fbpx

5+1 λόγοι που το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν ένα από τα καλύτερα που είδαμε!

Για ένα μήνα χορτάσαμε καλή μπάλα με το Μουντιάλ. Ήταν, θα μπορούσε να πει κανείς, η καλύτερη προθέρμανση για τη χρονιά που έρχεται ή ο καλύτερος επίλογος σε μια χρονιά με μπόλικες συγκινήσεις, έτσι κι αλλιώς.

Στα 30 μου περίπου, θυμάμαι να βλέπω Μουντιάλ από το 1998. Έχοντας, λοιπόν, μελετήσει (διαβάσει ιστορίες και δει ατελείωτες ώρες με βιντεάκια) για τα Μουντιάλ του παρελθόντος δεν ήθελα και πολύ να προσδιορίσω το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας σαν ίσως το καλύτερο.

5+1 λόγους που έχω αυτή την άποψη μπορείς να δεις πιο κάτω:

1
Πολλά γκολ!

Ποια είναι η ουσία ενός αγώνα ποδοσφαίρου; Το γκολ! Λοιπόν, στα γήπεδα της Ρωσίας επιτεύχθηκαν συνολικά 169 τέρματα σε 64 αγώνες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3 τέρματα ανα αγώνα (2.6 συγκεκριμένα) με ένα μόλις παιχνίδι να λήγει στο 0-0 (Γαλλία – Δανία για τους ομίλους).

Όπως κατάλαβες (και όπως πιθανότατα θυμάσαι) το θέαμα που είδαμε ήταν μπόλικο.

Αρκεί να σου θυμίσω τον τελικό (σημειώθηκαν 6 τέρματα), Ρωσία – Κροατία για τα προημιτελικά (4 τέρματα), Βέλγιο – Ιαπωνία (5 τέρματα) και Γαλλία – Αργεντινή (7 τέρματα) για να καταλάβεις πόσο γεμάτα ματς ζήσαμε!

2
Πολλές εκπλήξεις!

Προμηνυόταν ένα έτσι κι αλλιώς απρόβλεπτο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν την έναρξη του, αλλά αυτό που ζήσαμε τελικά, θεωρώ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Είδαμε τη Γερμανία να μένει για πρώτη φορά μετά το 1938 έξω από τα νοκ-άουτ παιχνίδια, είδαμε την Ισπανία να κινδυνεύει να μείνει εκτός, να περνά τελικά για μια στραβοκλωτσιά του Ιράν και να αποκλείεται από τη Ρωσία.

Είδαμε, ακόμα, την Αργεντινή να υποφέρει για να περάσει στα νοκ-άουτ, όπου τελικά αποκλείστηκε πανηγυρικά από τους Γάλλους).

Ζήσαμε ανατροπές σε σκορ, είδαμε ομάδες να αποκλείονται στις λεπτομέρειες (Σενεγάλη) και 4 παιχνίδια νοκ-άουτ να κρίνονται στα πέναλτι! Θέλαμε κάτι άλλο;

3
Είχε το δικό του παραμύθι, την Κροατία!

To 1998 ήταν η Κροατία που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, το 2002 η Κορέα (με τη βοήθεια και της διαιτησίας) και η Τουρκία έφτασαν πάλι μια ανάσα από τον τελικό, το 2010 η Γκάνα έμεινε στα προημιτελικά και το 2014 η Κόστα Ρίκα έμεινε στα προημιτελικά.

Φέτος, ήταν η πρώτη φορά που ζήσαμε ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό παραμύθι στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έφτασε 90 λεπτά πριν από το απόλυτο happy end! Αυτό ήταν η Κροατία του Modric, του Rakitic, του Mandzukic και του Perisic.

Η “hrvatska” σε ένα όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Ισλανδία τερμάτισε πρώτη με 3 νίκες ρίχνοντας και 3 γκολ στην παρέα του Messi, ενώ στα νοκ-άουτ απέκλεισε κατά σειρά την σκληροτράχηλη Δανία στα πέναλτι, τη διοργανώτρια Ρωσία με τον ίδιο τρόπο και την πολύ καλή Αγγλία στην παράταση.

Και όλα αυτά καταθέτοντας, πέρα από ταλέντο και πλάνο, ψυχή, πάθος και δύναμη στις 4 γραμμές του γηπέδου!

4
Το κατέκτησε η καλύτερη ομάδα!

Πολύ καλή η Κροατία, θεαματικό το Βέλγιο και εξαιρετικά αποτελεσματική η Αγγλία του Southgate. Με συν και πλην, όπως φάνηκε στο παιχνίδι τους, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Κολομβία, ενώ αξιοπρεπέστατη πορεία έκαναν Ρωσία, Δανία, Σουηδία.

Στην τελική, οι Γάλλοι φάνηκαν να είναι η καλύτερη ομάδα εντός γήπεδου σε αυτό τον ένα μήνα στη Ρωσία. Ομάδα με μπόλικη τεχνική και άλλη τόση δύναμη, που ανέβαζε και κατέβαζε τον ρυθμό ενός αγώνα όποτε ήθελε και με μπόλικους πρωταγωνιστές που ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι.

Ότι απέκλεισε κατά σειρά την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και το Βέλγιο πριν επικρατήσει και της Κροατίας στον τελικό λέει πολλά για την αξία της!

5
Ανέδειξε πολλούς πρωταγωνιστές!

Έχουμε και λέμε: Mbappe, Griezmann, Kante, Maguire, Pickford, Lukaku, Hazard, Pavard, Cavani, Perisic, Cheryshev, Kasper Schmeichel, Courtois και Luka Modric είναι μόλις λίγα από τα ονόματα που μας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Πόσους από αυτούς θα θυμόμαστε μετά από 4 χρόνια ότι έλαμψαν στη Ρωσία; Μόνο ο χρόνος το ξέρει. Το δεδομένο είναι πως από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου αυτοί και άλλοι τόσοι μας χάρισαν στιγμές και ιστορίες που ομόρφυναν λίγο το ποδόσφαιρο!

6
Δεν ακούσαμε παράπονα για τη διαιτησία!

Μουρμούρα για τη διαιτησία υπήρξε και κυρίως για το VAR, ειδικά στη φάση των ομίλων, όπου και δόθηκαν πέναλτι που έφτασαν τον αριθμό – ρεκόρ των 24.

Όμως αλήθεια, υπήρξε φάση που να χαρακτηριστεί σκάνδαλο, όπως αυτές του 2002 στο Κορεά – Ιταλία και Κορέα – Ισπανία;

Η απάντηση είναι αναμφίβολα όχι! Ακόμα και για το πέναλτι που δόθηκε στη Γαλλία στον τελικό απέναντι στη Κροατία, που υπήρξε σχετική συζήτηση, ειδικά στη χώρα των Βαλκανίων, κανείς δεν μπορεί να αδικήσει τον διατητή Pitana.

Πολύ δύσκολη φάση, από αυτές που γίνονται δεκάδες σε κάθε ματς. Αν δεν το έδινε πιθανότατα να μην το θυμόμασταν καν στο τέλος, αλλά παράβαση υπάρχει.

Ήταν, για ‘σένα, το Μουντιάλ της Ρωσίας το καλύτερο που είδες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending