fbpx

10 τέρματα που μπήκαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο και αποκλείεται να μην τα θυμάσαι! (videos)

Γιατί μας αρέσει το ποδόσφαιρο; Επειδή λατρεύουμε αυτό το άτιμο το άθλημα που 22 μαντράχαλοι κυνηγούν μια μπάλα; Δεν είναι για την ένταση που μας βγάζει; Δεν είναι για τις στιγμές που μας χαρίζει; Τις αποκρούσεις, τις ντρίπλες, τα τακουνάκια, τα γκολ;

Στο μυαλό όλων μας “παίζουν” συνέχεια, σαν σε επανάληψη, δεκάδες τέρματα. Τι πιο ωραίο, λοιπόν, μιας και το Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεψε να ξαναζήσουμε μαζί 10 τέρματα που αποκλείεται να μην είναι θαμένα… σε μια γωνιά του νου σου!

Θυμήσου μαζί μου πιο κάτω, λοιπόν, 10 τέρματα που παίζουν μέχρι και σήμερα σε highlights της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής του κόσμου:

1
Diego Maradona – Το χέρι του Θεού (και “τα πόδια του Θεού”) 

Εντάξει, η λίστα αυτή ξεκινά με 2 τέρματα σε 1 (σαν τα shampoo-conditioner), αλλά πώς να αφήσεις κάποιο από τα 2 πίσω;

Δυο γκολάρες που μέσα τους συγκεντρώνεται όλη η μαγεία του Diego Armando Maradona!

Προημιτελικά Μουντιάλ 1986, Αργεντινή – Αγγλία. Πρώτα, ο “Pibe de Oro” σκόραρε το περίφημο “χέρι του Θεού”, για να ακολουθήσει το “τέρμα του αιώνα”, τα “πόδια του Θεού” (όπως το χαρακτήρισε το περιοδικό FourFourTwo) που ο τεράστιος Αργεντινός πέρασε όποιον Άγγλο βρήκε μπροστά του!

2
Dennis Bergkamp 

Κάνενα ματς δεν είναι τέλειο, αλλά αυτή η στιγμή ήταν τέλεια” δήλωσε για αυτή τη γκολάρα ο σκόρερ Dennis Bergkamp και ποιος είμαι εγώ να προσθέσω κάτι παραπάνω;

Σε προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (το 1998 με αντίπαλο την Αργεντινή) και στο 90′ να είσαι τόσο ψύχραιμος, να κάνεις το πιο cool κατέβασμα μπάλας από 4οαρα μπαλιά και με το ίδιο πόδι να εκτελείς σαν χειρούργος είναι απλά καταπληκτικό!

3
Pele 

Βλέπεις τέρματα σαν αυτό σήμερα και σου πέφτουν τα σαγόνια, πόσο μάλλον όταν μπήκαν πριν 60 χρόνια (1958), σε πολύ χειρότερες γηπεδικές και όχι μόνο συνθήκες.

Ο 17χρονος τότε Pele κατεβάζει τη μπάλα άψογα με το στήθος, τη σηκώνει πάνω από ένα αντίπαλο με το δεξί και εκτελεί με δύναμη. Όλα αυτά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (απέναντι στη Σουηδία)!

4
Geoff Hurst 

Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο τέρμα στην ιστορία του θεσμού είναι αυτό του Geoff Hurst στον τελικό του Μουντιάλ 1966, Αγγλία – Δυτική Γερμανία!

Στο 101ο λεπτό του αγώνα (11ο της παράτασης) και με το σκορ στο 2-2 ο Άγγλος επιθετικός με σουτ στέλνει τη μπάλα πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και ακολούθως στο έδαφος. Πέρασε ή όχι τη γραμμή κανείς δεν μπορεί να πει με 100% σιγουριά.

Το δεδομένο είναι πως μέτρησε και ουσιαστικά χάρισε στην Αγγλία το μοναδικό της Παγκόσμιο Κύπελλο!

5
Robin van Persie 

Ψάχνεις λόγια να βρεις αυτό το τέρμα και δεν μπορείς! Να έρχεται η μπάλα με τόση δύναμη και ύψος και να πετάς σαν άλλος Superman και να την καρφώνεις στα δίχτυα, σχεδόν από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής;

Τέρμα παγκόσμιας κλάσης και δικαιολογημένα ψηφίστηκε ως το κορυφαίο τέρμα του Μουντιάλ 2014!

6
Michael Owen 1998

Μουντιάλ 1998, φάση των 16, Αγγλία – Αργεντινή. Με το σκορ από νωρίς στο 1-1, ο 17χρονος Michael Owen έκανε ένα σλάλομ που πολλοί το παρομοίασαν με το αντίστοιχο του Maradona το 1986!

Με μπόλικη δύναμη, αξεπέραστη ταχύτητα και δολοφονικό τέλειωμα, ο νικητής της Χρυσής Μπάλας το 2001 συστήθηκε τότε στο παγκόσμιο κοινό με άψογο στυλ!

7
Andres Escobar 

Ένα αυτογκόλ, μια άτυχη στιγμή που στοίχισε τη ζωή σε ένα 27χρονο ποδοσφαιριστή που ετοιμαζόταν να πάρει μεταγραφή στη Milan!

Ο αρχηγός της εκπληκτικής Κολομβίας του 1994, Andres Escobar, που ξεκίνησε τη διοργάνωση σαν φαβορί και αποκλείστηκε από τους ομίλους (και) εξαιτίας αυτού του τέρματος, σκοτώθηκε λίγες μέρες μετά από αυτό το αυτογκόλ στο Medellin της Κολομβίας.

8
Carlos Alberto 

Η επιτομή της μεγάλης Βραζιλίας του 1970, της καλύτερης ομάδας που κατέβηκε ποτέ σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, για πάρα πολλούς ειδικούς!

Στον τελικό του τουρνουά, έκαναν μια επίδειξη tiki-taka, πολύ πριν αυτό γίνει γνωστό.

Αντάλλαξαν 8 πάσες με τον Pele να αφήνει στον αρχηγό Carlos Alberto δηλώνοντας αργότερα πως “δεν τον είδε, τον άκουσε” να έρχεται και αυτός σκόραρε με σεντερφορίσιο σουτ, αν και δεξιός μπακ!

9
Papa Boupa Diop 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 άνετα χαρακτηρίζεται και σαν “τουρνουά των εκπλήξεων”!

Αυτές μάλιστα ξεκίνησαν από το πρώτο κιόλας παιχνίδι με τη πρωτάρα Σενεγάλη να επικρατεί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Γαλλίας με 1-0.

Σκόρερ ο Papa Boupa Diop που αργότερα πέρασε και από την ΑΕΚ Αθηνών. Ο χορός στο σημαιάκι του κόρνερ έπαιζε για πολλές μέρες σε highlights αθλητικών εκπομπών!

10
Ahn Jung-Hwan 

Τουρκία και Νότιος Κορέα έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά στο Μουντιάλ του 2002 (τι έλεγα πιο πάνω για το 2002 και τις εκπλήξεις;)

Για να φτάσουν όμως μέχρι τα ημιτελικά οι διοργανωτές Νοτιοκορεάτες έπρεπε να βγάλουν νοκ-άουτ την Ιταλία στη “φάση των 16”.

Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από πολλά φάλτσα σφυρίγματα υπερ των Κορεατών, οι 2 ομάδες πήγαν στην παράταση (1-1 η κανονική διάρκεια) και εκεί ο Ahn Jung-Hwan έκανε το 2-1 στο 117′!

Μάλιστα, ο Κορεάτης αγωνιζόταν τότε στην ιταλική Perugia με τον ιδιοκτήτη των “grifoni” να ακυρώνει το συμβόλαιο του δηλώνοντας “δεν θα πληρώνω κάποιον που κατέστρεψε το ιταλικό ποδόσφαιρο”!

Ποιο από τα πιο πάνω τέρματα θυμάσαι πιο έντονα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending