fbpx

5 εθνικές ομάδες που συμμετείχαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ίσως δεν το ήξερες!

Αν ψαχουλέψεις τα βιβλία της ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ανακαλύψεις πολλές ιστορίες. Ιστορίες που αναδεικνύουν κι άλλους πρωταγωνιστές πέρα από τα συνηθισμένα φαβορί της διοργάνωσης (Βραζιλία, Γερμανία, Αργεντινή, Ιταλία κλπ).

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές είναι οι χώρες που συμμετείχαν έστω και μια φορά σε Μουντιάλ, με τη συμμετοχή τους να αποτελεί ένα είδος παράσημου για τις ίδιες.

Εξάλλου, βλέπουμε ότι ακόμα και παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου μπορεί να τύχει να μην αγωνιστούν σε κάποια διοργάνωση.

Πιο κάτω μπορείς να δεις 5+1 χώρες που αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ και ίσως δεν το ήξερες:

1
Trinidad and Tobago

Τα νησάκια της Καραϊβικής έγραψαν ιστορία το 2006 όταν προκρίθηκαν για πρώτη (και μοναδική) φορά στην ιστορία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Με προπονητή τον Ολλανδό Leo Beenhakker στο 2ο μισό των προκριματικών στη ζώνη της Κεντρικής Αμερικής τερμάτισαν 4οι και απέκλεισαν στα μπαράζ το Bahrain (1-1, 1-0).

Στα γήπεδα της Γερμανίας κληρώθηκαν στον 2ο όμιλο μαζί με την Αγγλία, τη Σουηδία και την Παραγουάη. Τερμάτισαν στην 4η θέση και αποκλείστηκαν αποσπώντας όμως τιμητική ισοπαλία από τη Σουηδία (0-0).

2
Canada

Ο Καναδάς κάθε άλλο παρά φημίζεται για την ποδοσφαιρική του παράδοση. Έχει να περηφανεύεται όμως τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1986!

Οι Καναδοί προκρίθηκαν στη διοργάνωση του Μεξικού ως πρωταθλητές της CONCACAF και κληρώθηκαν στον 3ο όμιλο όπου επίσης βρίσκονταν η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Ουγγαρία.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Καναδάς δυσκόλεψε τη Γαλλία των Platini, Tigana και Papin με τον τελευταίο να χαρίζει στο τέλος τη νίκη στους τρικολόρ (1-0).

Ηττήθηκε και στα άλλα 2 παιχνίδια από τους Ούγγρους και τους Σοβιετικούς με το ίδιο σκορ (2-0), έτσι αποκλείστηκε με απολογισμό 0 γκολ και 0 βαθμούς.

3
Jamaica

https://www.youtube.com/watch?v=jtxHi49ELdc

Αν ξέρουμε την Jamaica για ένα λόγο αυτός είναι η εξωτική ομορφιά του νησιού και ο Bob Marley.

Το νησί της Καραϊβικής, όμως, εκμεταλλεύτηκε την αύξηση των ομάδων από 24 σε 32 στο Μουντιάλ του 1998 και προκρίθηκε για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ως 4ο στον προκριματικό όμιλο της CONCACAF.

Στη Γαλλία οι “Reggae Boyz” αγωνίστηκαν στον 8ο όμιλο μαζί με την Αργεντινή, την Κροατία και την Ιαπωνία, καταφέρνοντας να αποσπάσουν την τιμητική 3η θέση με 3 βαθμούς, προϊόν της νίκης τους πάνω στην Ιαπωνία (2-1) στον τελευταίο αγώνα του ομίλου.

4
Haiti

Αν δεν έτυχε ποτέ να ακούσεις για την Haiti δεν θα σε αδικήσει και κανένας. Είναι, όπως και η Jamaica, νησί της Καραϊβικής και έχει να λέει πως ήταν μια από τις 16 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 στη Δυτική Γερμανία.

Είχε όμως την ατυχία να κληρωθεί στον 4ο όμιλο με τις πολύ δυνατές Πολωνία (που τερμάτισε 3η στο συγκεκριμένο τουρνουά), Αργεντινή και Ιταλία.

Προηγήθηκε στον πρώτο αγώνα εναντίον της Ιταλίας για να ηττηθεί όμως στο τέλος (3-1), στον 2ο αγώνα γνώρισε ντροπιαστική ήττα από την Πολωνία (7-0), ενώ την νίκησε και η Αργεντινή (4-1) και αποκλείστηκε.

5
Zaire (Congo)

Στο Μουντιάλ του 1974 συμμετείχε και το Zaire, αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν Δημοκρατία του Congo. Ήταν η εκπρόσωπος της Αφρικής στη διοργάνωση και κληρώθηκε στον 2ο όμιλο μαζί με τη Γιουγκοσλαβία, τη Βραζιλία και τη Σκωτία.

Ηττήθηκε από τη Σκωτία (2-0) και έγραψε αρνητική ιστορία στο 2ο παιχνίδι, αφού ηττήθηκε από τους Γιουγκοσλάβους με 9-0.

Έτσι, ο τότε δικτάτορας της χώρας, Mobutu Sese Seko, απείλησε τους παίχτες του Zaire πως αν ηττηθούν στο τελευταίο ματς από τη Βραζιλία με 4 τέρματα και πάνω διαφορά να μην γυρίσουν πίσω.

Στο παιχνίδι με την σελεσάο ήταν πίσω στο σκορ με 3-0 στο 85′ όταν έγινε μια από τις πιο κωμικοτραγικές στιγμές στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η Βραζιλία κέρδισε φάουλ με τον Muepu Ilunga να φεύγει από το τείχος του Zaire και να κλωτσά την μπάλα μακριά, δεχόμενος φυσικά την κίτρινη κάρτα!

6
Kuwait

Μιλώντας για κωμικοτραγικές στιγμές μια τέτοια ζήσαμε και με το Kuwait στο Μουντιάλ του 1982. Η εκπρόσωπος της Ασίας στα γήπεδα της Ισπανίας κληρώθηκε στον 4ο όμιλο μαζί με την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Τσεχοσλοβακία από την οποία μάζεψε και τον μοναδικό της βαθμό (0-0) στον όμιλο.

Η χώρα του περσικού κόλπου όμως έμεινε στην ιστορία στο παιχνίδι με τη Γαλλία. Με τους τρικολόρ να κερδίζουν 3-1, ο Giresse σκόραρε για το 4-1 με τους ποδοσφαιριστές του Kuwait να σταματούν να παίζουν, θεωρώντας πως ο Γάλλος ήταν σε θέση offside.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης αρχικά κατακύρωσε ως κανονικό το τέρμα με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Kuwait, τον πρίγκιπα Fahid να κατεβαίνει στο γήπεδο και να αναγκάζει τον διαιτητή να ακυρώσει το τέρμα!

Τελικά, το Kuwait ηττήθηκε με 4-1 από τους Γάλλους (με τέρμα του Bossis στο 89′) και από τους Άγγλους με 1-0 και αποκλείστηκε.

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες συμμετείχαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending