fbpx

Η Σκεύη μας εξηγεί πώς κατάφερε να κάνει επάγγελμα το πάθος της για τη Ζαχαροπλαστική!

Άλλο να τρως γλυκά, και άλλο να τα φτιάχνεις! Εμάς συνήθως μας αρέσει μόνο να τρώμε, αλλά πολλοί είναι αυτοί που τους αρέσει να κάνουν δημιουργίες με γλυκά… και ίσως να σκέφτηκαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη! Αν σκέφτεσαι να γίνεις καταρτισμένος ζαχαροπλάστης στην Κύπρο, δες όσα μας είπε η Σκεύη.

Συναντηθήκαμε με τη Σκεύη Δημοσθένους, απόφοιτη της σχολής Επισιτιστικών Σπουδών του KES College, με επικέντρωση στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική. Με τη Σκεύη συζητήσαμε για τις σπουδές, το επάγγελμα και τους δικούς της προσωπικούς στόχους.

Χαιρόμαστε όταν συναντάμε νέους που είναι ενθουσιασμένοι με αυτό που σπούδασαν και από την κουβέντα που είχαμε καταλάβαμε ότι η Σκεύη είναι παθιασμένη με την Ζαχαροπλαστική! Όπως μας είπε, ακόμη και στον ελεύθερο της χρόνο επιλέγει να είναι με φίλους και συναδέλφους, με τους οποίους έχει κοινά ενδιαφέρονταν ώστε να μοιράζονται εμπειρίες, απόψεις, και νέες ιδέες όσον αφορά το επάγγελμα τους.

Δες πιο κάτω όσα μας απάντησε:

– Γεια σου Σκεύη. Αρχικά, θέλεις να μας εξηγήσεις τι σε οδήγησε να σπουδάσεις Ζαχαροπλαστική;

Η ζαχαροπλαστική μου κίνησε το ενδιαφέρον λόγω της δημιουργικότητας και της λεπτομέρειας που με χαρακτήριζε από την εφηβεία.

Αποτέλεσμα ήταν να αρχίσω να ψάχνω διάφορα στοιχεία και συμβουλές από έμπειρα άτομα για το επάγγελμα αυτό.

– Για τις σπουδές σου επέλεξες το KES College. Γιατί έκανες αυτή την επιλογή;

Μετά από έρευνα για το επάγγελμα που θα μου έδινε τις βάσεις και θα καθόριζε το μέλλον μου, επέλεξα το πρόγραμμα Γαστρονομικών Τεχνών, Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής του KES College.

Οι λόγοι της επιλογής μου… το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που επιλέγει να έχει το κολέγιο, οι καλά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις που στη συνέχεια κατάλαβα πόσο σε βοηθούν να εξοικειωθείς με το εργασιακό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το πολύ προσιτό κόστος σπουδών σε σύγκριση με παρόμοια κολέγια στην Κύπρο.

– Με βάση τις σημερινές σου εμπειρίες, ποια νομίζεις είναι τα κυριότερα θετικά στοιχεία που αποκόμισες από το πρόγραμμα σπουδών στο KES College;

Αρχικά με βοήθησε στο να αναπτύξω τόσο την ομαδικότητα μου, όσο και την αφοσίωση μου έτσι ώστε να ενταχθώ στο επάγγελμα.

Επιπρόσθετα, το ευέλικτο πρόγραμμα των μαθημάτων ήταν πολύ βοηθητικό, ώστε να επικεντρώνομαι στις εργασίες που απαιτούσε το κάθε μάθημα, με άριστα αποτελέσματα, και παράλληλα να έχω χρόνο για να δουλεύω και να κερδίσω σημαντική εργασιακή εμπειρία πριν την αποφοίτηση.

– Άρα κατάφερες μέσα από το πρόγραμμα σπουδών σου να είσαι έτοιμη να δουλέψεις άμεσα;

Ακριβώς. Από τον πρώτο χρόνο σπουδών στο KES College ο κλάδος απαιτούσε πρακτική εργασία. Βοηθήθηκα τόσο από το κολέγιο, όσο και από τους καθηγητές μου, ώστε να εξασφαλίσω την πρώτη μου εργασία σε ζαχαροπλαστείο ξενοδοχειακής μονάδας.

Τον επόμενο χρόνο είχα την ευκαιρία να μου προτείνει ο καθηγητής μου κ. Γιάννης Τούμπας θέση εργασίας στο ζαχαροπλαστείο του «Άρωμα Βανίλιας» ως βοηθός ζαχαροπλάστη, όπου και εργάζομαι τα τελευταία 3 χρόνια.

– Ποια είναι η πιο σημαντική εμπειρία που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής;

Μέχρι στιγμής, από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που έχω ζήσει, ήταν οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν μέσα από διαγωνισμούς που συμμετείχα. Εκεί, οι απαιτήσεις ήταν πολλές, καθώς χρειαζόταν αρκετή προετοιμασία, και συνεχής συγκέντρωση.

– Σε βλέπουμε πολύ ενθουσιασμένη με την Ζαχαροπλαστική! Πιστεύεις πως το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει μέλλον στην Κύπρο;

Με την πάροδο του χρόνου το συγκεκριμένο επάγγελμα αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ, λόγω του ότι ο κόσμος αναζητά νέες γεύσεις, μοντέρνες ιδέες, και είναι πρόθυμος να πληρώσει για να δοκιμάσει κάτι καινούριο, με άριστες πρώτες ύλες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι ο τουρισμός αυξάνεται όλο και πιο πολύ και έτσι το επάγγελμα βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση μιας και οι επισιτιστικές μονάδες αυξάνονται συνεχώς. Επακόλουθο αυτού είναι να υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας και να υπάρχει μεγάλη προοπτική για τους απόφοιτους.

– Tι θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να σπουδάσει Ζαχαροπλαστική;

Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πολύ απαιτητικός λόγω του ότι η ζαχαροπλαστική είναι επιστήμη και τέχνη. Έτσι, απαιτεί περισσότερη ακρίβεια σε σχέση με τη μαγειρική.

Θα τον συμβούλευα να έχει όρεξη και θέληση, ώστε να αφομοιώσει όλες τις βασικές γνώσεις που θα του δοθούν και να τις αξιοποιήσει κατάλληλα για να εξελίσσεται συνεχώς.

Επίσης είναι σημαντικό να κάνει μια σωστή επιλογή. Το πρόγραμμα σπουδών στο KES College διαφοροποιείται από αντίστοιχα προγράμματα λόγω του ότι ασχολείται αποκλειστικά με την ζαχαροπλαστική, ενώ άλλα προγράμματα ασχολούνται με μαγειρική και λιγότερο ζαχαροπλαστική.

– Άρα απ’ ότι καταλαβαίνουμε θα σύστηνες το KES College και σε άλλους για τις σπουδές τους;

Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα το KES College γιατί σου δίνει τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον. Τόσο οι καθηγητές όσο και το προσωπικό είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν και να σε συμβουλεύσουν σε ό,τι χρειαστείς.

– Και έτσι για κλείσιμο… Πώς φαντάζεσαι τη Σκεύη σε μερικά χρόνια; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σου;

Φαντάζομαι τον εαυτό μου μέσα από γαστρονομικά ταξίδια να αποκτώ εμπειρίες, οι οποίες θα με βοηθήσουν να εξελίσσομαι και να πειραματίζομαι με διάφορες ύλες και νέες τεχνικές.

Με αργά και σταθερά βήματα σε μερικά χρόνια ευελπιστώ να έχω τις ανάλογες ικανότητες και δεξιοτεχνίες, ώστε να γίνω μια σωστή επαγγελματίας.

Ευχαριστούμε πολύ Σκεύη για όσα μας είπες και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις στο μέλλον! 🙂


Θες κι εσύ να γίνεις καταρτισμένος Ζαχαροπλάστης ή Μάγειρας;

Μάθε περισσότερα για τη Σχολή Επισιτιστικών, Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών του KES College! 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με το KES College:

Λεωφόρος Καλλιπόλεως 5, 1055 Λευκωσία – Κύπρος
Τηλ: 22 875737 | Φαξ: 22 756562 | Email: info@kes.ac.cy
www.kescollege.ac.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending