fbpx

Αυτοί είναι οι πρώτοι σκόρερ των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη!

Από τα κυπριακά γήπεδα έχουν περάσει πολλοί, μεγάλοι γκολτζήδες, Κύπριοι και ξένοι.

Και αν για τους πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος πάνω-κάτω ξέρεις ποιοι είναι, η λίστα με τους πρώτους σκόρερ των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη παρουσιάζει το δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Με αφορμή το τέρμα που σημείωσε ο Ivan Trickovski απέναντι στην Sturm Graz, το 12ο του στα κύπελλα Ευρώπης με φανέλα ομάδας του νησιού, σου παρουσιάζω ποιοι άλλοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα.

Δες τους παρακάτω:

1
Ivan Trickovski 

12 τέρματα μετρά ο Σκοπιανός, όπως προανέφερα, στα ευρωπαϊκά κύπελλα, γεγονός που τον φέρνει στην πρώτη θέση των σκόρερ των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη.

Δυο τέρματα σημείωσε ως παίχτης του ΑΠΟΕΛ απέναντι στην Tauras το 2010 και την Shakhtar το 2011, στη φάση των ομίλων.

Τα άλλα 10 τα σημείωσε με τη φανέλα της ΑΕΚ. Τέσσερα τέρματα πέτυχε στα 2 παιχνίδια με την Folgore στον Α’ προκριματικό γύρο του Europa League το 2016, ενώ σκόραρε και απέναντι στην Cliftonville στο Β΄προκριματικό και απέναντι στην Spartak Moscow το χρυσό τέρμα μέσα στη Μόσχα.

Πέρσι, σκόραρε απέναντι στην Lincoln στον Α’ προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ φέτος ήδη σκόραρε 2 φορές απέναντι στην Dundalk και 1 απέναντι στην Sturm.

2
Rainer Rauffmann 

Ίσως ο μεγαλύτερος κανονιέρης των κυπριακών γηπέδων, ο Rainer Μάρκος Rauffmann με 11 τέρματα βρίσκεται στη 2η θέση με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών για τις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη.

Το παρθένικο του τέρμα στην Ευρώπη, με τη φανέλα της Ομόνοια πάντα, το σημείωσε το 1998 απέναντι στην Linfield στον Α’ προκριματικό γύρο του κυπέλλου UEFA, για να ακολουθήσουν άλλα 2 απέναντι στην Rapid Vienna στον επόμενο γύρο.

Άλλα 4 τέρματα σημείωσε ο Γερμανός στις διπλές αναμετρήσεις απέναντι στην Belsina το 1999 και πάλι για το κύπελλο UEFA, με τα επόμενα του τέρματα στην Ευρώπη να έρχονται μετά από 4 χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2003, ο Rauffmann σκόραρε μια φορά απέναντι στην Irtis Pavlodar για τον Α’ προκριματικό γύρο του Champions League και άλλες τρεις φορές απέναντι στην Wisla Krakow στον επόμενο γύρο.

3
Milenko Spoljaric 

Στη 2η θέση με επίσης 11 τέρματα, συγκατοικεί με τον Rauffmann, το “ιερό τέρας” του Απόλλωνα, ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στους “γαλάζιους” ο Milenko Spoljaric.

O Σέρβος πρωτοσκόραρε στα κύπελλα Ευρώπης το 1992 απέναντι στη Liverpool (2 φορές) στα πλαίσια του 1ου γύρου του κυπέλλου Κυπελλούχων, για να ακολουθήσουν άλλα 2 τέρματα την επόμενη χρονιά (1993) ενάντια σε Vats και Inter για τον 1ο και 2ο γύρο του κυπέλλου UEFA αντίστοιχα.

Ακολούθησαν άλλα 2 τέρματα το 1994 με αντιπάλους την Teuta (προκριματικός γύρος κυπέλλου UEFA) και τη Sion (1ος γύρος κυπέλλου UEFA). Τα επόμενα τέρματα του Spoljaric στην Ευρώπη ήρθαν 4 χρόνια αργότερα, το 1998.

Δυο τέρματα σημείωσε ο Σέρβος απέναντι στην Ekranas για τον προκριματικό γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων και άλλα δυο απέναντι στον Πανιώνιο για τον 2ο γύρο της ίδιας διοργάνωσης. Το 11ο και τελευταίο του τέρμα ήρθε το 2001 απέναντι στα Tirana για το κύπελλο UEFA.

4
Νίκος Φρούσος 

Στην 3η θέση βρίσκεται άλλος ένας μεγάλος κανονιέρης των γηπέδων μας, ο Νίκος Φρούσος. Ο Ελλαδίτης φορ, που συνέδεσε το όνομα του με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της Ανόρθωσης, σκόραρε συνολικά 9 τέρματα στην Ευρώπη.

Το παρθενικό του τέρμα ήρθε το 2005 απέναντι στη Dynamo Minsk στον Α’ προκριματικό γύρο του Champions League, για να ακολουθήσουν άλλα 2 την ίδια χρονιά: ένα απέναντι στην Trabzonspor στον επόμενο γύρο και άλλο ένα απέναντι στην Rangers.

Τρια τέρματα σημείωσε και τη σεζόν 2008, στην πορεία της “Μεγάλης Κυρίας” προς τους ομίλους του Champions League: Δυο απέναντι στην Pyunik στον Α’ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης και ένα στη φάση των ομίλων, απέναντι στην Inter.

Άλλα τρια τέρματα σημείωσε ο Ελλαδίτης το 2009, απέναντι στην Kaerjeng για τον Α’ προκριματικό γύρο του Europa League.

5
Γιάννης Οκκάς 

Εννιά τέρματα στην Ευρώπη σκόραρε και ο Γιάννης Οκκάς, όλα με τη φανέλα της Ανόρθωσης.

Το 1997 σκόραρε για πρώτη φορά (2 φορές απέναντι στην Kareda και 1 απέναντι στη Lierse για τον Α’ και Β’ προκριματικό γύρο του Champions League αντίστοιχα), ενώ άλλα δυο τέρματα σημείωσε το 1998 απέναντι στη Valletta στον Α’ προκριματικό γύρο της ίδιας διοργάνωσης.

Τα άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά τέρματα του Οκκά ήρθαν στη δεύτερη του θητεία με τους Βαρωσιώτες. Αρχικά, το 2010 σκόραρε έναντια στην Banants (Α’ προκριματικός Europa League) και τη Sibenik (Β’ προκριματικός γύρος).

Τέλος, το 2012 σκόραρε απέναντι στη Levadia για τον Α΄προκριματικό γύρο του Europa League και τη Dila Gori.

6
Άντρος Σωτηρίου 

Ανάμεσα στους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ και του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι ο Άντρος Σωτηρίου, που όπως και οι Φρούσος και Οκκάς σκόραρε 9 τέρματα στην Ευρώπη.

Οκτώ τέρματα σημείωσε με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, με το πρώτο να έρχεται απέναντι στην Bangor το 1993 για τον προκριματικό γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων.

Το 1996 ήταν η πλέον παραγωγική χρονιά του Σωτηρίου στην Ευρώπη, αφού σκόραρε συνολικά 6 γκολ, τρια απέναντι στη Sandoyar, δυο απέναντι στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και ένα απέναντι στην Espanyol για τον Α’, Β’ προκριματικό και Α’ γύρο του κυπέλλου UEFA.

Άλλο ένα τέρμα σημείωσε το 1997, απέναντι στην Torshavn για τον προκριματικό γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ σκόραρε και μια φορά με τη φανέλα της Ανόρθωσης.

Ήταν το 1998, απέναντι στη Valletta για τον Α΄προκριματικό γύρο του Champions League.

Ήξερες ότι αυτοί είναι οι πρώτοι σκόρερ των ομάδων μας στην Ευρώπη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending