fbpx

Δες πώς κατάφερε ο Κύπριος Χάρης Αγιώτης να μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό!

Από Δικηγόρος σε σεναριογράφος, σκηνοθέτης και filmmaker. Τώρα ολοκλήρωσε το Master του στη σεναριογραφία τηλεόρασης.

Ο Χάρης Αγιώτης δεν σταματά να εξελίσσεται και να δημιουργεί, με αποτέλεσμα να κερδίσει διάφορα βραβεία, όπως το πρώτο βραβείο για την ταινία μικρού μήκους Natas το 2017 στην Κύπρο και το 2015, για τη μικρού μήκους ταινία του Sanctioned, επιστημονικής φαντασίας, με κυπριακή διάλεκτο. Το 2017, η Κυπριακή Κυβέρνηση του χορήγησε το Quidnunc μια ταινία μικρού μήκους, με τον Λούη Πάτσιο ως παραγωγό. Το Quidnunc γυρίστηκε σε μία λήψη στο Forest Park.

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα  αναγνώριση της δουλειάς του έγινε το 2017, όταν κέρδισε το βραβείο καλύτερου concept από την HBO Europe (συγκεκριμένα στις Βαλκανικές χώρες) η οποία έχει στην ομπρέλα της τη σειρά Game of Thrones, που είναι η δημοφιλέστερη σειρά όλων των εποχών. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε κάτι ακόμη πιο μεγάλο από τον Χάρη αλλά και τους συνεργάτες του, Ανδρέα Κυριάκου και Φρίξο Μασούρα.

Δες όσα μας είπε πιο κάτω και μάθε και εσύ πώς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα:

Γεια σου Χάρη. Μετά τις τελευταίες σου επιτυχίες, θες να μας πεις ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου;
twitter.com/midpointprogram

Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα σε πάνελ στη Γαλλία για να παρουσιάσω τον εαυτό μου στο TV Forum και ετοιμάζω κάτι μεγαλύτερο που θα δείτε σύντομα.

Μόλις τελείωσα και την τελευταία μου ταινία μικρού μήκους και την έκανα submit σε διάφορα φεστιβάλ. Τώρα περιμένω απάντηση.

Σπούδασες Νομική και τώρα ασχολείσαι με κάτι τελείως διαφορετικό. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να κλείσεις την πόρτα σε αυτό που σπούδασες;

Ένιωθα εξωγήινος στον χώρο αυτό. Δεν άρμοζε σε εμένα. Έφυγα από το σχολείο και το πανεπιστήμιο και είδα την πραγματική ζωή. Δεν ήταν αυτό που περίμενα… κάτι που με οδήγησε και στην κατάθλιψη.

Το πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο είναι ότι είμαστε μια μικρή κοινωνία και αυτά τα πράγματα έχουν στιγματιστεί. Αυτό το βλέπεις από τα σχολεία, που κάπως μας πλάθουν και μας σπρώχνουν σε συγκεκριμένους τομείς, για παράδειγμα Λογιστική, που είναι κάτι πιο «σίγουρο». Όμως αυτά λόγω κρίσης, έχουν ισοπεδωθεί.

Πλέον δεν υπάρχει το σίγουρο.

Δεν έχουν όλοι ένα όνειρο. Κάποιοι ζητάνε την απλότητα, να πάρουν ένα πτυχίο, να βρουν μια δουλειά, 8:00- 16:00 να είναι στη δουλειά τους, να πηγαίνουν σπίτι και να αράζουν. Που είναι εντάξει αν αυτό θέλουν.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό πέραν του πτυχίου του; Ειδικά για το τι θα πει ο κόσμος π.χ. η οικογένεια του.
vimeo.com/ayiotis

Όταν τέλειωσα Νομική και δούλεψα λίγο, είδα ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα και όταν το ανακοίνωσα στους γονείς μου, είχαν μεγάλη αντίσταση. Πέρασα από κατάθλιψη γιατί ενώ προσπαθούσα να βρω (υπο)στήριξη από τους δικούς μου, έβρισκα τοίχο μπροστά μου. Αν δεν ρίχνουν τον τοίχο, πρέπει ΕΣΥ να ρίξεις τον τοίχο.

Ο μόνος άνθρωπος που έχεις να στηριχτείς είναι ο εαυτός σου, όσο δύσκολο και να είναι.

Μόνο μια φορά ζούμε. Αν θέλεις να ακολουθήσεις ένα όνειρο, σταμάτα να το αποκαλείς όνειρο, γιατί έτσι είναι πιο φανταστικό, παρά να το αποκαλέσεις σκοπό ζωής.

Μην ακούς κανέναν. Ακόμα και οι άνθρωποι που είναι γύρω σου και σε αγαπάνε, δεν έχουν πάντα δίκαιο. Μόνο εσύ ξέρεις τι σε κάνει κάθε πρωί να θες να πεταχτείς από το κρεβάτι.

Σταμάτα να ακούς τις φωνές των άλλων και ξεκίνα να ακούς τη δική σου φωνή.

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα αλλάζοντας πορεία;

Δούλεψα λίγους μήνες ως Δικηγόρος και σταμάτησα. Αφού έδειξα στους γύρω μου ότι αυτό που θέλω είναι να γίνω filmmaker, πήγα στην Αμερική και έμαθα πολλά. Από εκεί και έπειτα, δούλεψα ως μοντέρ και ασχολούμουν με τα αρχεία ταινιών μέχρι να φτάσω να κάνω δική μου ταινία μικρού μήκους.

Ένιωσες ποτέ ότι θέλεις να σταματήσεις; Και αν ναι, τι σε κράτησε;
facebook.com/stelaras.roukounas

Βεβαίως. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει καλλιτεχνική φλέβα και να μην ένιωσε ότι πρέπει να σταματήσει. Σε αυτές τις δουλειές δεν πληρώνεσαι ένα σταθερό και σίγουρο ποσό κάθε τέλος του μήνα.

Όμως δεν θέλω να βρω σχέδιο Β. Πολλοί μου λένε να ασχοληθώ με τν Νομική και να κρατήσω αυτό που κάνω τώρα ως part-time δουλειά. Όμως αν το έκανα αυτό, δεν θα πετύχαινα ότι πέτυχα μέχρι στιγμής.

Αν κάνεις κάτι με το σκεπτικό ότι έχεις και σχέδιο Β, τότε δεν θα δώσεις το 100% σου στο σχέδιο Α.

Πιστεύεις ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο δεν προωθεί τα παιδιά να κάνουν αυτό που θέλουν;
facebook.com/stelaras.roukounas

Καταρχάς, στην Κύπρο τα σχολεία δεν προωθούν τις τέχνες πέραν από 2 ώρες που είχαμε για ζωγραφική. Δεν μας έμαθαν για το θέατρο, τη γλυπτική και το cinema.

Απλά μας βάζουν όλους σε ένα καλούπι, ασχέτως δυνατοτήτων και ενδιαφερόντων, όλοι πρέπει να μάθουμε τα ίδια πράγματα (τα περισσότερα με παπαγαλία) που τα ξεχνάμε μετά.

Δεν μας ρώτησε κανένας για τα ενδιαφέροντα μας και ποια είναι η κλήση μας. Δεν είναι όλοι για μαθηματικά και επιστήμες.

Πιστεύεις ότι το ταλέντο που μπορεί να έχει κάποιος είναι έμφυτο;
Facebook: ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
SANCTIONED
Σκηνοθεσία: Χάρης Αγιώτης
Χρονολογία 2016
Μικρού Μήκους
Ηθοποιοί: Μάριος Στυλιανού, Αντώνης Κοκιαντώνης, Γιόλα Κλείτου

Είτε είναι έμφυτο είτε το καλλιεργείς. Αν δεν καλλιεργείς το ταλέντο σου κάπου εξασθενεί ή μπορεί να μην έχεις ταλέντο, αλλά να δουλέψεις σκληρά και να το πετύχεις.

Λένε ότι η ζωή μας είναι ένας δρόμος με πράγματα που πρέπει να κάνουμε (δουλειά, οικογένεια κ.λπ.). Εσύ ακολουθείς μια άλλη διαδρομή. Πιστεύεις ότι θα φτάσεις κάπου αλλού;

Έχουμε πολλές πορείς και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να πιστεύεις ότι όλα πάνε βάση του μονοπατιού και μπουμ μπορεί να γίνει κάτι και να αλλάξουν όλα.

Πλέον ο κόσμος άλλαξε, και στα 30 μας καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε.

Για να κλείσουμε, μπορείς να μας δώσεις 5 συμβουλές για να πετύχει κάποιος τους στόχους του;
facebook.com/stelaras.roukounas

1) Μην ακούς κανέναν. Να παίρνεις συμβουλές, αλλά να ακούς το “μέσα” σου.

2) Να θυμάσαι ότι η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας.

3) Να είσαι αφοσιωμένος και να κάνεις κάθε μέρα κάτι που να σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου.

4) Φύγε από την Κύπρο, ταξίδεψε ή δούλεψε στο εξωτερικό έτσι ώστε να γεμίσεις εμπειρίες και να μάθεις νέα πράγματα.

5) Να δουλεύεις με καλύτερους σου για να μάθεις από αυτούς και να βρεις τη φυλή σου – άτομα που σε εμπνέουν και σου δίνουν δύναμη, με κοινά ενδιαφέροντα. Εγώ είμαι ένας από τους 10 founders του geekotopos που στόχο έχει να βρίσκει ο καθένας μας άτομα που τον εμπνέουν και να βοηθά ο ένας τον άλλο.

Ευχαριστούμε τον Χάρη για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending