fbpx

5 μεγάλες εκτός έδρας ευρωπαϊκές νύχτες των ομάδων μας που ίσως δεν ξέρεις!

Μπορεί η παρουσία μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σαν Κύπρος να χρονολογείται από το 1963, αλλά εκεί που αρχίσαμε δειλά – δειλά να υψώνουμε το ανάστημα μας και να διεκδικούμε πράγματα ήταν τη δεκαετία του ’80.

Στα ’90s ήταν που πιστέψαμε πως μπορούμε να φέρουμε επιτυχίες και στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα ήρθαν και οι πρώτες τεράστιες επιτυχίες και προκρίσεις σε ομίλους.

Και ενώ δεν ξεχνιέται με τίποτα η παρουσία της Ανόρθωσης μέσα στην Τραπεζούντα, του ΑΠΟΕΛ με αντίπαλο την Chelsea, της Ομόνοιας απέναντι στη Dynamo Moscow, του Απόλλωνα με την Lokomotiv Moscow και τόσες άλλες, υπάρχουν άλλες τόσες εκτός έδρας συγκλονιστικές παρουσίες των ομάδων μας στην Ευρώπη που ίσως δεν ξέρεις.

Παρακάτω λοιπόν μάζεψα 5 εξαιρετικές εμφανίσεις ομάδων μας εκτός έδρας και σου τις παρουσιάζω. Δες ποιες είναι:

 

1
Steaua – Ανόρθωση (1991-92)

Το 1991 η Ανόρθωση, ως δευτεραθλήτρια, κέρδισε τη συμμετοχή της στο κύπελλο UEFA, όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη Steaua Bucuresti, που 5 χρόνια προηγουμένως είχε κατακτήσει το κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στο πρώτο παιχνίδι στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” οι Βαρωσιώτες ηττήθηκαν με 1-2, αλλά στη Ρουμανία πραγματοποίησαν απίστευτη εμφάνιση.

Η “Μεγάλη Κυρία” προηγήθηκε με τον Obiku στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, με τους Ρουμάνους να ισοφαρίζουν σχετικά νωρίς.

Στο 85′ ο Ketsbaia έκανε το 2-1, οδηγώντας έτσι το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, οι κυανόλευκοι είχαν δοκάρι με τον Obiku, ενώ ακυρώθηκε και τέρμα του Ketsbaia.

Τελικά, η Steaua έκανε το 2-2 και πήρε την πρόκριση, με την Ανόρθωση όμως να κερδίζει τον θαυμασμό για την εμφάνιση της.

2
AEK Αθηνών – ΑΠΟΕΛ (1992-93)

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1992 από τον ΑΠΟΕΛ σήμαινε και την συμμετοχή του στον Α’ γύρο του Champions League.

Η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με την ΑΕΚ Αθηνών του Bajevic, του Καραγιάννη, του Μανωλά, του Αλεξανδρή, του Savevski και του Sabanadzovic με το πρώτο ματς να ορίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Εκεί, οι γαλαζοκίτρινοι στάθηκαν εξαιρετικά. Παρά το γεγονός πως βρέθηκαν πίσω στο σκορ από τέρμα του Αλεξανδρή, ισοφάρισαν με τον Λούκα Χατζηλούκα στο 2ο ημίχρονο αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης (που τελικά χάθηκε, αφού στο Μακάρειο η ΑΕΚ απέσπασε ισοπαλία 2-2).

MVP του αγώνα ήταν ο Άντρος Πετρίδης που πραγματοποίησε πολλές σωτήριες επεμβάσεις για την ομάδα της Λευκωσίας.

3
Sion- Απόλλωνας (1994-95)

sigmalive.com

Την περίοδο 1994-95 λόγω χαμηλής βαθμολογίας στην κατάταξη της UEFA, ο πρωταθλητής μας δεν δικαιούταν θέση στο Champions League.

Έτσι, ο Απόλλωνας αγωνίστηκε στο κύπελλο UEFA, όπου στον προκριματικό γύρο απέκλεισε την Teuta Αλβανίας.

Στον Α’ γύρο αντίπαλος του ήταν η ελβετική Sion με τους γαλάζιους να γνωρίζουν την ήττα με 1-3 στο πρώτο ματς του Τσιρείου. Στην Ελβετία όμως οι γαλάζιοι πραγματοποίησαν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις κυπριακής ομάδας εκτός έδρας.

Ειδικά στο 2ο ημίχρονο οι Λεμεσιανοί ήταν συγκλονιστικοί! Krcmarevic, Spoljaric και Cepovic σκόραραν και μέχρι το 90+3′ ο Απόλλωνας ήταν φάτσα με μια ανατροπή και πρόκριση επικών διαστάσεων.

Λίγο πριν τη λήξη όμως η Sion μείωσε σε 1-3, το ματς πήγε στην παράταση με τους Ελβετούς να σκοράρουν εκ νέου για το 2-3 και να παίρνουν εκείνοι την πρόκριση.

4
Ερυθρός Αστέρας – Ομόνοια (2001-02)

Η πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος για την Ομόνοια μετά από 8 χρόνια, το 2001, της έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League, όπου η κλήρωση την έφερε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Στο πρώτο ματς του ΓΣΠ οι πράσινοι έμειναν στο 1-1 με τον φημισμένο αντίπαλο τους, που 10 χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στον επαναληπτικό του Marakana, στο Βελιγράδι, το τριφύλλι τα έπαιξε όλα για όλα, κυνηγώντας την πρόκριση μέχρι τέλους. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν, με τον Καϊάφα να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 71′ (αποτέλεσμα που έστελνε το ματς στην παράταση).

Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε το 2-1 λίγο αργότερα, με τον Καϊάφα και πάλι να χάνει απίστευτη ευκαιρία  στο 88′ για να κάνει το 2-2 και να στείλει τους Λευκωσιάτες στον επόμενο γύρο!

5
Dunaferr – Ολυμπιακός (2001-02)

Η κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα και η επιστροφή του Ολυμπιακού Λευκωσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από 24 χρόνια (η τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή του ήταν το 1978) ήταν έτσι κι αλλιώς ιστορική.

Αυτό που έκαναν όμως οι μαυροπράσινοι απέναντι στην ουγγρική Dunaferr, στα πλαίσια του προκριματικού γύρου του κυπέλλου UEFA, ήταν μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του λευκωσιάτικου σωματείου.

Στο πρώτο ματς στο ΓΣΠ ο Τακτακαλάς έμεινε στο 2-2 με τους Ούγγρους, με τον επαναληπτικό να αποκτά χαρακτήρα “do or die”.

Μέσα στην Ουγγαρία ο Ολυμπιακός ήταν συγκλονιστικός. Με σκόρερ τους Koslej, Radosavljev, Θεμιστοκλέους και Αριστοκλέους πήρε τη νίκη με 4-2 (την πρώτη του εκτός έδρας στην Ευρώπη) και συνάμα μια ιστορική πρόκριση!

Είχες υπόψη σου κάποιο από τα παραπάνω παιχνίδια που έδωσαν οι ομάδες μας στα κύπελλα Ευρώπης;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending