fbpx

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες των ομάδων μας!

Η νίκη του ΑΠΟΕΛ επι της Flora Talinn με 5-0 στα πλαίσια του Β’ προκριματικού γύρου του Europa League της σεζόν 2018-19 είχε ιστορική σημασία για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά και για τους γαλαζοκίτρινους.

Αυτό γιατί ήταν η 200η νίκη που πέτυχαν οι ομάδες μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση ευρωπαϊκες νίκες της ομάδας της Λευκωσίας.

Με αυτό το σκεπτικό, έψαξα και βρήκα τις πιο μεγάλες νίκες που πέτυχε κάθε ομάδα του νησιού μας στις διοργανώσεις της UEFA και σου τις παρουσιάζω.

Δες ποιες είναι και πόσες από αυτές μπορεί να θυμάσαι:

 

1
ΑΕΚ – Floriana 8-0 

Στα πρώτα χρόνια της εκπροσώπησης μας στα κύπελλα Ευρώπης, οι ομάδες μας δέχτηκαν πολύ βαριές ήττες. Την άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, είδε η ΑΕΚ στον Β’ προκριματικό γύρο του Europa League 2011-12.

Αυτό γιατί επικράτησαν της μαλτέζικης Floriana με 8-0 μέσα στη Μάλτα! Χατ-τρικ σημείωσε ο Gonzalo Garcia, ενώ από μια φορά σκόραραν οι Mrdakovic, Linssen, Παύλου, Gomez και Μυτίδης. Αυτή ήταν και η πιο μεγάλη νίκη κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη!

2
ΑΕΛ – St. Joseph’s 6-0

10 συμμετοχές στα κύπελλα Ευρώπης μετρά η ΑΕΛ, αλλά η τελευταία της μέχρι σήμερα, αυτή της περιόδου 2017-18 έμελλε να φέρει μαζί της και ένα σημαντικό στοιχείο για τη λεμεσιανή ομάδα.

Συγκεκριμένα, στον Α’ προκριματικό γύρο του Europa League κληρώθηκε με την St. Joseph’s του Γιβραλτάρ. Στον επαναληπτικό του 4-0 του Γιβραλτάρ, η ΑΕΛ διέλυσε στο Τσίρειο την αντίπαλο της με 6-0, για τη μεγαλύτερη της νίκη στις διοργανώσεις της UEFA.

Δυο τέρματα σημείωσε ο Μάριος Ηλία και από ένα οι Αβραάμ, Κυριάκου, Μαύρου και Benitez.

3
Ανόρθωση – Valletta 6-0

anorthosis24.net

Το καλοκαίρι του 1998 η Ανόρθωση έκανε άλλη μια προσπάθεια να μπει στους ομίλους του Champions League, προσπάθεια που σταμάτησε πάνω στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Πριν την πειραιώτικη ομάδα, όμως, οι Βαρωσιώτες συνάντησαν την μαλτέζικη Valletta στον Α’ προκριματικό. Στο πρώτο ματς στη Μάλτα (από όπου και η πιο πάνω φωτογραφία) οι κυανόλευκοι είχαν επικρατήσει με 0-2.

Στον επαναληπτικό του “Αντώνης Παπαδόπουλος” με 2 τέρματα του Άντρου Σωτηρίου και από ένα των Ciric, Χαραλάμπους, Πάμπη Αντρέου και Οκκά, επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 6-0. Είναι μέχρι και σήμερα η πιο μεγάλη νίκη της “Μεγάλης Κυρίας” στην Ευρώπη.

4
ΑΠΟΕΛ – Gjovik – Lyn 6-0

emetoi.net

Η πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ το 1963 θα ήταν έτσι κι αλλιώς ιστορική.

Οι γαλαζοκίτρινοι όμως φρόντισαν να μείνει όμως μια και καλή στην ιστορία, αφού πέτυχαν την πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη, απέναντι στην νορβηγική Gjovik-Lyn για τον προκριματικό γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων.

Παράλληλα, η νίκη της λευκωσιάτικης ομάδας με 6-0 στο πρώτο ματς στο παλιό ΓΣΠ είναι και η μεγαλύτερη νίκη της στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Τρία τέρματα από τον Τάκη Χαϊλή, άλλα δυο από τον Νίκο Αγαθοκλέους και ακόμα ένα από τον Τασουρή ήταν αρκετά για να γραφτεί ιστορία!

5
Ομόνοια – Red Boys 6-1

omonoialive.com

Η ευρωπαϊκή πορεία της Ομόνοιας σημαδεύτηκε μια για πάντα από τη νίκη επι του μεγάλου Ajax με 4-0 το 1979. Για να φτάσει να παίξει τον “Αίαντα” όμως, το τριφύλλι κληρώθηκε πρώτα με την Red Boys Differdange του Λουξεμβούργου.

Στο πρώτο ματς στο Λουξεμβούργο ηττήθηκε με 2-1, αλλά στον επαναληπτικό στο “Μακάρειο”, όχι απλά ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλά διέλυσε την Diffderdange με το εκπληκτικό 6-1!

Τέσσερα τέρματα από τον Σωτήρη Καϊάφα και άλλα δύο από τους Κανάρη και Δημητρίου ήταν αρκετά για να γράψουν τη μεγαλύτερη νίκη των πρασίνων στα κύπελλα Ευρώπης.

6
Εθνικός – Roeselare 5-0

7 φορές συμμετείχε στα ευρωπαϊκά κύπελλα ο Εθνικός Άχνας με τις 6 από αυτές να είναι στο κύπελλο Intertoto. Η ευρωπαϊκή του πορεία τη σεζόν 2006-07 είναι η κορυφαία στιγμή της ιστορίας του, αφού ξεκινώντας από το Intertoto, συνέχισε στο κύπελλο UEFA.

Εκεί, οι Αχνιώτες συναντήθηκαν με τη βελγική Roeselare. Στο πρώτο ματς στο Βέλγιο, ο Εθνικός ηττήθηκε με 2-1, αλλά στον επαναληπτικό του ΓΣΠ έμελλε να ανατρέψει το σκορ πανηγυρικά.

Δυο φορές σκόραρε ο Πογιατζής, άλλες δυο ο Stjepanovic και μια ο Belic σχηματίζοντας έτσι το 5-0!

7
Απόλλωνας – Vats και Απόλλωνας – Trakai 4-0

Η φετινή συμμετοχή του Απόλλωνα στις διοργανώσεις της UEFA είναι η 22η. Και μπορεί το 2013, το 2014 και το 2017 να είναι κορυφαία όσον αφορά την ιστορία των γαλάζιων με την είσοδο τους στους ομίλους του Europa League, αλλά στατιστικά ομιλούντες το 1993 και το 2015 έχουν επίσης ξεχωριστή θέση.

Την περίοδο 1993-94 οι Λεμεσιανοί επικράτησαν της ουγγρικής Vac με 4-0 στο Τσίρειο για τον Α’ γύρο του κυπέλλου UEFA, ανατρέποντας το 2-0 του πρώτου αγώνα. Σκόρερ ήταν οι Cepovic (2 φορές), Spoljaric και Krcmarevic.

Το καλοκαίρι του 2015 για τον Β΄προκριματικό του Europa League, επανέλαβε το ίδιο σκορ, αυτή τη φορά απέναντι στην Trakai Λιθουανίας.

Σκόρερ ήταν οι Κολοκούδιας (2 φορές), Stojanovic και Farley Rosa. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες νίκες της ομάδας της Λεμεσού στα κύπελλα Ευρώπης!

Ήξερες ότι αυτές είναι οι μεγαλύτερες νίκες των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα; Ήσουν σε κάποια από αυτές στο γήπεδο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending