fbpx

Μια εντεκάδα Σέρβοι που ήρθαν στο πρωτάθλημα μας τα ’90s και έμειναν αξέχαστοι!

Μπορεί στις μέρες μας να βλέπουμε ξένους στο πρωτάθλημα μας ακόμα και από χώρες που δεν φημίζονται και τόσο για την ποδοσφαιρική τους παράδοση, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες χώρες που παραδοσιακά προτιμούν οι ομάδες μας.

Μια τέτοια είναι και η Σερβία. Ειδικά, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είχαμε τη χαρά, την τύχη και την ευλογία, αν θέλεις, σαν Κύπρος να φιλοξενήσουμε παιχταράδες στις ομάδες.

Κάνοντας λοιπόν, μια βουτιά στο παρελθόν μάζεψα μια 11άδα με Σέρβους που ήρθαν στο νησί μας στα ’90s και που παραμένουν αξέχαστοι μέχρι σήμερα.

Δες τους και θυμήσου τους μαζί μου:

1
Milenko Spoljaric

Μισός Σέρβος και μισός Κροάτης ο Milenko είναι ο καλύτερος ξένος που αγωνίστηκε ποτέ στον Απόλλωνα, τόσο από πλευράς ποιότητας αλλά κυρίως σε διάρκεια.

Ήρθε στην ομάδα της Λεμεσού το 1992 και αποχώρησε το 2003, όντας 36 χρονών, προλαβαίνοντας να χαρίσει στους γαλάζιους 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και σχεδόν 100 τέρματα.

Ο σπουδαίος χαφ αγωνίστηκε και ένα χρόνο στην Πάφο (2003-04), πριν κλείσει την καριέρα του.

2
Dragoslav Music

Μια και πλέον δεκαετία στον Εθνικό Άχνας (1992-2003) έπαιξε ο Dragoslav, όπου και καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του φίλαθλου κοινού σαν ένας εκπληκτικός γκολτζής.

Αγωνίστηκε επίσης στον ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΚ, που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως στην Κύπρο, όπως αναφέρεται στο πιο πάνω βίντεο, ήρθε για την Ομόνοια, στην οποία όμως έμελλε να μην αγωνιστεί ποτέ.

3
Vesko Mihajlovic

Τον Vesko έφερε στην Κύπρο ο ΑΠΟΕΛ το 1993. Στους γαλαζοκίτρινους έμεινε για 1 χρόνο και κάτι, πριν πάει στο Παραλίμνι, στον Ολυμπιακό και από εκεί στην Ανόρθωση.

Στη “Μεγάλη Κυρία” ήταν και εκεί που έχτισε ουσιαστικά το όνομα του. Δεκάρι και σπεσιαλίστας στα στημένα, όπως και ο Spoljaric, έμεινε στους Βαρωσιώτες 2 χρόνια και κάτι κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο.

Το 1999 μετακόμισε στην Ομόνοια, προκαλώντας “σεισμό” στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρο, αφού έφυγε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έφευγε από τους κυανόλευκους για τους πράσινους.

Στο τριφύλλι έμεινε μέχρι το 2005 που έκλεισε την καριέρα του, κατακτώτας άλλα 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.

4
Vladan Tomic

Άρης σε 3 διαφορετικές χρονικά στιγμές (εδώ όπου άρχισε και τέλειωσε την καριέρα του στην Κύπρο), Ανόρθωση σε 2 διαφορετικές χρονικά στιγμές και ΑΕΛ ήταν οι φανέλες που τίμησε ο αδικοχαμένος Vladan στα κυπριακά γήπεδα.

Τον έφερε στο νησί μας η “ελαφρά ταξιαρχία” το 1994, αλλά πέρασε τα καλύτερα του χρόνια στην Ανόρθωση κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο (1997-2000).

Ο Σέρβος αμυντικός χαφ αγωνίστηκε τη διετία 2000-2002 στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού (αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία) και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2004 στον Άρη.

Έχασε τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2016 από ξαφνική ασθένεια, μόλις στα 49 του χρόνια.

5
Slobodan Krcmarevic

Πρωτογνωρίσαμε στα γήπεδα μας τον Boban το 1993, με τον Απόλλωνα να είναι η ομάδα που τον έφερε στην Κύπρο.

Μαζί με τον Spoljaric και τον Scepovic αποτέλεσαν την καλύτερη τριπλέτα ξένων των Λεμεσιανών (μόνο οι Ιρακινοί του 2006 μπορούν να συγκριθούν μαζί τους) κατακτώντας σχεδόν μόνοι τους το πρωτάθλημα του ’94.

Η σεζόν 1996-97 βρήκε τον Σέρβο επιθετικό στο Παραλίμνι, πριν μετακομίσει στην Ανόρθωση.

Από την Κυρία έφυγε τον Γεννάρη του 1999 για τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, πριν επιστρέψει στην Κύπρο και την Ανόρθωση τη σεζόν 2000-01, όταν και έκλεισε την καριέρα του.

6
Boban Kitanov

Ήρθε στην Κύπρο για την ΑΕΛ, στην Ομόνοια μαζί με τον Rauffmann αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο, ενώ στα τελειώματα της καριέρας του αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, τον Εθνικό Άσσιας, τη Σαλαμίνα και την ΑΕΖ Ζακακίου.

Ο Boban, γνωστός για τη φαλάκρα του, ήταν αυτό που λέμε αθόρυβος ποδοσφαιριστής, αφού ποτέ δεν πήρε την προβολή που ίσως άξιζε, παρά μόνο προτιμούσε να κάνει τη δουλειά του στο γήπεδο.

7
Sasa Jovanovic

Λίγοι επιθετικοί στο κυπριακό ποδόσφαιρο υπήρξαν τόσο αξιόπιστοι όσο ο Sasa Jovanovic! Ήρθε στο νησί μας το 1996 για λογαριασμό της Ανόρθωσης.

Αγωνίστηκε επίσης στον ΑΠΟΠ Πάφου, την ΑΕΛ (2 φορές), την ΑΕΠ Πάφου (επίσης 2 φορές), αλλά και στον ΑΠΟΕΛ, όπου έζησε την καλύτερη του στιγμή σε προσωπικό επίπεδο.

Ήταν η σεζόν 2005-06 όταν με δικό του τέρμα στην παράταση χάρισε στους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας το κύπελλο. Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2009 στον Ακρίτα Χλώρακας.

8
Sladjan Scepovic

https://www.youtube.com/watch?v=yGDQ8dxTD9E

Αν ρωτήσεις σήμερα ένα 40άρη οπαδό του Απόλλωνα “ποιος είναι ο καλύτερος επιθετικός που είδες ποτέ στους γαλάζιους” είναι πολύ πιθανόν να σου απαντήσει τον Sladjan Scepovic.

Ο Sladjan ήρθε το 1992 στην Κύπρο και μέχρι το 1996 που αποχώρησε αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ (την πρώτη του σεζόν με 25 τέρματα), πανηγύρισε το πρωτάθλημα του ’94 και έπαιξε σε 2 τελικούς κυπέλλου (1993, 1995), μπαίνοντας στις καρδιές των φίλων της λεμεσιανής ομάδας.

9
Mirko Mihic

Ο Mirko, σε αντίθεση με τους περισσότερους αυτής της λίστας, ήρθε σε σχετικά μεγάλη ηλικία στην Κύπρο, αφού το 1995 που τον έφερε η ΑΕΛ ήταν 30 χρονών.

Το 1996 μετακόμισε στο “Αμμόχωστος” για τη Νέα Σαλαμίνα και όταν κρέμαζε τα παπούτσια το 2000 ήταν ήδη κομμάτι της ιστορίας των ερυθρολεύκων.

Εκπληκτικό δεκάρι που σκόραρε πολύ αποτέλεσαν μαζί με τον Πάμπη Αντρέου τη ραχοκοκκαλία της βαρωσιώτικης ομάδας.

10
Goran Petkovski

Εγκεφαλικό χαφ που έβλεπε γήπεδο και σκόραρε πολύ, ειδικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν ο Goran Petkovski. Τον έφεραν στην Κύπρο οι Τακτακαλίτες το 1998 φορώντας τα μαυροπράσινα για μια διετία.

Ακολούθησε άλλη μια διετία στην ΑΕΚ (2000-2002), ενώ αγωνίστηκε και στο Παραλίμνι. Έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2004 φορώντας τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης περιόδου.

11
Sinisa Gogic

Από τους πρώτους Σέρβους που ήρθαν στην Κύπρο ήταν ο Sinisa Gogic. Ο “Γκόγκα” ήρθε στο νησί μας το 1989 για τον ΑΠΟΕΛ μαζί με τον Toza Sapuric.

Από την πρώτη του κιόλας σεζόν με 19 τέρματα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, ενώ κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1990, 1992) και ένα κύπελλο (1993), πριν αποχωρήσει για την Ανόρθωση (μαζί με τον Sapuric και ενώ ήταν σχεδόν κλειστοί στην Ομόνοια).

Στους Βαρωσιώτες ο Sinisa έμεινε μέχρι τον χειμώνα του 1997, όπου μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Αναδείχτηκε ξανά πρώτος σκόρερ με 26 τέρματα το 1994, ενώ τη σεζόν 1994-95 κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Όταν το 2000 έφυγε από τους Πειραιώτες επέστρεψε στην Κύπρο για τον ΑΠΟΕΛ σε ηλικία 37 χρονών. Το 2002 μετακόμισε στον Ολυμπιακό, αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να τερματίσει την καριέρα του, όντας σχεδόν 40 χρονών.

Ποιος είναι για ‘σένα ο καλύτερος Σέρβος που έπαιξε ποτέ στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending