fbpx

Οι κύριες ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείς ΠΡΙΝ κάνεις μεταπτυχιακό!

Ζούμε σε μια χώρα που το να παίρνεις πτυχίο γίνεται σιγά-σιγά ισάξιο με το να παίρνεις απολυτήριο λυκείου. Γι’ αυτό πολλοί από εμάς κοιτάζουμε και το επόμενο βήμα, το μεταπτυχιακό.

Το μεταπτυχιακό είναι προσόν απαραίτητο σε κάποιους τομείς, εάν θες να βρεις μια καλή δουλειά. Παρ’ όλ’ αυτά, το να κάνεις ένα μεταπτυχιακό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεσαι χρόνο, χρήμα, υπομονή και επιμονή.

Δες τι πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτεί κάποιος πριν πάρει την απόφαση να κάνει μεταπτυχιακό:

 

1
Το θες πραγματικά;

“Για ποιον θα κάνω πραγματικά το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό;”

Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα πρέπει να είναι πως το κάνεις για εσένα και μόνο. Είτε απλά επειδή σου αρέσει πολύ το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που επέλεξες και θες να εμβαθύνεις, είτε γιατί θες να κτίσεις μια καριέρα γύρω από αυτόν τον κλάδο.

Ποτέ, όμως, δεν κάνουμε μεταπτυχιακό επειδή: το θέλουν οι γονείς μας, ή επειδή μας παρακινεί ένας καθηγητής, ή απλά επειδή “έτσι πρέπει για να γεμίζει το βιογραφικό“.

2
Και μετά το μεταπτυχιακό, τι;

Πες ότι επιλέγεις τελικά να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, επειδή, λένε, θα σου ανοιχτούν πόρτες. Ορίστε ένα σενάριο για το τι θα ακολουθήσει, αν δεν το θέλεις ΕΣΥ πραγματικά:

Βασανίζεσαι 1-2 χρόνια με ατέλειωτες ώρες έρευνας στην βιβλιοθήκη αλλά και στο σπίτι, ξενύχτια, καφέδες, ξεσπάσματα, άγχος, κλάματα… Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καταφέρνεις να το τελειώσεις.

Και μετά; Ξέρεις πως θα χρησιμοποιήσεις τον καινούριο σου τίτλο ή μήπως δεν έχεις καμία απολύτως ιδέα; Θα κάθεσαι να περιμένεις αυτές τις ανοιχτές πόρτες που σου λέγανε;

Είναι καλό πράγμα να έχουμε ένα δυνατό βιογραφικό με εμπειρίες και γνώσεις, αλλά όλες αυτές οι γνώσεις και εμπειρίες που μαζεύουμε, πρέπει να μας οδηγούν και κάπου.

Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο για τη ζωή μας και βαδίζουμε προς τον στόχο αυτό. Εάν το μεταπτυχιακό αποτελεί για εσένα ένα ακόμα βήμα προς τον τελικό σου στόχο, τότε κάν’ το χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μάθε για τα σπουδαστικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και προετοιμάσου κατάλληλα για να αρχίσεις το μεταπτυχιακό σου!

3
Σκέφτηκες όλες τις επιλογές σου;

Σίγουρα πρέπει να σκεφτείς ποιο πρόγραμμα σε ενδιαφέρει, σε ποιο πανεπιστήμιο και σε ποια πόλη/χώρα θα επιλέξεις να το κάνεις. Από την άλλη όμως, το μεταπτυχιακό δεν είναι επιλογή-μονόδρομος για την εκτόξευση της καριέρας σου.

Αν απλά θες να αποκτήσεις δυνατό βιογραφικό, μάθε ξένες γλώσσες, που αποτελούν ένα πολύ δυνατό προσόν, ή πήγαινε σε κάποια σεμινάρια, συνέδρια κ.ά. Επίσης σκέψου την πιθανότητα να μάθεις μια τέχνη, ένα όργανο, ξεκίνα μαθήματα φωτογραφίας – γενικά κάνε κάτι εκτός πανεπιστημίου και ποτέ δεν ξέρεις τι ταλέντο κρύβεις μέσα σου! Ακόμη κι αν νιώθεις ότι μετάνιωσες για το αντικείμενο το οποίο σπούδασες, κάνε ένα 2ο πτυχίο σε κάτι διαφορετικό.

Πριν αποφασίσεις, προσπάθησε να σκεφτείς πράγματα που πραγματικά σε γεμίζουν:

– Σου αρέσει να βοηθάς; Μπες σε μια εθελοντική ομάδα.
– Σου αρέσει να γράφεις; Γράψε ένα βιβλίο, παραμύθι ή μια συλλογή ποιημάτων.
– Σου αρέσει να μιλάς στην camera; Ξεκίνα ένα κανάλι στο YouTube!

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτά ίσως είναι χάσιμο χρόνου. Όμως, αν ασχολείσαι με κάτι που σε γεμίζει, τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί χάσιμο χρόνου.

Αν σε όλα αυτά ταιριάζει το μεταπτυχιακό που έχεις στο μυαλό σου, τότε προχώρα για να το κάνεις με ενθουσιασμό!

4
Έχεις μέσα σου αυτό που χρειάζεται για να το κάνεις;

Εμπειρικά, για να καταφέρεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις ενός μεταπτυχιακού, χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από απλή όρεξη για διάβασμα.

Το μεταπτυχιακό είναι πρόκληση και μάλιστα μεγάλη. Κάποιους τους εξιτάρει, τους παρακινεί, τους κάνει να προσπαθούν περισσότερο για τα καλύτερα αποτελέσματα. Παθιάζονται με το μεταπτυχιακό τους, παρόλο που δεν προλαβαίνουν να ανασάνουν από το διάβασμα.

Εάν δεν αγαπάς πραγματικά το αντικείμενο του μεταπτυχιακού σου, τότε δεν θα το δεις ποτέ σαν πρόκληση, αλλά μάλλον σαν υποχρέωση, σαν κάτι που πρέπει να γίνει και όχι σαν κάτι που θέλεις να γίνει.

Έτσι, πριν αποφασίσεις αν θα προχωρήσεις με την αίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σου πρότεινε ο σύμβουλος επειδή “έχει προοπτικές”, κάνε ένα εσωτερικό διάλογο ή ακόμα ζήτα βοήθεια από κάποιο ειδικό, για να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις ΕΣΥ από τη ζωή σου.

Στην τελική, αυτό που θέλεις πραγματικά μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το θέμα του υποψήφιου μεταπτυχιακού σου. Το μόνο που χρειάζεται για να το ανακαλύψεις, είναι κάποιον ή κάτι να “σε σπρώξει“. Ψάξε τι πραγματικά θέλεις, και κάνε τα απαραίτητα βήματα για να το πετύχεις.

5
Πώς θα καλύψεις τις ανάγκες σου σε χρήματα;

Το οικονομικό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τις μεταπτυχιακές σου σπουδές, αφού ότι κι αν επιλέξεις χρειάζεσαι λεφτά για να τα βγάλεις πέρα! Για παράδειγμα: Δίδακτρα, ενοίκιο, λογαριασμοί, κόστος διαβίωσης και βιβλία θα στοιχίζουν αρκετά! Ειδικά αν επιλέξεις μια χώρα του εξωτερικού.

Κάποιες οικονομίες που έκανε η οικογένειά σου θα είναι ένα σοβαρό στήριγμα, όμως ίσως πρέπει να ψάξεις και για ένα καλό φοιτητικό δάνειο. Μια καλή ιδέα είναι να μάθεις περισσότερα για τα σπουδαστικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου! Με το δάνειο θα καλύψεις τις ανάγκες σου στη διάρκεια του μεταπτυχιακού σου.

Το επιτόκιο είναι σταθερό για 3 χρόνια και έχεις τη δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και 15 χρόνια από την έναρξη του δανείου. Άσε που σου δίνει και κίνητρο να αριστεύσεις!

Σε περίπτωση που το τέλος της χρονιάς σε βρει αριστούχο, τότε η τιμολόγηση του δανείου μειώνεται κατά 0,25% για ένα χρόνο! Αν πάλι αποφοιτήσεις αριστούχος, η μειωμένη τιμολόγηση θα συνεχίσει για όσο διαρκεί το δάνειο!

Μάθε περισσότερα για τα σπουδαστικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και προετοιμάσου κατάλληλα για να αρχίσεις το μεταπτυχιακό σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending