fbpx

Όσα θα κρατήσουμε φεύγοντας από το πανεπιστήμιο…

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, τέτοιο καιρό, τελειώναμε τις Παγκύπριες εξετάσεις και περιμέναμε τα αποτελέσματα για το πού θα πηγαίναμε από Σεπτέβρη.

 

Αρχίζαμε τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές μετά το σχολείο… Όλα μου φαίνονται σαν χθες, τόσο ζωντανά, τόσο έντονα στη μνήμη μου, σαν να μην πέρασε μέρα.

1
Κι όμως πέρασαν χρόνια…

Και πέρασε και το Πανεπιστήμιο κι όλα όσα ζήσαμε με αυτό, σαν τον άνεμο, σαν ένα όνειρο που τέλειωσε το πρωί.

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι πόσο αδύναμοι είμαστε απέναντι στον χρόνο, πόσο μικροσκοπικοί είμαστε εμείς και πόσο πελώριος είναι εκείνος.

Αρχίζει και τελειώνει τα πάντα χωρίς καν να το καταλάβουμε, δείχνοντάς μας τελικά ότι η ζωή είναι μικρή και γρήγορη και ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη ζούμε καθημερινά.

2
Χαρές, λύπες, ενθουσιασμοί, απογοητεύσεις, διάβασμα, ξενύχτια, φίλοι…

Καταλαβαίνεις σιγά-σιγά πως έχουν τελειώσει. Και το ξέρεις πως κάποτε θα σου λέιψουν και θα σου λείψουν όχι μόνο τα ωραία, αλλά και τα δύσκολα και τα άσχημα.

Επειδή τον τόπο που σπούδασες, τον έχεις αγαπήσει και με τα καλά και με τα κακά του.

3
Θυμάμαι που μου έλεγαν ότι το πού θα πάω να σπουδάσω ή το τι θα κάνω μετά το σχολείο θα καθορίσει την υπόλοιπη μου ζωή

Δεν τους πίστεψα… Το έβρισκα αστείο και υπερβολικό. Κι όμως μπορεί να μην το συνειδητοποιήσαμε οι περισσότεροι, αλλά αν δεν επιλέγαμε να σπουδάσουμε στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, στη συγκεκριμένη χώρα, στη συγκεκριμένη πόλη δεν θα είχαμε γνωρίσει εκείνους ακριβώς τους ανθρώπους στα φοιτητικά μας χρόνια.

Σίγουρα, γνωρίσαμε πολλά άτομα με το ξεκίνημα… Στην πορεία όμως κάποιοι έμειναν απλοί γνωστοί, άλλοι απλοί συμφοιτητές, κι άλλοι έγιναν φίλοι και οικογένεια μας.

Και τελικά πιστεύω πως το σημαντικότερο που αποκτήσαμε δεν είναι οι γνώσεις και το πτυχίο, αλλά αυτοί οι άνθρωποι και οι εμπειρίες.

Αυτό λοιπόν κρατάω εγώ φεύγοντας από το πανεπιστήμιο. Εσύ τι θα κρατήσεις τελειώνοντας τις σπουδές σου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending