fbpx

10 ποδοσφαιρικές ομάδες που διαλύθηκαν μετά την τουρκική εισβολή!

Η τουρκική εισβολή αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή στην ιστορία της Κύπρου. Δεν είναι κάτι που θέλεις τα δικά μου γραφόμενα για να το καταλάβεις, αφού το αντιλαμβάνεσαι κάθε μέρα με τη μισή μας πατρίδα μοιρασμένη.

Πέρα από όλες τις πληγές που άφησε, επηρέασε και το ποδόσφαιρο στο νησί μας. Δεν είναι και λίγα τα σωματεία που προσφυγοποιήθηκαν και είναι αναγκασμένα από το 1974 να υπάρχουν μακριά από τις εστίες ίδρυσης τους.

Βέβαια, δεν είχαν όλα τα σωματεία την τύχη της Ανόρθωσης, της Σαλαμίνας, της Δόξας, του Εθνικού Άχνας, του ΑΣΙΛ, του Διγενή.

Κάποια μη αντέχοντας τα προβλήματα που άφησε η εισβολή έβαλαν λουκέτο και παραμένουν στη καλύτερη περίπτωση, πολιτιστικά σωματεία.

Πιο κάτω λοιπόν θα δεις 10 ποδοσφαιρικές ομάδες που η τουρκική εισβολή τις οδήγησε σε διάλυση:

1
ΑΕΚ Αμμοχώστου

Αμμόχωστος δεν είναι μόνο η Ανόρθωση και η Σαλαμίνα, αφού υπήρχε και η ΑΕΚ. Η Αθλητική Ένωση Κατηχητικών Αμμοχώστου, όπως ήταν το πλήρες όνομα της, ιδρύθηκε το 1959 και από το 1960 συμμετείχε στις διοργανώσεις της ΚΟΠ ως ομάδα Β΄Κατηγορίας.

Μετά την προσφυγοποίηση της, η ΑΕΚ επαναδραστηριοποιήθηκε το 1976 στη Λάρνακα, όμως τα προβλήματα ήταν πολλά, με αποτέλεσμα το 1980 να αναστείλει τη λειτουργία της ως ποδοσφαρική ομάδα.

2
ΑΕΜ Μόρφου

Η Αθλητική Ένωση Μόρφου ιδρύθηκε το 1960, από τη συγχώνευση του Απόλλωνα Μόρφου και του Νέου Αστέρα Μόρφου και έφερε ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο.

Το 1968 εντάχθηκε στην ΚΟΠ ως ομάδα Β’ Κατηγορίας, ενώ μετά την εισβολή το σωματείο της Μόρφου δραστηριοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Τα προβλήματα ήταν πολλά με αποτέλεσμα το 1991 η ΑΕΜ να αναστείλει τη λειτουργία της ποδοσφαιρικής της ομάδας. Πλέον, παραμένει εν ζωή μόνο ως πολιτιστικό σωματείο.

3
ΛΑΛΛ Λύσης 

Η Λέσχη Αγάπης Λαού Λύσης ιδρύθηκε το 1919 και είχε ως χρώματα το μπλε και το άσπρο. Το 1969 εντάχθηκε στην ΚΟΠ ως ομάδα Β’ Κατηγορίας, ενώ όσο αγωνιζόταν στην ΕΠΟΠΛ, τη δεκαετία του ’50 υπήρξε ποδοσφαιριστής της ο Γρηγόρης Αυξεντίου.

Η εισβολή του 1974 σήμανε και τη διάλυση της ΛΑΛΛ, μιας ομάδας που διέθετε ιδιόκτητο οίκημα και γήπεδο στο χωριό της Μεσαορίας.

4
Μορφωτικός Σύλλογος Νεολαία Τύμπου

Το χωριό της Μεσαορίας είχε τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα, τον Μορφωτικό Σύλλογο Νεολαία. Ο Μορφωτικός ιδρύθηκε το 1959 και μετά την εισβολη επαναδραστηριοποιήθηκε στα Λατσιά, συμμετέχοντας στις διοργανώσεις της ΠΟΕΛ.

Οι δυσκολίες όμως ήταν πολλές με αποτέλεσμα σήμερα η ποδοσφαιρική ομάδα του Μορφωτικού να μην υπάρχει και το σωματείο να υπάρχει μόνο ως πολιτιστικό.

5
Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων

Σήμερα ξέρουμε τον Μαραθώνα Κάτω Βαρωσίων από τις πετοσφαιρικές του ομάδες. Η ομάδα των Κάτω Βαρωσίων, που ιδρύθηκε το 1948 και έχει ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο διατηρούσε και ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Μαραθώνας, λοιπόν, έγινε μέλος της ΚΟΠ το 1985 ως ομάδα Δ’ Κατηγορίας, με έδρα μετά την εισβολή στο συνοικισμό του Τσιακκιλερού στη Λάρνακα. Το 1987 όμως υποβιβάστηκε στο αγροτικό και σήμερα δεν υφίσταται.

6
ΑΣΟΒ Βατυλής

Ο Αθλητικός Σύλλογος “Τα Ολύμπια” Βατυλής, όπως είναι το πλήρες όνομα του ΑΣΟΒ, ιδρύθηκε το 1939. Η ομάδα του χωριού της Μεσαορίας εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1972 ως ομάδα Γ’ Κατηγορίας.

Μετά την εισβολή έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια για να καταφέρει να επαναδραστηριοποιηθεί, όμως αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα σήμερα η ποδοσφαιρική ομάδα της Βατυλής να υπάρχει μόνο στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου μας.

7
ΑΕΚ Καραβά

Η ΑΕΚ Καραβά ιδρύθηκε το 1957 και εντάχθηκε στους κόλπους της ΚΟΠ το 1972 ως ομάδα Γ’ Κατηγορίας.

Μετά την εισβολή η ΑΕΚ αποφάσισε να συμμετάσχει στο ειδικό μικτό πρωτάθλημα Β’-Γ’ Κατηγορίας το 1975 μαζί με την ΠΑΕΚ Κερύνειας ως ΑΕΚ/ΠΑΕΚ. Το 1977 οι 2 αυτές ομάδες συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας που ξέρουμε σήμερα.

8
Παρθενώνας Ζώδιας

Ο Παρθενώνας ιδρύθηκε το 1966 και είχε ως χρώματα τα μπλε και το άσπρο διαθέτοντας ιδιόκτητο γήπεδο στο χωριό της Μόρφου. Το 1970 εντάχθηκε στην ΚΟΠ ως ομάδα Γ’ Κατηγορίας, ενώ πριν την εισβολή αγωνίστηκε και στη Β’ Κατηγορία.

Μετά την εισβολή επανασυγκροτήθηκε στη Λεμεσό, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ μέχρι το 1979. Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας 1979-80 αποχώρησε από την ΚΟΠ και διαλύθηκε.

9
Όλυμπος Αχερίτου

Ο Όλυμπος Αχερίτου ιδρύθηκε το 1959 και είχε ως χρώματα το μπλε και το άσπρο. Μετά την εισβολή επαναδραστηριοποιήθηκε στις Βρυσούλλες και στον Άγιο Γεώργιο Βρυσούλλων, ενώ το 1985 εντάχθηκε στην ΚΟΠ ως ομάδα Δ’ Κατηγορίας.

Το 2004 ενοποιήθηκε με τη Δυναμό Αχερίτου δημιουργώντας έτσι την ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων-Αχερίτου.

10
Ολυμπιάδα Νεάπολης

Η Ολυμπιάδα Νεάπολης ή Ένωσις Νέων Νεαπόλεως Κωνσταντίας “Η Ολυμπιάς”, όπως είναι το επίσημο όνομα της ομάδας, ιδρύθηκε το 1951 και έχει ως χρώματα το μαύρο και το άσπρο.

Μετά την εισβολή και την κατοχή του προαστίου της Λευκωσίας από τους Τούρκους, η Ολυμπιάδα έκανε έδρα της τους Άγιους Ομολογητές.

Και μπορεί σήμερα να τη ξέρουμε για τις πετοσφαιρικές ομάδες, όμως διέθετε και ομάδα ποδοσφαίρου που εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1976 ως ομάδα Γ’ Κατηγορίας. Το 1993 υποβιβάστηκε στο αγροτικό και λίγα χρόνια αργότερα έπαψε να υπάρχει.

Ήξερες την ύπαρξη αυτών των ομάδων ποδοσφαίρου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending