fbpx

5 ομάδες που αντιμετωπίσαμε στην Ευρώπη και ίσως δεν τις ξέρεις!

Οι περιπλανήσεις των ομάδων μας στα κύπελλα Ευρώπης ξεκίνησαν από το μακρινό 1963. Ήταν τότε που ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση συμμετείχαν για πρώτη φορά στις διοργανώσεις της UEFA. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Πετύχαμε μεγάλες νίκες, γνωρίσαμε και συντριβές πριν φτάσουμε στο σήμερα όπου σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον μια ομάδα σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Στην πορεία μας όμως στα ευρωπαϊκά κύπελλα αντιμετωπίσαμε και πολλές ομάδες που ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό. 

Παρακάτω μάζεψα 5 από αυτές που ίσως δεν τις ξέρεις. Δες ποιες είναι:

 

1
Irtysh Pavlodar 

Το Καζακστάν δεν είναι από τις χώρες που πάνε συχνά οι ομάδες μας για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Η πρώτη που πήγε στη χώρα των Καζάκων ήταν η Ομόνοια την περίοδο 2003-04 (η άλλη είναι ο ΑΠΟΕΛ που αντιμετώπισε 2 φορές την Astana).

Το “τριφύλλι” κληρώθηκε με την Irtysh Pavlodar για τον Α’ προκριματικό γύρο του Champions League της συγκεκριμένης περιόδου.

Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο ΓΣΠ οι πράσινοι, παρά την καθολική τους υπεροχή και τις πολλές ευκαιρίες, έμειναν στο 0-0 με τους Καζάκους.

Στον επαναληπτικό στο Pavlodar, η Ομόνοια βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να φέρει τούμπα το ματς (1-2) με τέρματα των Rainer Rauffmann και Νικόλα Γεωργίου στο Β’ ημίχρονο και να πάρει την πρόκριση.

2
Pelister 

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 2008-09 για το θεσμό του κυπέλλου UEFA ξεκίνησε από τα Σκόπια και την Pelister. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη βαλκανική χώρα, οι 2 ομάδες έμειναν στο στείρο 0-0, με τους γαλαζοκίτρινους όμως να έχουν την υπεροχή.

Ανώτεροι στον αγωνιστικό χώρο ήταν και στον επαναληπτικό οι Λευκωσιάτες, χάνοντας πολλές ευκαιρίες, μέχρι το 82′ που ο Χρύσης Μιχαήλ σκόραρε το μοναδικό τέρμα του αγώνα (με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι), δίνοντας έτσι την πρόκριση στον ΑΠΟΕΛ.

3
Sibenik

Τη σεζόν 2010-11 η Ανόρθωση έφτασε μέχρι τα play-off του Europa League, όπου αποκλείστηκε από την CSKA Moscow. Στην πορεία της όμως μέχρι τα play-off βρέθηκε αντιμέτωπη με την κροατική Sibenik στον Β’ προκριματικό γύρο.

Χρειάστηκε μάλιστα να κάνει μεγάλη ανατροπή για να προχωρήσει στο θεσμό, αφού στο πρώτο παιχνίδι του “Αντώνης Παπαδόπουλος” η “Μεγάλη Κυρία” έχασε με 0-2.

Στον επαναληπτικό της Κροατίας, 2 τέρματα στο Α’ ημίχρονο από τους Vincent Laban και Cristovao Ramos οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, ο Γιάννης Οκκάς έκανε το 0-3 στο 96′ και χάρισε στους Βαρωσιώτες την πρόκριση.

4
Ekranas 

https://www.youtube.com/watch?v=da7EVhn1i14

Στην τελευταία έκδοση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, τη σεζόν 1998-99, ήταν ο Απόλλωνας που μας εκπροσώπησε, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον 2ο γύρο (όπου αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο).

Η πορεία του ξεκίνησε από τη Λιθουανία και την Ekranas. Στο πρώτο παιχνίδι στη χώρα της Βαλτικής οι Λεμεσιανοί επικράτησαν δύσκολα με 2-1 χάρη σε τέρματα των Florin Cirstea και του Πάμπου Πίττα.

Στον επαναληπτικό στο Τσίρειο οι γαλάζιοι βρέθηκαν πολύ νωρίς πίσω στο σκορ με 0-2, πριν καταφέρουν να γυρίσουν το ματς (3-2) χάρη σε 2 εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι του Milenko Spoljaric και ένα τέρμα του Γιώργου Καβάζη.

Στο 90′ οι Λιθουανοί ισοφάρισαν (3-3), με τον Απόλλωνα όμως να κρατά την ισοπαλία και να περνά στην επόμενη φάση.

5
Cliftonville 

Η Βόρειος Ιρλανδία δεν φημίζεται για την ποδοσφαιρική της παράδοση. Έτσι, όταν η ΑΕΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Cliftonville για τον Β’ προκριματικό γύρο του Europa League της περιόδου 2016-17 κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβαζε δύσκολα στους Λαρνακείς.

Στο πρώτο ματς, μάλιστα, στη Βόρειο Ιρλανδία, οι κιτρινοπράσινοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 0-2, πριν γυρίσουν το ματς (2-3) στο Β’ ημίχρονο χάρη σε τέρματα των Ivan Trickovski, Ηλία Χαραλάμπους και Joan Tomas.

Στον επαναληπτικό στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” οι Βορειοιρλανδοί έμειναν νωρίς (στο 11′) με 10 παίχτες. Η ΑΕΚ το εκμεταλλεύτηκε πλήρως παίρνοντας τη νίκη (2-0) και την πρόκριση με τέρματα των Vladimir Boljevic και Tomas.

Θυμάσαι τις αναμετρήσεις των ομάδων μας με τους συγκεκριμένους αντιπάλους;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending