fbpx

5 πράγματα που δείχνουν ότι δεν θα χρησιμοποιούμε μετρητά τα επόμενα χρόνια!

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς, οι τρόποι με τους οποίους κάνουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν. Πλέον, πολλά καταστήματα στο εξωτερικό έχουν σταματήσει να δέχονται μετρητά ενώ και πολλές χώρες ξεκινούν να γίνονται cashless (δηλαδή χωρίς μετρητά).

Οι νέοι είναι οι πρώτοι που υιοθετούν αυτή την αλλαγή, καθώς είναι η πιο εξοικειωμένη γενιά με τις σύγχρονες τεχνολογίες! Για λόγους ευκολίας και όχι μόνο, ψάχνουν εναλλακτικές μεθόδους. Το κύριο μέσο που χρησιμοποιούν είναι το smartphone τους που πλέον δίνει απίστευτες δυνατότητες για να κάνουν τις πληρωμές τους, από το σπίτι, τη δουλειά, το πανεπιστήμιο ή όπου αλλού βρίσκονται.

Εμείς ψάξαμε και σου παρουσιάζουμε 5 πράγματα που δείχνουν ότι σύντομα δεν θα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου μετρητά!

Δες τα πιο κάτω:

1
Οι millennials είναι ήδη πρώτοι στις cashless συναλλαγές!

Ήδη το φαινόμενο έχει ξεκινήσει! Οι Ευρωπαίοι millennials (ηλικιακές ομάδες 22-37) είναι η πρώτοι στη χρήση mobile payments. Συγκεκριμένα, 54% των Ευρωπαίων millennials πραγματοποιεί mobile payments, με τον μέσο όρο της Ευρώπης να βρίσκεται στο 44%.

Στην 1η θέση βρίσκεται ο Καναδάς και ακολουθεί η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και στην 5η θέση οι Η.Π.Α.

Τα ποσοστά σύμφωνα με τα οποία γίνονται cashless συναλλαγές ξεκινούν από 45% και φτάνουν μέχρι το 57%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές συναλλαγές που γίνονται σήμερα σε αυτές τις χώρες είναι cashless, και το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς!

2
Δημιουργούνται συνεχώς εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής!

Όταν μιλάμε για cashless κοινωνία, δεν εννοούμε πάντα τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα αλλά και με άλλους εναλλακτικούς τρόπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι Gift Cards που είναι πολύ διαδεδομένες στις Η.Π.Α. και το κοινό μπορεί να τις αγοράσει σχεδόν από παντού. Επίσης, κάποιος μπορεί να πληρώσει και μέσω ενός Ε-Wallet.

Τα Ε-Wallets είναι ένα καινούριο trend που σύντομα θα είναι διαθέσιμο σχεδόν παντού! Στη Σουηδία, το mobile app Swish για πληρωμές, έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, με το 52% των Σουηδών να το χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους.

Πώς δουλεύει; Μέσω ενός app μπορείς να αποθηκεύσεις τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού και έπειτα να μεταφέρεις χρήματα σε άλλα άτομα, ανεξαρτήτως τράπεζας, και φυσικά να κάνεις συναλλαγές με κάθε είδους κατάστημα!

Στην Κίνα το mobile payment app WeChat κυριαρχεί! Με τους χρήστες να φτάνουν τα 900 εκατομμύρια ημερησίως, το WeChat αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της Κίνας αλλά και των τουριστών.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρήση smartphones, τα Ε-Wallets φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος λόγος που θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μετρητά.

3
Η ασφάλεια του να είσαι cashless!

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας από την αλλαγή των συναλλαγών από cash σε digital είναι τα πλεονεκτήματα σε θέματα ασφάλειας. Πλέον δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής αντικειμένων που περιέχουν μετρητά όπως τσάντες και πορτοφόλια.

Όταν για κάποιο λόγο χαθεί ή κλαπεί η συσκευή που χρησιμοποιείς για τις συναλλαγές σου, μπορείς με ένα τηλεφώνημα και επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων, όπως δηλαδή συμβαίνει και σήμερα με τις πιστωτικές κάρτες, να κλειδώσεις ή να ακυρώσεις τον λογαριασμό σου.

4
Νόμοι για πληρωμές με μετρητά!

Οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης ήδη ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους σε cashless. Συγκεκριμένα, η Γαλλία ψήφισε νόμο με τον οποίο είναι παράνομο πλέον να πραγματοποιείς συναλλαγές με μετρητά πέραν των €1,000.

Και σε άλλες χώρες παρατηρείται μια τάση ώστε να δημιουργηθούν σχετικοί νόμοι. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ο οικονομολόγος Peter Bofinger και η εφημερίδα Der Spiegel πιστεύουν πως πρέπει να απαγορευτούν τα μετρητά, αφού αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και των ναρκωτικών.

Γενικά, προωθείται από διάφορες κυβερνήσεις η στροφή προς τις digital συναλλαγές, για πιο εύκολο έλεγχο και μείωση της φοροδιαφυγής.

Στην Κίνα από την άλλη, η στροφή προς mobile payments γίνεται λόγω περιορισμών στη χρήση πιστωτικών καρτών από το εξωτερικό. Γι’ αυτό οι επισκέπτες, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, χρησιμοποιούν το mobile payment app WeChat για να κάνουν τις συναλλαγές τους.

5
Όλα πιο εύκολα, πιο γρήγορα!

Ένα από τα πλεονεκτήματα των συναλλαγών χωρίς μετρητά είναι η αποτελεσματικότητα. Σκέψου ότι δεν θα χρειάζεται να πας στην ΑΤΜ, δεν θα ανησυχείς αν έχεις ξεχάσει το πορτοφόλι σου σπίτι, δεν θα χρειάζεται πλέον να κουβαλάς “αρκετά” χαρτονομίσματα και κέρματα μαζί σου.

Στους έντονους ρυθμούς ζωής καθετί που προσφέρει ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου είναι σημαντικό. Απλά με ένα Ε-Wallet, θα μπορείς να κάνεις τις συναλλαγές σου εύκολα και γρήγορα, όπου κι αν βρίσκεσαι με ένα πάτημα του κουμπιού στο smartphone. Για παράδειγμα, μπορείς να πληρώνεις τα ψώνια στο ταμείο του supermarket μέσω ενός app.

Επίσης, χρησιμοποιώντας ένα mobile payment app μπορείς να βλέπεις τα έξοδα και το υπόλοιπο του λογαριασμού σου ανά πάσα στιγμή, έχοντας έτσι καλύτερο έλεγχο.

Η επένδυση σε τέτοιου είδους apps τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα τα apps να είναι πλέον πολύ γρήγορα που σου κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη.

Εσύ πώς πιστεύεις θα εξελιχθούν οι cashless πληρωμές στην Κύπρο; Πόσο έτοιμος είσαι για κάτι τέτοιο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending