fbpx

Τελικά, πόσο αξίζει αυτήν την κριτική ο Messi;

Είναι αλήθεια ότι η ραγδαία ανάπτυξη των social media δημιούργησε σε όλους μας ένα αίσθημα κριτή και δικαστή. Κάποιος μπορεί να φτάσει από την αποθέωση στο δημόσιο κράξιμο και εξευτελισμό σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Κάτι τέτοιο γίνεται και συχνά με όσους είναι στο προσκήνιο. Ο Messi και ο Ronaldo δεν θα μπορούσαν να το αποφύγουν αυτό. Στον πυρήνα της φωτιάς τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται ο πρώτος, αφού η Αργεντινή από φαβορί στον όμιλο της είναι η πρώτη μεγάλη, αρνητική, έκπληξη.

Άρθρα, βίντεο, συνεντεύξεις, γνώμες και χιλιάδες σχόλια κατακλύζουν το διαδίκτυο αφού αμφότεροι Αργεντινοί, και ο υπόλοιπος κόσμος, κατακεραυνώνουν τον Messi. Άλλοι το κάνουν γιατί τον μισούν, άλλοι γιατί λατρεύουν τον CR7, άλλοι γιατί δε δέχονται την σύγκριση με τον Maradona.

goal.com

Πολλοί στηρίζουν την “κριτική-αμφισβήτησης” του Messi με το εξής σχόλιο: “Μα ο Messi μόνο στην Barcelona έπαιξε και αν δεν είχε Xavi και Iniesta δεν θα έκανε τίποτα”. Εδώ έχουμε 2 κρατούμενα. Πρώτο, δεν άκουσα κάποιον να αμφισβητήσει την αξία του Pele επειδή έπαιξε μόνο στην Βραζιλία, και σκόραρε 1200+ γκολ τα οποία δεν έχουμε και κάποια απόδειξη. Κανείς δεν αμφισβήτησε τον Maradona λόγω της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στην Barcelona (το αν πήγε στην Napoli και έφερε τίτλο, και ήταν μεταγραφή ρεκόρ, αυτό δείχνει πόσο τιτάνας ποδοσφαιριστής ήταν, δεν κρύβει όμως ότι απέτυχε να μείνει στην Ισπανία).

Δεύτερο, όταν πήγε ο Messi υπήρχαν παικταράδες. Παικταράδες που έφυγαν και όλοι πίστεψαν πως θα παρέλυε η Barca. Ronaldinho, Rivaldo, Eto’o κάποια από τα ονόματα “σοκ και δέος” των blaugrana. Ο Xavi και ο Iniesta προσάρμοσαν το παιχνίδι τους στο να βοηθήσουν αυτόν τον υπερπαίχτη να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Αφήστε με να τολμήσω να ξεστομίσω, ότι ο Messi ήταν ένας από τους λόγους που είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τόσο πολύ την ποδοσφαιρική τους ευφυία, Xavi και Iniesta. Με τον ίδιο τρόπο που η εξωστρέφια και η άριστη τεχνική του Cristiano, κάνει την εθνική Πορτογαλίας να στέκεται επάξια στα γήπεδα του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Κεφάλαιο εθνική. Ότι πιο πονεμένο για τον Messi, καλή συγκυρία και χρυσός για τον Cristiano. Ο πρώτος μετράει 4 χαμένους τελικούς, ο δεύτερος 1 Ευρωπαϊκό τίτλο, που παρόλο που τον πήρε σχεδόν χωρίς νίκη, κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει ή να τον αμφισβητήσει. Ίσως ο τραυματισμός του στον τελικό να ήταν αυτό που χρειαζόταν η εθνική Πορτογαλίας, για να πεισμώσει και να φτάσει στη νίκη.

Η εθνική Αργεντινής τα τελευταία χρόνια παλεύει με δαίμονες. Όχι εξωτερικούς, τους δικούς της. Ο λατρεμένος της, ο θεός του ποδοσφαίρου, Diego Maradona, εκδιώχθηκε και τσακώθηκε με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Όλοι είναι στα μαχαίρια και μέσα στις μίζες. Οι παίχτες από λιοντάρια γίνονται αρνιά. Η απόδοση τους τραγική. Ένας σπουδαίος killer, ονόματι Higuain, χάνει τα άχαστα στους τελικούς. Ένας σπουδαίος winger, ονόματι Di Maria, αποκαλύπτει πρόσφατα ότι η Real του απαγόρευσε να αγωνιστεί σε τελικό. Η Αργεντινή μένει χωρίς τίτλο.

Ο Messi στην Barcelona έχει άλλο αέρα. Έχει τον αέρα της Barca. Της ομάδας όπλο. Στην εθνική είναι αλλιώς. Εδώ και 10 χρόνια πυροβολούν όλοι. Περιμένουν τον Μεσσί-α να τους πάρει από το χέρι και να φέρει τίτλο. Και εδώ 2 κρατούμενα. Πρώτο, στο 2018 αυτό δεν γίνεται. Το Ευρωπαϊκό, η Πορτογαλία το πήρε γιατί το πίστεψε σαν ομάδα και είχε πλάνο. Ο Ronaldo έκανε τη διαφορά εκεί που έπρεπε σαν υπερπαίκτης που είναι. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η τεχνική και η τακτική της άμυνας καθορίζουν συστήματα, και στην τελική παιχνίδια.

Δεύτερο, ο Messi ήταν ένας από τους λόγους που η Αργεντινή βρέθηκε σε 4 τελικούς. Το απευθείας φάουλ με την Αμερική, το γκολ που την έστειλε στον τελικό του Παγκοσμίου 4 χρόνια πριν, τα γκολ που την έφεραν σε αυτό το Παγκόσμιο. Για όσους δε θυμούνται, ο Messi τιμωρήθηκε με 3 παιχνίδια και σε αυτά η Αργεντινή με νίκη έφτανε στο Παγκόσμιο. Τα έχασε και τα 3. Ευτυχώς στο 4ο υπήρχε ο Messi. Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο Messi πώς θα ήταν αυτή η εθνική Αργεντινής, αυτά τα χρόνια!

cnn.com

Παρ’ όλα αυτά είναι η ντροπή του έθνους. Και για πολλούς η ντροπή του ποδοσφαίρου. Επειδή κατάφερε να μας ξεγελάσει εμάς τους ανόητους και να τον θεωρούμε σπουδαίο. “Μα δεν έχει ηγετικές ικανότητες – μα δεν έχει τίτλο με την Εθνική – μα, μα, μα”. Ούτε ο Cruyff έχει, ούτε ο Eusebio που δίδαξε ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία. Δεν τους μειώνει την αξία τους, αν συγκυρίες και χάλια νοοτροπία συμπαικτών, τα φέρνει έτσι. Αφού δεν φταίει ο Cristiano που η Real με Modric και Kroos κατάφερε να τερματίσει 3η (17 βαθμούς πίσω), γιατί να φταίξει αυτός τώρα. Φυσικά και θα φταίξει ο Ronaldo. Θα έφταιγε ήδη, θα ήταν τελειωμένος, ξοφλημένος αν μετά το χαμένο πέναλτι σκόραρε και 2ο γκολ το Ιράν και έμενε εκτός διοργάνωσης. Γιατί έτσι είμαστε.

Όλοι όσοι κράζετε και κατακρίνετε Messi και Ronaldo, για ένα τελικό, για ένα τρόπαιο, για ένα παιχνίδι, καθίστε και σκεφτείτε πόσα ρεκόρ έχουν σπάσει, πόσα χρόνια μονοπώλησαν τους τίτλους και τα ρεκόρ και πόσο μας άλλαξαν το ποδόσφαιρο και τις προσδοκίες μας. Τους συγκρίνετε με άτομα που δεν έχετε δει, και ακόμα και αν τους είδατε, δεν τους ζήσατε.

Υ.Γ. 1. Στην απορία γιατί ο Ronaldo δεν είναι στην ίδια θέση υπάρχει απάντηση. Ο Ronaldo είναι εξωστρεφής και αν του πουν απέτυχες ίσως να απαντήσει “εσείς αποτύχατε πρώτοι”. Αυτό τον βοηθά, αυτό τον πηγαίνει μπροστά (και το γεγονός ότι τέτοιος αθλητής δεν υπήρξε ποτέ ξανά). Στην περίπτωση του Messi αυτό που τον παίρνει μπροστά είναι η σιωπή του και η δουλειά στο γήπεδο. Αυτό όμως επιτρέπει στους άλλους να κατακεραυνώνουν και ο ίδιος υστερεί να απαντήσει και να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Εκεί απέτυχε, όχι στα ποδοσφαιρικά επιτεύγματα και μεγαλείο!

Υ.Γ. 2. Όλοι έχουμε την άποψη μας και καλό είναι να διαφέρει από άλλους. Αλλά ας σκεφτούμε πώς θα ήταν αν ήμασταν στη θέση τους, τι μας πρόσφεραν και πώς επηρεάζονται οι επόμενες γενιές από τη δική μας βιαστική κριτική σε 2 ποδοσφαιριστές που πιθανόν να μη δούμε ποτέ ξανά στη ζωή μας, όμοιους τους!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending