fbpx

Διάλεξη: Η κυπριακή διάλεκτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Πέτρο Καρατσαρέα!

Η κυπριακή διάλεκτος ομιλείται για περισσότερο από έναν αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς από μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων της Διασποράς.

Σε αυτή τη διάλεξη, περιγράφεται η κυπριακή διάλεκτος όπως έχει διατηρηθεί στο Λονδίνο παρουσιάζοντας ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της και εξετάζονται ενδιαφέρουσες κοινωνιογλωσσικές πτυχές της στο ευρύτερο γεωγραφικό και κοινωνικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφοράμε τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, παρουσιάζονται παλαιότερα βασιλεκτικά (‘χωρκάτικα’) χαρακτηριστικά που τείνουν να ισοπεδωθούν στην Κύπρο αλλά επιβιώνουν στην κυπριακή διάλεκτο του Λονδίνου, ακρολεκτικά (‘καλαμαρίστικα’) χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται αρκετά στο Λονδίνο ακόμη και σε περιστάσεις ανεπίσημης επικοινωνίας, καθώς και φαινόμενα, τόσο λεξικά όσο και γραμματικά που αποδίδονται στη γλωσσική επαφή της κυπριακής διαλέκτου με τα αγγλικά.

Όσον αφορά τις κοινωνιογλωσσικές πτυχές, επικεντρώνεται στη μετάδοση της κυπριακής διαλέκτου στο Λονδίνο από γενιά σε γενιά και αναλύονται τρεις κύριοι παράγοντες που απειλούν τη διατήρηση της στη Διασπορά: το γεγονός ότι αποτελεί μειονοτική γλώσσα σε σχέση με τα Αγγλικά, το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει το κύρος και το ορατό γόητρο που απολαμβάνει η Νέα Ελληνική, καθώς και το γεγονός ότι διαφέρει από την κυπριακή διάλεκτο όπως ομιλείται σήμερα στην Κύπρο.

Διαπραγματεύεται επίσης τα είδη της στήριξης που πρέπει να λάβει η κυπριακή διάλεκτος του Λονδίνου τόσο σε τοπικό επίπεδο Ηνωμένου Βασιλείου όσο και σε διεθνικό επίπεδο από την Κύπρο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τη διαγενεακή της μετάδοση και τη ζωτικότητά της ως αναπόσπαστου μέρους του πολυγλωσσικού πολυπολιτισμικού μωσαϊκού του Λονδίνου.

Ο Πέτρος Καρατσαρέας διδάσκει Αγγλική Γλώσσα και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Westminster, κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού και διδακτορικού στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Στα αγγλικά
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες: info@severis.org / +357 22 300 99

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending