fbpx

Αυτές τις 5 σεζόν η Κύπρος δεν αγωνίστηκε στο Champions League!

Τα τελευταία χρόνια λίγο-πολύ συνηθίσαμε στις επιτυχίες των ομάδων μας στο Champions League. Εξάλλου, την τελευταία δεκαετία (2008-2018) ευτυχήσαμε να δούμε κυπριακή ομάδα στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης 5 φορές.

Στην 55χρονη ιστορία μας όμως στο θεσμό ξεχωρίζουν από όλες τις υπόλοιπες 5 σεζόν στις οποίες για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά δεν συμμετείχαμε στη διοργάνωση είτε αυτή λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών, είτε Champions League.

Μάζεψα αυτές τις περιόδους παρακάτω όπου και μπορείς να τις δεις:

1
1964-65

Την σεζόν 1963-64 η Κύπρος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, με την Ανόρθωση να είναι η εκπρόσωπος μας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (που το 1992 μετά από rebranding μετατράπηκε σε Champions League).

Την επόμενη χρονιά όμως (1964-65), το πρωτάθλημα μας διακόπηκε τον Δεκέμβρη του ’64 λόγω των διακοινοτικών ταραχών με τους Τούρκους και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αναδείξουμε πρωταθλήτρια (μέχρι τη διακοπή στην 1η θέση συγκατοικούσαν Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ) και άρα να μην συμμετέχουμε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

2
1974-75

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1973-74 πρωταθλήτρια είχε αναδειχτεί η Ομόνοια, κερδίζοντας έτσι τη συμμετοχή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η κλήρωση της έφερε αντιμέτωπη με την ιρλανδική Cork City, όμως η τουρκική εισβολή δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο.

Οι πράσινοι, που είδαν το γήπεδο τους στη Μια Μηλιά Λευκωσίας να καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, μαζί και όλο το αθλητικό υλικό τους αποσύρθηκαν από τη διοργάνωση.

3
1994-95

Οι μόλις 2 προκρίσεις που πέτυχαν οι κυπριακές ομάδες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών από το 1987 μέχρι το 1993 σήμαιναν και πολύ χαμηλή βαθμολογία του νησιού μας στην κατάταξη της UEFA.

Αυτό πρακτικά σήμαινε πως δεν δικαιούμασταν θέση στονεοσύστατο Champions League. O πρωταθλητής της σεζόν 1993-94, Απόλλωνας, έπαιξε στο κύπελλο UEFA, όπου και διακρίθηκε φτάνοντας πολύ κοντά σε πρόκριση στον Β’ γύρο απέναντι στην ελβετική Sion.

4
1996-97

Ότι ίσχυσε για τον Απόλλωνα το 1994, ίσχυσε και για τον πρωταθλητή της σεζόν 1995-96, ΑΠΟΕΛ.

Οι πρωταθλητές μας δεν μπορούσαν να αγωνιστούν στο Champions League, λόγω της πολύ χαμηλής βαθμολογίας της Κύπρου, με αποτέλεσμα να παίξουν στο κύπελλο UEFA.

Εκεί, οι γαλαζοκίτρινοι έφτασαν μέχρι τον Α’ γύρο (αφού απέκλεισαν Sandoy και Ηρακλή Θεσσαλονίκης), όπου αποκλείστηκαν από την Espanyol.

5
1986-87

Η σεζόν 1986-87 ήταν ίσως η πιο περίεργη όσον αφορά την ιστορία μας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League.

Αυτό γιατί ο πρωταθλητής μας τη συγκεκριμένη χρονιά, ΑΠΟΕΛ, προκρίθηκε δύσκολα στον Α΄γύρο από την Helsinki, αλλά στον Β’ γύρο κληρώθηκε με την τουρκική Besiktas.

Ήταν η πρώτη φορά που ομάδα μας κληρωνόταν με μια από την Τουρκία, 12 μόλις χρόνια μετά την εισβολή με τις πληγές που άφησε να ήταν ακόμα ορθάνοιχτες!

Η κλήρωση έφερε το πρώτο ματς να διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη με το θέμα της διεξαγωγής του αγώνα να γίνεται πολιτικό!

Η κυβέρνηση μας θεωρούσε “θέμα αρχής” να μην γίνουν τα παιχνίδια, έπεσε ιδέα τα παιχνίδια να γίνουν σε ουδέτερα γήπεδα (Σκωτία ή Αγγλία), ενώ έγιναν και συσκέψεις στη Ζυρίχη.

Τελικά, ο ΑΠΟΕΛ δεν πήγε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 1 χρόνου από τις διοργανώσεις της UEFA.

Ήξερες ότι αυτές τις περιόδους οι ομάδες μας δεν αγωνίστηκαν στο Champions League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending