fbpx

Σημαία Ουράνιου Τόξου: Ήξερες τον σκοπό της και όσα συμβολίζει;

Πόσο αγαπώ το Ουράνιο Τόξο, με τα τόσα χρώματα του… Το Ουράνιο Τόξο μου θυμίζει την κοινωνία μας. Ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη διαφορετικά και ξεχωριστά άτομα.

Φυσικά για να είμαι ειλικρινής, ο λόγος που ξετρελαίνομαι για αυτό,  πλέον, είναι και η Σημαία της ΛΟΑΤ+ κοινότητας – σημαία Ουράνιου Τόξου, κοινότητας που ανήκω λόγω του σεξουαλικού μου προσανατολισμού.

Τις τελευταίες μέρες βομβαρδιστήκαμε από σχόλια ενάντια στη σημαία αυτή, αλλά και ενάντια σε εμάς.

Είμαι εδώ για να σε ενημερώσω για κάποια πράγματα που μάλλον δεν ήξερες για τη σημαία και τη σημασία της:

1
Σημαία της ΛΟΑΤ+ κοινότητας – Σημαία του Ουράνιου Τόξου – Σημαία της ελευθερίας – Σημαία Υπερηφάνειας!

Freepik.com

 

Αποτελεί σύμβολο αγώνα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και σύμβολο κινημάτων από τη δεκαετία του 1970.

Αποτελεί δημιούργημα του καλλιτέχνη Gilbert Baker, το 1978, στο Σαν Φρανσίσκο. Σχεδίασε και έκανε μια σημαία με 6 ρίγες που αντιπροσωπεύουν τα 6 χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ήταν μια προσπάθεια, του ιδίου, να προσφέρει μια πολύχρωμη και αισιόδοξη εναλλακτική αλλαγή στο μέχρι τότε σύμβολο της Κοινότητας και των κινημάτων διεκδίκησης των Δικαιωμάτων μας, το ροζ τρίγωνο.

Το ροζ τρίγωνο είχε αρχικά δημιουργηθεί και χρησιμοποιηθεί ανεστραμμένο προς τα κάτω ως σήμα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για να χαρακτηρίζει τους ομοφυλόφιλους άνδρες.

 

freepik.com

2
Γιατί τόσα χρώματα, θα αναρωτιέσαι;

Για ‘σένα που δεν το γνώριζες, συμβολίζουν τη διαφορετικότητα. Η σημαίες που χρησιμοποιούνται σήμερα αποτελούνται από 6 χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ.

Ο Baker απέδωσε συμβολισμό σε καθε ένα χρώμα, ως εξής:

  • Κόκκινο – ζωή
  • Πορτοκαλί – θεραπεία
  • Κίτρινο – ηλιακό φως
  • Πράσινο – φύση
  • Μπλε – καθαρότητα
  • Μοβ – πνεύμα

3
Μπορεί να την έχεις δει να κυματίζει στις Πορείες Υπερηφάνειας σε διάφορες χώρες, αφού χρησιμοποιείται ως σύμβολο της

freepik.com/rawpixel-com

 

Τη βλέπεις ακόμα να ανεμίζει στις 17 Μαΐου σε Προεδρικά Ιδρύματα, Δημαρχεία και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Για παράδειγμα φέτος ανέμιζε εκτός από το Δημαρχείο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εκείνη την ημέρα.

Η Σημαία υψώνεται εκείνη την μέρα, την Παγκόσμια μέρα ενάντια της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, ως πράξη αλληλεγγύης και πίστης στην ισότητα και αποδοχή όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

4
Γιατί υψώνεται εκείνη τη μέρα, και γιατί η 17η Μαΐου Καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας;

Freepik.com

Την 17η Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από το 2006, η σημαία αυτή υψώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Μαΐου, αφού με συντριπτική θετική ψήφο, αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοφυλικού σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Τέλος, η σημαία αυτή αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια ορατότητας της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και σίγουρα βοηθάει το ότι είναι πολύχρωμη και φωτεινή.

Πώς νιώθεις για αυτήν τη σημαία; Ποιο από τα πιο πάνω στοιχεία δεν γνώριζες;


*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας μπορείς να ψάξεις στους πιο κάτω συνδέσμους:

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending