fbpx

Γνώρισε τους “Ruby…Who?” – Μια ξεχωριστή κυπριακή μπάντα που παίζει Soul Funk!

Τι μουσική σου αρέσει να ακούς; Έχεις ακουστά τη Soul Funk; Πρόσφατα μιλήσαμε μια ενδιαφέρουσα κυπριακή μπάντα που ασχολείται με αυτό το είδος μουσικής!

Αν και νεοσύστατη, οι διασκευές που ακούσαμε από αυτούς, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον!

Δες πιο κάτω όσα μας είπαν στη συνέντευξη μας:

Γεια σου Θεοφανώ. Πες μας λίγα λόγια για το συγκρότημα. Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσετε;

Θεοφανώ (Φωνή):

Λίγο παράδοξα μπορώ να πω. Το όνειρο μου εδώ και λίγα χρόνια ήταν να έχω μια μπάντα που να παίζουμε τη μουσική που γουστάρουμε, αλλά πάνω από όλα να είμαστε μια οικογένεια.

Αν και είμαστε λίγους μήνες ως μπάντα, νιώθω πως είμαστε δεμένοι και χαίρομαι αφάνταστα γι’ αυτό. Τα παιδιά τα γνώριζα από πριν, άλλους λίγο και άλλους πολύ.

Όταν ήρθε η ευκαιρία, γνωριστήκαμε καλύτερα και να καταλήξαμε οι RUBY…WHO? με αρκετή δόση τρέλας, θέλησης και αγάπης γι’ αυτό που κάνουμε.

Η μουσική που παίζετε είναι Soul Funk. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό το είδος; Γιατί επιλέξατε αυτή τη μουσική και τι απήχηση έχει στον κόσμο της Κύπρου; 
rubywho

Αλέξανδρος (Κιθάρα):

Η Soul Funk μουσική,  είναι η ανάμιξη 2 τεραστίων μουσικών ειδών που έκαναν την εμφάνιση τους  γύρω στο 1950 – 1960, με πρώτη τη Soul μουσική και ύστερα τη Funk ως υποπροϊόν της Soul.

Η Soul όπως και η Funk έχουν αφρο-αμερικάνικες ρίζες και κύριο χαρακτηριστικό τους αναμφίβολα είναι η ενέργεια που μεταδίδουν στον ακροατή.

Θρύλοι της μουσικής αυτής είναι  ο James Brown και η Lyn Collins για τη Funk και η Aretha Franklin, ο Michael Jackson και ο Stevie Wonder για τη Soul.

Επιλέξαμε αυτό το είδος γιατί χρειάζεται αφοσίωση και γνώσεις για να το καλλιεργήσεις και να το αφομοιώσεις. Έτσι, ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να εξελιχθεί ως μουσικός, μέσα από αυτή τη εμπειρία που θα ζήσουμε ως μπάντα.

Επίσης, αυτό το είδος, μας εκφράζει ως μπάντα. Eίμαστε εύθυμοι και ενεργητικοί άνθρωποι, όπως και η Soul Funk.  Παίζοντας αυτή τη μουσική, το διασκεδάζουμε κι εμείς, αλλά μεταδίδουμε και στο κοινό  την εύθυμη διάθεσή μας.

Στην Κύπρο, η Soul Funk μουσική πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστή και αποδεχτή από τον κόσμο. Πιο παλιά, οι καλλιτέχνες που ασχολούνταν με αυτό το είδος ήταν πολύ πιο λίγοι, με αποτέλεσμα αυτό το είδος να μην είναι οικείο.

Τα τελευταία 3 – 4 χρόνια όμως, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στα άτομα που ακούνε αυτό το είδος.  Όλο και περισσότερος  κόσμος ενδιαφέρεται να πάει σε events και live performances που έχουν ως main theme τη Soul Funk μουσική.

Θεοφανώ (Φωνή):

Θα συμφωνήσω με τον Αλέξανδρο. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η εσωτερικότητα, η ηρεμία αλλά ταυτόχρονα το παιχνίδι-τρέλα που απαιτεί αυτό το είδος για να αποδοθεί, μας χαρακτηρίζουν και μας ταιριάζουν απόλυτα.

Εάν η μουσική ήταν χρώμα και ο καθένας από εσάς χαρακτηριζόταν από κάποιο, ποιο θα επιλέγατε και γιατί;

Θεοφανώ (φωνή):

Η μουσική είναι τόσο πλούσια, πολυδιάστατη και πολυμορφική που αν έπρεπε να την χαρακτηρίσουμε χρωματικά, θα ήταν ουράνιο τόξο.

Απ’ όλη αυτή την παλέτα χρωμάτων τους Ruby..who?, (όπως άλλωστε είναι και το όνομα της μπάντας) μας χαρακτηρίζει το βαθύ κόκκινο-ρουμπινί χρώμα. Ποιο Rubiνί; Αυτό που αντικατοπτρίζει το πάθις, τη φλόγα που έχουμε μέσα μας για τη μουσική.

Ακόμη, η πολυτιμότητα που έχει το ρουμπίνι είναι για εμάς το ότι κυνηγάμε τα όνειρά μας.

Αγαπώ το κόκκινο χρώμα και πιστεύω με χαρακτηρίζει. Αρκεί μια ματιά σε εμένα για να το καταλάβει κάνεις.

Αλέξανδρος (κιθάρα):

Η μουσική είναι εκρήξεις συναισθημάτων οι οποίες για τον κάθε μουσικό είναι διαφορετικές, ανάλογα με τα ακούσματα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει.

Έτσι, θα προτιμούσα να παρομοιάσω τη μουσική με συναισθήματα  που αυτά στη συνέχεια θα τα είχα συνδέσει με χρώματα. Π.χ. μια minor blues μπαλάντα θα τη χαρακτήριζα με μαύρο ή και γκρίζο χρώμα, γιατί μου μεταδίδει λύπη και νοσταλγία, με κόκκινο μια blues μπαλάντα λόγω του πάθους και κίτρινο το τραγούδι  “Thrill is Gone” που μιλά για την ελπίδα.

Νικόλας (μπάσο):

Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μπλε της θάλασσας. Πιστεύω πως, ως μουσικοί, μπαίνουμε πολλές φορές σε προκλήσεις να μπούμε σε βαθιά νερά με καινούριες συνεργασίες. Στην προκειμένη περίπτωση η συνεργασία με τους Ruby…who.

Στέλιος (πιάνο):

Μέσα από τη μουσική διοχετεύουμε διάφορα συναισθήματα, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με το είδος της και τη διάθεση μας. Για τον λόγο αυτό, μου είναι δύσκολο να επιλέξω ένα συγκεκριμένο χρώμα, το οποίο να καλύπτει όλες αυτές τις αλλαγές.

Μέσα στο ταξίδι της μουσικής, συνυπάρχουν όλα τα χρώματα και αυτή είναι και η μαγεία της. Αν πρέπει να διαλέξω όμως ένα χρώμα, ίσως να ήταν κάποιο ουδέτερο όπως το άσπρο.

Σίμος (Σαξόφωνο):

Θα έλεγα ότι με εκφράζει το κίτρινο που είναι φωτεινό σαν τον Ήλιο.

Γιώργος (Ντραμς):

Μπορώ να πω,  ότι καλό είναι οι μουσικοί να χαρακτηρίζονται από αυτά τα ατέλειωτα “χρώματα” της μουσικής (από κλασσική, jazz, blues μέχρι και ποπ). Έτσι, έχουν διάφορες επιρροές κατά την εκτέλεση σε αυτοσχεδιαστικό, αλλά και στυλιστικό επίπεδο, ανεξαρτήτως μουσικού οργάνου.

Άρα, προσπαθώ να χαρακτηρίζομαι με όσο περισσότερα από όλα αυτά τα χρώματα της μουσικής και να αφομοιώνω το δικό μου χρώμα σε αυτό που απαιτεί η μουσική.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιο νέο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική;

 Στέλιος (πιάνο):

Θα έλεγα να βλέπει την μουσική σαν ελεύθερος επιχειρηματίας. Να κάνει κάτι πρωτότυπο και να το κάνει όσο καλύτερα μπορεί, με γνώση και με σοβαρότητα.

Εννοείται, ότι χρειάζονται καλές διασυνδέσεις, συμφωνίες και συνεργασίες. Η μουσική χρειάζεται σωστά βήματα και υπομονή για να προχωρήσεις – κάτι που πολλοί το αγνοούν και θέλουν να πάνε κατευθείαν στο τέρμα με τον πιο εύκολο τρόπο.

Δεν είναι έτσι όμως, πρέπει να κοπιάσεις για να φτάσεις εκεί που πραγματικά αξίζεις.

Γιώργος (Ντραμς):

Η συμβουλή μου θα ήταν η υπομονή και η επιμονή. Χρειάζεται υπομονή γιατί η μουσική είναι μεν ένα επάγγελμα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνεις το hobby σου επάγγελμα.

Η επιμονή χρειάζεται για να προχωρά μπροστά ο μουσικός παρ’ όλες τις απογοητεύσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει. Θα προέτρεπα τους νέους να ασχοληθούν με την μουσική επαγγελματικά γιατί μπορούν να βρουν ανοιχτές πόρτες οπουδήποτε στον κόσμο εκτός Κύπρου.

Σίμος (Σαξόφωνο):

Θα τον συμβούλευα να ακολουθήσει επαγγελματικά τη μουσική μόνο αν είναι σίγουρος ότι μπορεί να αφοσιωθεί σε αυτή.

Θα τον συμβούλευα επίσης να προσπαθεί να παίζει με άλλους μουσικούς όσο το δυνατό περισσότερο και να ανταλλάσσει με αυτούς ιδέες και γνώσεις. Ναακούει και να μελετά όσο το δυνατόν περισσότερο και να πηγαίνει σε συναυλίες συχνά για να παίρνει έμπνευση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και τι ονειρεύεστε για το μέλλον;
Θεοφανώ (Φωνή):

Προσωπικά πιστεύω στους  Ruby..who?… πιστεύω πάρα πολύ! Όλοι μας γουστάρουμε και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Ο χρόνος, το πάθος για τη μουσική,  το κοινό αλλά και η συνεχής προσπάθεια είναι τα βασικά συστατικά που θα μας πάρουν ψηλά.

Δεν κρύβω ότι στο μέλλον θα ήθελα να γράψουμε και δικά μας κομμάτια με τη δική μας ταυτότητα, καταθέτοντας την ψυχή μας και αφήνοντας το δικό μας στίγμα.

Αλέξανδρος (Κιθάρα):

Προσωπικά δέθηκα αφάνταστα με όλα τα μέλη της μπάντας και νιώθω ότι εάν συνεχίσουμε να funk-άρουμε θα φτάσουμε ψηλά.

Δεν έχω κάποιους συγκεκριμένους στόχους για το μέλλον. Παρόλ’ αυτά, αν παραμείνουμε ενωμένοι, συγκεντρωμένοι και πάνω απ’ όλα προσγειωμένοι, σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί, θα πετύχούμε πολλά μαζί.

Νικόλας (Μπάσο):

Οι στόχοι μου είναι να αποφοιτήσω και να εφοδιαστώ με γνώσεις στη μουσική έτσι ώστε να καταφέρω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, το οποίο είναι η σύνθεση.

Με τη μπάντα είμαι σίγουρος πως θα πάμε αρκετά μπροστά. Είμαστε άτομα με εμπειρία και αν συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ζήλο θα φτάσουμε σε ένα άρτιο αποτέλεσμα.


Βρες τους στο Facebook εδώ!


Δες και άκου πιο κάτω μερικές διασκευές τους!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending