fbpx

5+1 μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας!

Σαν Κύπρος και κυπριακό ποδόσφαιρο ξέρουμε πολύ καλά πως δεν θα φτάσουμε ποτέ το επίπεδο χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και των άλλων ποδοσφαιρικών υπερδυνάμεων.

Παρ’ όλα αυτά, από το 1960 που δώσαμε τον πρώτο μας αγώνα ως ανεξάρτητο κράτος μέχρι και σήμερα, έχουμε κάνει σαφέστατα βήματα προόδου.

Μέσα σε αυτή την πορεία σχεδόν 60 χρόνων μπορεί να μην καταφέραμε ακόμα πρόκριση σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, φροντίσαμε όμως να “σοκάρουμε” αρκετές φορές την Ευρώπη με μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα.

Θυμήθηκα 5+1 από αυτά παρακάτω και τα μοιράζομαι μαζί σου:

1
Κύπρος – Ιταλία 1-1

To 1968 πετύχαμε την πρώτη μας επίσημη νίκη (2-1) απέναντι στην Ελβετία, αλλά η πρώτη μας πραγματικά μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1983 και ήταν η ισοπαλία απέναντι στην τότε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Ιταλία.

Το παιχνίδι διεξήχθη στο κατάμεστο Τσίρειο στα πλαίσια του 5ου προκριματικού ομίλου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1984.

Η “squadra azzura” ήρθε στην Κύπρο με όλα της τα αστέρια (Zoff, Scirea, Gentile, Cabrini, Tardelli, Rossi), αλλά ήταν η Εθνική μας αυτή που προηγήθηκε στο 47′ με τον Τάκη Μαυρή, με τους Ιταλούς να ισοφαρίζουν στο 58′ με τον Graziani.

Για την ιστορία η Εθνική μας αγωνίστηκε τότε με τους: Κωνσταντίνου (ΑΕΛ), Πατίκη (Ομόνοια), Κέζο (ΕΝΠ), Παντζιαρά (ΑΠΟΕΛ), Ερωτοκρίτου (Ομόνοια), Γιαγκουδάκη (Απόλλωνας), Κουή (Πεζοπορικός), Χριστοδούλου (Απόλλωνας), Μαυρή (Ομόνοια), Θεοφάνους (Πεζοπορικός) και Σαββίδη (Ομόνοια). Ως αλλαγές πέρασαν στο Β΄ημίχρονο οι Τσούκκας (Ανόρθωση) και Καρσεράς (ΕΠΑ).

Προπονητής ήταν ο Vasil Spasov που υπήρξε στο παρελθόν προπονητής της Ομόνοιας.

2
Κύπρος – Γαλλία 1-1

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 κληρωθήκαμε στον 5ο όμιλο μαζί με τη Γιουγκοσλαβία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Σκωτία. Καταφέραμε να μαζέψουμε μόλις ένα βαθμό, ο οποίος όμως έμεινε στην ιστορία.

Αυτό γιατί ήταν απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης 1984, Γαλλία, με τους 2 βαθμούς μάλιστα που της στερήσαμε να της στερούν και την πρόκριση!

Το παιχνίδι έγινε στο Μακάρειο στις 22 Οκτωβρίου 1988 με τους Γάλλους να προηγούνται στο 44′ με τον Xuereb, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ισοφαρίζει στο 78′ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πάμπου Πίττα.

Τότε, αγωνιστήκαμε με τους: Παντζιαρά (Απόλλωνας), Μιαμηλιώτη (ΑΠΟΕΛ), Χριστοδούλου (Ομόνοια), Σταύρου (ΑΠΟΕΛ), Πίττας (Απόλλωνας), Σάββα (ΑΕΛ), Νικολάου (Σαλαμίνα), Πέτσας (Ομόνοια), Γιαγκουδάκης (Απόλλωνας), Κάντηλος (Ομόνοια), Χριστοφή (Ομόνοια). Προπονητής ήταν τότε η παλιά δόξα της Ανόρθωσης, Πανίκος Ιακώβου.

3
Κύπρος-Ιρλανδία 5-2

Στα προκριματικά του Euro 2008 κληρωθήκαμε στον 4ο όμιλο μαζί με τη Γερμανία, τη Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουαλία, το Σαν Μαρίνο και την Ιρλανδία φέρνοντας μερικά σπουδαία αποτελέσματα.

Ένα εξ αυτών ήταν απέναντι στους Ιρλανδούς όταν και πετύχαμε μεγάλη νίκη με 5-2 στις 7 Οκτωβρίου 2006!

Βρεθήκαμε μάλιστα νωρίς (8′) πίσω στο σκορ από τον Ireland, αλλά απαντήσαμε άμεσα με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου (10′) και φέραμε τούμπα το ματς με τέρμα του Αλέξη Γαρμπόζη στο 15′.

Πριν το ημίχρονο ισοφαριστήκαμε (2-2) από τον Dunne, αλλά πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικό Β΄ημίχρονο, όπου σκοράραμε 3 φορές (Κωνσταντίνου 50′, Χαραλαμπίδης 60′, 75′) πετύχαμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Στο συγκεκριμένο ματς αγωνίστηκαν οι: Μορφής, Θεοδότου, Λάμπρου, Λουκά, Αλωνεύτης, Οκκάς, Κωνσταντίνου, Μιχαήλ, Σατσιάς, Γαρμπόζης και Μακρίδης, ενώ ως αλλαγή πέρασαν οι Χαραλάμπους, Χαραλαμπίδης και Γιασεμάκης. Προπονητής μας ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης.

4
Κύπρος-Γερμανία 1-1

Για την ίδια διοργάνωση καταγράψαμε άλλη μια πολύ μεγάλη επιτυχία στις 15 Νοεμβρίου του 2006 απέναντι στην τότε τριταθλήτρια κόσμου, Γερμανία.

Οι Γερμανοί παρατάχθηκαν σχεδόν πλήρεις (Schweinsteiger, Neuville, Klose, Ballack, Lahm, Frings ήταν παρών στο ματς του ΓΣΠ) και προηγήθηκαν στο 16′ με το μεγάλο τους αστέρι, Michael Ballack.

Οι διεθνείς όμως απάντησαν λίγο πριν τη λήξη του Α’ ημιχρόνου (43′) με τον Γιάννη Οκκά με το 1-1 να μένει μέχρι τέλους.

Την Εθνική μας εκπροσώπησαν τότε οι: Γιωργαλλίδης, Θεοδότου, Λάμπρου, Λουκά, Αλωνεύτης, Ηλία, Οκκάς, Χαραλαμπίδης, Κωνσταντίνου, Μιχαήλ και Μακρίδης, ενώ στο Β΄ημίχρονο έπαιξαν ως αλλαγή οι Νικολάου, Κρασάς και Χαραλάμπους.

5
Πορτογαλία-Κύπρος 4-4

Στα προκριματικά του Euro 2012 η Εθνική μας κληρώθηκε στον 8ο όμιλο με τη Δανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Μαζέψαμε μόλις 2 βαθμούς και τερματίσαμε τελευταίοι, αλλά στην πρεμιέρα των προκριματικών πετύχαμε την σπουδαιότερη μας εκτός έδρας επιτυχία!

Αντιμετωπίσαμε την Πορτογαλία στο Guimaraes με την εντεκάδα τους να περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλους τους Carvalho, Quaresma, Nani, Almeida και Coentrao με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να αποσπά ισοπαλία 4-4.

Μάλιστα προηγηθήκαμε με 0-1 (Αλωνεύτης 3′) και 1-2 (Κωνσταντίνου 11′) και ενώ είχε ισοφαρίσει ενδιάμεσα (8′) ο Almeida.

Οι γηπεδούχοι μάλιστα έφεραν τούμπα το ματς με τον Οκκά όμως να ισοφαρίζει εκ νέου (3-3 στο 50′). Παρά το γεγονός, δε, πως οι Πορτογάλοι έκαναν το 4-3, οι διεθνείς μας βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και ισοφάρισαν στο 89′ με τον Αβραάμ!

Στο Guimaraes έπαιξαν οι: Γιωργαλλίδης, Χαραλάμπους, Μερκής, Αλωνεύτης, Ηλία, Χαραλαμπίδης, Κωνσταντίνου, Μακρίδης, Σατσιάς, Dobrasinovic και Αβραάμ. Ως αλλαγή πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο οι Οκκάς, Νικολάου και Πουρσαϊτίδης. Προπονητής τότε ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης.

6
Κύπρος – Ισπανία 3-2

Η μεγαλύτερη επιτυχία, μέχρι στιγμής, της Εθνικής μας είναι η νίκη απέναντι στην Ισπανία στις 5 Σεπτεμβρίου 1998 στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής του 6ου προκριματικού ομίλου.

Στον συγκεκριμένο αγώνα, που έγινε στο “Αντώνης Παπαδόπουλος”, η Εθνική μας, με προπονητή τον Πανίκο Γεωργίου, προηγήθηκε στο σκορ με 2-0 (Εγκωμίτης 43′ και Gogic 49‘), πριν οι Ισπανοί μειώσουν με τον Raul στο 73’.

Πριν καλά-καλά μας πιέσουν οι Ισπανοί, ο Spoljaric έκανε το 3-1 στο 77′. Η εκ νέου μείωση του σκορ (3-2) από τον Morientes στο 80′ δεν στάθηκε ικανή να μας στερήσει τον θρίαμβο, με την Εθνική μας να ήταν η μοναδική ομάδα που νίκησε την furia roja στον συγκεκριμένο όμιλο.

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν οι: Παναγιώτου, Κώστα, Πίττας, Ιωάννου, Χαραλάμπους, Μελαναρκίτης, Εγκωμίτης, Spoljaric, Gogic, Μαλέκκος και Χριστοδούλου με τους Ιωακείμ, Πούνα και Αγαθοκλέους να ήταν οι 3 αλλαγές του ομοσπονδιακού μας τεχνικού.

Ποιο από τα παραπάνω παιχνίδια θεωρείς εσύ τη μεγαλύτερη μας επιτυχία;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending