικεία μαγιό στόχευαν στο sexy αλλά και χαριτωμένο style, με εκπροσώπους την ανεπανάληπτη Μέριλιν Μονρόε και την τσαχπίνα Μπέτι Πέιτζ.

10
1960

Το 1960 κυκλοφόρησε το πασίγνωστο τραγούδι «Teenie Weenie yellow polka dot bikini» σηματοδοτώντας ένα καλοκαίρι πιο καυτό από κάθε άλλη χρονιά.

Οι γυναίκες πετάνε επιτέλους τα ταμπού και μαζί και τα ρούχα τους και απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο.

11
1970 Made in Brazil

Στη Βραζιλία, στα μέσα της δεκαετίας, οι πρώτες τολμηρές και εξωτικές κοπέλες, δοκιμάζουν να λιαστούν φορώντας ελάχιστα. Και το μαγιό – στρινγκ είναι γεγονός!

Αρχικά περιορίστηκε στην Κόπα Καμπάνα του Ρίο φυσικά, και μετά δειλά – δειλά άρχισε να μεταναστεύει και σε όλο τον πλανήτη.

12
1980

Μπικίνι με ψηλό κόψιμο στους γοφούς και ολόσωμα με εκκεντρικά σχέδια. Προς το τέλος της δεκαετίας, το μαγιό γίνεται πιο αθλητικό, αλλά το κόψιμο παραμένει ψηλά!

13
1990

Ας παραδεχτούμε ότι όλοι θυμόμαστε την Pamela Anderson με το κόκκινο-πορτοκαλί μαγιό στη σειρά Baywatch.

Ξέρουμε ότι πολλές προσπάθησαν να τη μιμηθούν στις παραλίες, αλλά σαν την Παμ ουδείς!!

14
2000 μέχρι και σήμερα

Τα μαγιό ποικίλουν για κάθε σωματότροπο και για κάθε γούστο. Θες ολόσωμα, μπικίνι, brazilian, string, αθλητικά όλα είναι στη μόδα και βγαίνουν σε όλα τα χρώματα και όλα τα μεγέθη.

Φόρεσε λοιπόν το μαγιό που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου και…φύγαμε για παραλία!

Δες πιο κάτω την ιστορία του μαγιό σε 3 λεπτά!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending