fbpx

5+1 παιχταράδες από τη Ζιμπάμπουε που όλοι αγαπήσαμε!

Ας το παραδεχτούμε: Αν σου ζητούσαν να ονομάσεις μια χώρα της Αφρικής που βγάζει ποδοσφαιρικά διαμάντια, η Ζιμπάμπουε δεν θα ήταν η πρώτη που θα ερχόταν στο μυαλό σου, σωστά;

Στην Κύπρο, όμως, είχαμε την χαρά/τύχη/ευλογία (διαλέγει όποιο από τα 3 θέλεις ή και τα 3) να δούμε 5+1 παιχταράδες από τη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Όπως κατάλαβες, ο μεγάλος πρόλογος είναι αχρείαστος σε αυτή την περίπτωση.

Δες και θυμήσου μαζί μου πιο κάτω 5+1 παίχτες από τη Ζιμπάμπουε που όλοι θαυμάσαμε:

1
Kennedy Nagoli 

Οι καλά “μπασμένοι” στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήξεραν τον Nagoli από την 5ετή του θητεία στον Άρη Θεσσαλονίκης και το εξάμηνο του πέρασμα από τον ΠΑΣ Γιάννενα, διάστημα στο οποίο έκανε εξαιρετικές σεζόν.

Τον χειμώνα του 2003, στα 30 του, τον έφερε το Παραλίμνι στην Κύπρο και για 1,5 χρόνο ήταν χωρίς υπερβολή το Α και το Ω στο χώρο του κέντρου για τους βυσσινί.

Συνολικά, φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου 31 φορές και σκόραρε 6 τέρματα.

Πιο χαρακτηριστική του στιγμή ήταν το τέρμα με το οποίο ισοφάρισε την Ομόνοια (1-1) στο 87′ τη σεζόν 2003-04, ένα τέρμα το οποίο ουσιαστικά στέρησε από το τριφύλλι τις ελπίδες του για πρωτάθλημα τη συγκεκριμένη σεζόν.

Ο Nagoli αγωνίστηκε και 2 σεζόν στην ΑΕΚ (2004-06) πριν βάλει τέλος στην καριέρα του.

2
Shingayi Kaondera

Μέσος με πολλές επιθετικές αρετές ήταν ο Shingayi Kaondera. Ο μέσος από τη Ζιμπάμπουε μας πρωτοσυστήθηκε το 2002 όταν τον έφερε στην Κύπρο η ΑΕ Πάφος και για περίπου μια 4ετία (μέχρι τον χειμώνα του 2006) φρόντισε να μείνει αξέχαστος στην Πάφο και όχι μόνο.

Επέστρεψε στο νησί μας το 2007 για λογαριασμό της ΑΕΚ, ενώ από εκεί έφυγε για τη Νέα Σαλαμίνα το 2008, πριν συνεχίσει στον Διγενή, τον Χαλκάνωρα και την ΑΕΚ Κουκλιών.

3
Musawengosi Mguni 

Από το 2005 μέχρι το 2008 ο Musa Mguni ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για κάθε αντίπαλο της Ομόνοιας, ομάδα της οποίας φορούσε τη φανέλα ο πανύψηλος (1,95μ.) σέντερ φορ.

Συγκεκριμένα, ο επιθετικός από τη Ζιμπάμπουε σημείωσε 28 τέρματα σε 66 παιχνίδια, όντας ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, με τις επιδόσεις του να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της Al-Shabab που τον αγόρασε έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Επέστρεψε στην Κύπρο ο Mguni το 2015 για την Αγία Νάπα, ενώ αγωνίστηκε επίσης στον Ολυμπιακό, την Ομόνοια Αραδίππου και την Καρμιώτισσα.

4
Zenzo Moyo 

Ήρθε μαζί με τον Lupahla (δες πιο κάτω) το 2000 στην νεοσύστατη τότε ΑΕ Πάφος και σίγουρα αν ρωτήσεις κάποιο 30άρη στην Πάφο σήμερα “Ποιος ήταν ο καλύτερος ξένος που είδες να παίζει στην ομάδα σου;” είναι πολύ πιθανόν να σου απαντήσει “Ο Moyo και ο Lupahla”!

Βλέπεις, ο επιθετικός από τη Ζιμπάμπουε (αφού σε αυτόν είναι αφιερωμένο αυτό το κομμάτι του κειμένου) ήταν όλα όσα θες από τον σέντερ φορ σου: Ψηλό, δυνατό παιδί, που ήξερε όμως και μπάλα, αλλά κυρίως πώς να στέλνει τη μπάλα στα δίκτυα!

Βέβαια, όποτε ταξίδευε στη Ζιμπάμπουε “ξεχνούσε” να έρθει, κάνοντας τους ανθρώπους της Πάφου να τραβούν τα μαλλιά τους με τα τερτίπια του. Ήταν τόση η ποιότητα του όμως που μόλις έμπαινε στο γήπεδο έκανε παπάδες.

Έμεινε στην Πάφο μέχρι το 2004, ενώ αγωνίστηκε και μια σεζόν (2004-05) στον Ολυμπιακό, πριν φύγει για τη Χαλκηδόνα στην Ελλάδα.

5
Joel Lupahla 

Θα μπορούσα να τον βάλω στο ίδιο κομμάτι με τον Moyo, αφού οι 2 τους ήρθαν μαζί και έφυγαν μαζί από την Πάφο, αλλά δεν θα ήταν δίκαιο για κανένα από τους 2.

Ο Lupahla, όπως και ο Moyo, ήρθε το 2000 στο νησί μας και πριν αποχωρήσει το 2004 φρόντισε να μείνει για πάντα στις καρδιές των Παφιτών.

Βλέπεις, ο δεξιός ακραίος ήταν ταχύτατος, αλλά και φοβερός μπαλαδόρος με αποτέλεσμα να σημειώσει και μπόλικα τέρματα.

Χαρακτηριστικά, το όνομα του χαφ από τη Ζιμπάμπουε είναι γραμμένο στα δεφτέρια της ιστορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου σαν ο ποδοσφαιριστής που σκόραρε το πρώτο τέρμα στην ιστορία της ΑΕ Πάφος.

Ήταν στην πρεμιέρα της σεζόν 2000-01 όταν σκόραρε το μοναδικό τέρμα της παφιακής ομάδας στη νίκη της επί του ΑΠΟΕΛ μέσα στο ΓΣΠ (δες το πιο πάνω βίντεο).

6
Noel Kaseke 

Παιχταράδες όσο λίγοι οι πιο πάνω, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο ποδοσφαιριστή από τη Ζιμπάμπουε που είχε και διάρκεια και ποιότητα στο παιχνίδι του, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Noel Kaseke.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως ο αμυντικός μέσος από την αφρικανική χώρα αγαπήθηκε όποια φανέλα και αν φόρεσε στην Κύπρο.

Το Παραλίμνι ήταν αυτό που τον έφερε στην Κύπρο, το 2004 όπου και έγινε μεμιάς γνωστός για τα ατέλειωτα τρεξίματα του, αλλά και το πολύ δυνατό του σουτ.

Το 2007 μετακόμισε στη Λευκωσία και την Ομόνοια, εκεί όπου έκανε και τα καλύτερα του παιχνίδια, μένοντας κάτοικος “Ηλίας Πούλλος” μέχρι το 2012 και συμβάλλοντας σημαντικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010, αλλά και των κυπέλλων του 2011 και του 2012.

Πριν αποχωρήσει από την Κύπρο ο Kaseke αγωνίστηκε και για μια σεζόν (2012-13) στην Αλκή Λάρνακας.

Ποιος είναι ο δικός σου αγαπημένος παίχτης από τη Ζιμπάμπουε;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending