fbpx

5+1 σπουδαίοι Γεωργιανοί ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Κύπρο!

Η απόκτηση του Nika Kacharava από την Ανόρθωση έφερε στο μυαλό μου τη γεωργιανή παροικία ποδοσφαιριστών στην Κύπρο. Κακά τα ψέματα, η Γεωργία αποτελεί μια από τις αγορές που προτιμούν οι ομάδες μας.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την κάθοδο των Soso Chedia, Kakha Kacharava για τον Ολυμπιακό το 1992, δεν είναι λίγοι οι παίχτες από τη χώρα του Καύκασου που πέρασαν από το πρωτάθλημα μας, με αρκετούς να μένουν αξέχαστοι στους οπαδούς των ομάδων.

Παρακάτω μπορείς να δεις και να θυμηθείς 5+1 Γεωργιανούς που πέρασαν από την Κύπρο αφήνοντας το στίγμα τους:

1
Temur Ketsbaia

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Temuri, αφού οποιοσδήποτε ασχολήθηκε με το κυπριακό ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 περίπου χρόνια ξέρει πολύ καλά ποιος είναι!

Ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που μας ήρθε από τη Γεωργία, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο νησί μας το 1992 για λογαριασμό της Ανόρθωσης.

To 1994 πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ Αθηνών και αφού πέρασε από τις Newcastle, Wolves και Dundee United επέστρεψε το 2002 στη “Μεγάλη Κυρία”.

Από το Δεκέμβρη του 2003 μέχρι και τον Μάη του 2008, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο “Κέτσπο” υπήρξε παίχτης-προπονητής της βαρωσιώτικης ομάδας, οδηγώντας την σε 2 κατακτήσεις πρωταθλημάτων (2005,2008), 1 κυπέλλου (2007) και τον θρίαμβο επι της Τραπεζούντας το 2005.

2
Levan Maghradze

Μάλλον για Κύπριος λογιέται ο Levan Maghradze παρά για Γεωργιανός, μιας και από το 2000 (με διάλειμμα μια 3ετία στη Ξάνθη) αγωνίζεται στην Κύπρο.

Ο 40χρονος σήμερα δεξιός μπακ ήρθε στην Κύπρο για τον Άρη και ακολούθως αγωνίστηκε στις ΑΕ Πάφος και ΑΕΛ, πριν το 2004 πάει στην Ελλάδα και την Ξάνθη.

Επέστρεψε στο νησί μας το 2007 για τον Απόλλωνα, ενώ έπαιξε επίσης στον Ερμή (2009-2011, 2013-14), τον Εθνικό Άχνας (2011-2013), την Καρμιώτισσα και την Παρεκκλησιά.

3
Levan Kebadze

Πολύ λίγοι επιθετικοί που έπαιξαν στην Κύπρο είχαν τα χαρακτηριστικά του Levan Kebadze. Ο Γεωργιανός σέντερ φορ είχε πολύ καλή ντρίπλα και εξαιρετικά τελειώματα με αποτέλεσμα τόσο στο Παραλίμνι όσο και στο Δασάκι να παραμένει αγαπητός μέχρι σήμερα.

Πρωτοήρθε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2001 για την Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Τον Γεννάρη του 2002 έφυγε για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης για να επιστρέψει στο Παραλίμνι ένα χρόνο αργότερα (Γεννάρη του 2003) και να μείνει μέχρι το 2005, σκοράροντας σχεδόν 30 τέρματα συνολικά.

Μετά το Παραλίμνι, ο Kebadze μετακόμισε λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, στο Δασάκι Άχνας για λογαριασμό του Εθνικού. Στην προσφυγική ομάδα ο Γεωργιανός έμεινε μέχρι το 2012 έχοντας σημαντικό ρόλο στην πορεία του Εθνικού στο κύπελλο UEFA το καλοκαίρι του 2006.

Ακολούθως αγωνίστηκε για λίγο στην Ομόνοια Αραδίππου πριν τελειώσει την καριέρα του.

4
Klimenti Tsitaishvilli

Από τους πιο φιλότιμους και αγαπητούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Κύπρο είναι ο Klimenti Tsitaishvilli. Ο Koba, όπως αναγραφόταν πάνω στη φανέλα του, ήρθε στην Κύπρο το 2003 για την Ανόρθωση για να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής της βαρωσιώτικης ομάδας.

Έμεινε στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” μέχρι το 2006 αγωνιζόμενος σε πολλά παιχνίδια και ως δεξιός εξτρέμ, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα του 2005.

Δεν ήταν ο κλασικός γκολτζής, αλλά διατηρούσε συχνή επαφή με τα δίχτυα, με το τέρμα του απέναντι στην Τραπεζούντα το 2005 να μένει αξέχαστο σε όλους τους Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους.

Μετά την Ανόρθωση, ο Tsitaishvilli αγωνίστηκε σε ΑΕΚ και ΑΕΛ, πριν επιστρέψει στην Ανόρθωση τον Γεννάρη του 2008. To 2009 αποχώρησε από την Κυρία και φόρεσε τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας για 1 χρόνο.

5
Gocha Gogrichiani

Από τους πρώτους ποδοσφαιριστές από τη Γεωργία που ήρθαν στην Κύπρο ήταν ο Gocha Gogrichiani. Τον έφερε στο νησί μας η Ομόνοια το 1993 μαζί με τον συμπατριώτη του, Davit Kizilashvili.

Παρ’ ότι ήρθε σε μια μεταβατική περίοδο της ιστορίας του τριφυλιού, ο Gogrichiani, που αγωνιζόταν ως σέντερ φορ, άφησε το στίγμα του σκοράροντας 30 περίπου τέρματα τη διετία 1993-95, ενώ πανηγύρισε και το κύπελλο του 1994.

Αγωνίστηκε και με τα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας για μια σεζόν (1995-96), πριν επιστρέψει στην πατρίδα του με τους 40αρηδες φίλους της Ομόνοιας ωστόσο να τον θυμούνται μέχρι σήμερα.

6
Georgi Kinkladze

Ο Georgi Kinkladze είναι το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε ποτέ στην Κύπρο και προερχόταν από τη Γεωργία. Έχοντας πίσω του καριέρα σε Manchester City, Ajax και Derby ο Γεωργιανός επιτελικός χαφ ήρθε στο νησί μας το 2004 για την Ανόρθωση.

Μόλις βρήκε αγωνιστικό ρυθμό, ο “Κίνκι” μάγεψε τους φίλους της Κυρίας και όχι μόνο με τις μαγικές του πάσες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2005.

Το καλοκαιρι του 2005 όμως δέχτηκε πρόταση από τη ρωσική Rubin Kazan, λίγο πριν τον επαναληπτικό παιχνίδι της Ανόρθωσης με την Rangers για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και αποχώρησε, αφήνοντας μια πικρή γεύση στους κυανόλευκους.

Ποιος είναι για ‘σένα ο καλύτερος Γεωργιανός ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending