fbpx

Δες γιατί η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός είναι παράδειγμα προς μίμηση!

Το είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο ότι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός φέτος, δείχνουν πως εμπιστεύονται τα νέα παιδιά τους και αυτοί είναι έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Αμφότεροι, έχουν αρκετή γκρίνια μέσα στις τάξεις τους αλλά αυτό θα το κρίνει ο χρόνος και τα αποτελέσματα της χρονιάς.

Πάμε να δούμε λίγο γιατί είναι παράδειγμα προς μίμηση αυτές οι δύο ομάδες!

1
ΑΕΚ

Η περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδος, αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα για το ποδόσφαιρο. Κατρακυλώντας με αρκετά προβλήματα το 2013 στη Γ’ Εθνική η ΑΕΚ και οι φίλοι της έζησαν ένα τεράστιο πλήγμα. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανέλαβε την ομάδα και έταξε στον κόσμο ότι θα έρθουν ξανά οι ένδοξες μέρες αλλά και γήπεδο. Η ΑΕΚ έπαιζε με νέους που έδιναν την ψυχή τους στο γήπεδο και έτσι δεν άργησε να έρθει ξανά η άνοδος στην 1η κατηγορία.

Το 2015-2016 επιστρέφει στην 1η κατηγορία και τερματίζει 4η. Κερδίζει όμως τον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου και η φωτιά ξεκίνησε να σιγοβράζει. Το 2016-2017 τερματίζει 2η και χάνει στον τελικό Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Το 2017-2018 κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, σημειώνοντας και αμυντικό ρεκόρ και έχασε το ντάμπολ από τον ΠΑΟΚ, στον τελικό Κυπέλλου.

Πολλές ομάδες έχουν ντόπιους ποδοσφαιριστές στο δυναμικό τους αλλά λίγοι τους χρησιμοποιούν σε επίσημα παιχνίδια. Η ΑΕΚ από το 2013 μέχρι και σήμερα είχε τους εξής ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της (Σεζόν – Συνολικοί ποδοσφαιριστές (Έλληνες)): 13/14 – 35 (26) | 14/15 – 28 (21) | 15/16 – 35 (19) | 16/17 – 39 (23) | 17/18 – 37 (20) | 18/19 – 32 (20)

Φέτος, η ΑΕΚ έχοντας 8 Έλληνες στη βασική εντεκάδα είναι στους ομίλους του Champions League και διεκδικεί με αξιώσεις ότι υπάρχει διαθέσιμο εκεί έξω. Το γήπεδο είναι σχεδόν έτοιμο και πλέον η ομάδα φοβίζει οποιοδήποτε αντίπαλο.

Οι οπαδοί της όμως τα έβαλαν ουκ ολίγες φορές με τον πρόεδρο της ομάδας και όλες αφορούν τις μεταγραφές. Η φετινή σεζόν δεν είναι εξαίρεση. Ενώ ακούστηκαν αρκετά ονόματα η ΑΕΚ δεν έκανε τα γνωστά μπαμ-μπουμ. Ο κορμός όμως είναι εκεί και δείχνει δυνατός να αντέξει τα πάντα. Αν καταφέρει να κερδίσει και αυτό το στοίχημα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, τότε το μεγαλείο της ΑΕΚ θα έχει ίσως τον πιο δυνατό κορμό μετά από πάρα πολλά χρόνια!

2
Παναθηναϊκός

Εντελώς διαφορετική η κατάσταση για το τριφύλλι που πέρσι του “χαρίστηκε” κατά κάποιο τρόπο ο υποβιβασμός. Λίγο πριν την τιμωρία/υποβιβασμό, οι υπόλοιπες ομάδες της Super League συμφώνησαν να αλλάξει ο νόμος και έτσι οι πράσινοι έμειναν μόνο με χιλιάδες οικονομικά προβλήματα.

Την ομάδα ανέλαβε ένας παλιός γνώριμος, ο Γιώργος Δώνης, και ανέλαβε φέτος να ανεβεί αυτό το ψηλό βουνό που ακούει στο όνομα επιβίωση. Η περσινή 11η θέση είναι κάτι που έβλεπαν κάποιοι σαν “αρκετά καλό στόχο”, αφού η ομάδα στέρεψε οικονομικά για μεταγραφές που θα έκαναν την αλλαγή.

Έχοντας 26 Έλληνες παίχτες ανάμεσα στους 32 συνολικά, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δειλά δειλά την πορεία επιβίωσης, και φέτος. Μάλιστα, στο δυναμικό του υπάρχει και ποδοσφαριστής – γέννημα του 2000. Ο λόγος για τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη που στον αγώνα με την Λαμία μπήκε σαν αλλαγή, σκόραρε το 2-1 και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που είναι γεννημένος μετά το 2000 και βάζει γκολ στη Super League!

Οι πράσινοι ξεκίνησαν τον αγώνα με εντεκάδα που είχε μέσο όρο ηλικίας τα 24,7 χρόνια! Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Καμπετσής και Εμμανουηλίδης αντικατέστησαν τους Κουλιμπαλί και Μουνιέ, και ο μέσος όρος έπεσε στα 22,5 χρόνια. Ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό στατιστικό είναι πως, η μεσοεπιθετική γραμμή του τριφυλλιού μετά την είδοδο των πιο πάνω (διαμορφώθηκε ως Μπουζούκης, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης και Χατζηγιοβάνης), είχε μέσο όρο ηλικίας τα 19,5 χρόνια!

Με αυτή την συνταγή θα προχωρήσει για όλη την χρονιά ο Παναθηναϊκός και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής μόνο δικαιωμένο βρίσκουν τον Γιώργο Δώνη.

fws.gr

Υ.Γ. Όποια και αν είναι η κατάληξη των δύο αυτών ομάδων, το μόνο σίγουρο είναι πως έδειξαν ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις μεταγραφές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση από άλλες ομάδες και ειδικά από αυτές του τόπου μας (Κύπρος)!

Δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και ντόπιους ποδοσφαιριστές χτίζεις ένα γερό κορμό για την ομάδα σου. Κάποιοι θα κριθούν ανάξιοι, κάποιοι θα προσφέρουν πιο λίγα από αυτά που θα πάρουν, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις αν δεν τους δώσεις την ευκαιρία.

Κλείνοντας, να θυμηθούμε λίγο το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Λαΐφη. Η Ανόρθωση μετά από χιλιάδες προβλήματα μένει εκτός Ευρώπης από μια υποδιαίστερη ομάδα και κακώς την πληρώνει ο νέος Κύπριος που κάλυπτε το αριστερό άκρο της άμυνας. Πάει με δανεισμό στην Αλκή και επιστρέφει μετά στην Ανόρθωση και πάλι. Σήμερα αγωνίζεται στην Standard Liège και μόνο περηφάνια προκαλούν οι επιδόσεις του! Θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς, όπως είναι με όλους αυτούς που δεν τους δίνεται ποτέ η ευκαιρία…

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending