fbpx

5 φανέλες της Εθνικής μας που αξίζει να μπουν σε μουσείο!

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό μόλις ακούς τη φράση “εθνικές ομάδες”, αλλά οι φανέλες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων σηκώνουν διατριβή από μόνες τους.

Η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία της φανέλας της δικής μας Εθνικής.

Άποψη μου είναι πως αν κάποτε δημιουργηθεί ποδοσφαιρικό μουσείο στην Κύπρο, θα πρέπει τουλάχιστον μια αίθουσα του να είναι αφιερωμένη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τις εμφανίσεις του.

Έχοντας αυτά κατά νου, συγκέντρωσα 5 φανέλες της Εθνικής μας που κουβαλούν τόνους ιστορίας και φέρνουν στο νου ιστορικές στιγμές για το ποδόσφαιρο μας.

Μπορείς να δεις ποιες είναι παρακάτω και να θυμηθείς μαζί μου μερικές από τις μεγαλύτερες μας επιτυχίες:

1
Η πρώτη του 1960

Τον Νοέμβριο του 1960 δώσαμε τον πρώτο μας αγώνα ως ανεξάρτητο κράτος. Αντίπαλος μας ήταν η εθνική του Ισραήλ στα πλαίσια των προκριματικών του Μουντιάλ του 1962.

Η φανέλα μας σε αυτό τον αγώνα ήταν γαλάζια με άσπρες λεπτομέρειες στις άκρες των μανικιών.

2
Εκείνη της ισοπαλίας με την Ιταλία 

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής μας (για πολλούς η μεγαλύτερη) ήταν η ισοπαλία απέναντι στην Ιταλία (1-1) τον Φεβρουάριο του 1983 στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Euro του 1984.

Η “squadra azzura”, λίγους μήνες πριν (το καλοκαίρι του 1982) είχε αναδειχθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και ήρθε στην Κύπρο με όλα τα αστέρια της (Zoff, Gentile, Scirea, Tardelli, Rossi, Graziani) με τον αγώνα να γίνεται στο Τσίρειο.

Η Κύπρος μας ήταν αυτή που προηγήθηκε στο 47′ με τον Τάκη Μαυρή, πριν ισοφαρίσει η Ιταλία στο 58′ με τον Graziani.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε ζωντανά σε έγχρωμη τηλεόραση στην Κύπρο.

3
Εκείνη που νικήσαμε την Ισπανία με 3-2 

Τα προκριματικά του Euro 2000 ήταν ίσως η κορυφαία πορεία που έκανε ποτέ η Εθνική μας, φτάνοντας πολύ κοντά στη 2η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ (τελικά τερματίσαμε 4οι, ένα πόντο πίσω από Αυστρία και Ισραήλ που ήταν η 3η και 2η ομάδα αντίστοιχα).

Σε αυτή τη φάση ήταν που νικήσαμε και την Ισπανία με 3-2 (η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία μας) τον Σεπτέμβριο του 1998 στο “Αντώνης Παπαδόπουλος”.

Η φανέλα μας στο συγκεκριμένο παιχνίδι (και τα προκριματικά γενικά) ήταν μάρκας Errea, χρώματος μπλε με άσπρο γιακά και άσπρες λεπτομέρειες στα μανίκια.

4
Εκείνη που εξήλθαμε ισόπαλοι 1-1 με τη Γερμανία

Σε αντίθεση με τη διοργάνωση του 2000, η αντίστοιχη του 2008 δεν μας “έκατσε”. Κληρωθήκαμε σε ένα έτσι κι αλλιώς δύσκολο όμιλο με αντιπάλους όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Ιρλανδία και μάλλον μοιραία τερματίσαμε πρότελευταιοι.

Σε αυτό τον προκριματικό όμιλο όμως κάναμε 2 από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία μας.

Αναφέρομαι ασφαλώς στο 1-1 με τη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2006 (που λίγους μήνες πριν είχε καταλάβει την 3η θέση στο Μουντιάλ) και το 5-2 επι της Ιρλανδίας ένα μήνα πριν (και τα 2 παιχνίδια στο ΓΣΠ).

Φανέλα μας στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν μια που για πολύ κόσμο θεωρείται η πιο όμορφη που είχαμε.

Η Diadora ήταν η κατασκευάστρια της με τη φανέλα να είναι μπλε (και άσπρη η 2η) με πράσινες λεπτομέρειες στους ώμους και στα μανίκια. Ήταν χωρίς αμφιβολία μια εμφάνιση που έμεινε αξέχαστη για πολλούς λόγους!

5
Εκείνη της προκριματικής φάσης του Euro 2016

Στα προκριματικά του Euro 2016 είδαμε φοβερά πράματα από την Εθνική μας, φτάνοντας, όπως και το 2000, μια ανάσα από τα μπαράζ.

Νικήσαμε εκτός έδρας τη Βοσνία (1-2), ανατρέποντας μάλιστα το εις βάρος μας 1-0, νικήσαμε επίσης εκτός έδρας με το ίδιο σκορ το Ισραήλ, ενώ δυσκολέψαμε αφάνταστα Βέλγιο και Ουαλία μέσα στο ΓΣΠ (ηττηθήκαμε και στις 2 περιπτώσεις με 0-1 με τέρματα στο τελευταίο δεκάλεπτο).

Αν νικούσαμε μάλιστα τη Βοσνία την τελευταία αγωνιστική στο ΓΣΠ είχαμε ρεαλιστικές ελπίδες να βρεθούμε εμείς στα μπαράζ αντί οι Βόσνιοι.

Σε αυτή την πορεία μας συντρόφεψαν φανέλες μάρκας Adidas, με την πρώτη εμφάνιση να είναι μπλε με άσπρες λεπτομέρειες στα μανίκια και τις 3 χαρακτηριστικές ρίγες της γερμανικής εταιρείας ένδυσης.

Ποια φανέλα της Εθνικής μας είναι για τα δικά σου γούστα η πιο όμορφη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending