fbpx

Αυτές είναι οι 5 κύριες αλλαγές στη ζωή μας εξαιτίας των Social Media!

Τα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) είναι ουσιαστικά η ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας. Μια μόδα που έχει έρθει για να μείνει ίσως για πολλά χρόνια ακόμα. Εκεί όπου μπορούμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας και τις προσωπικές μας στιγμές μέσα από χιλιάδες φωτογράφιες και αμέτρητα posts.

Άνθρωποι έφτιαξαν καριέρες, έγιναν διασημότητες, αποκάλυψαν σκάνδαλα κατήγγειλαν κυβερνήσεις, έριξαν αμέτρητους ανθρώπους στον πάτο και ανέβασαν άλλους τόσους σε θρόνους.

Γιατί τα social media φτιάχνουν εύκολα λαϊκούς ήρωες, celebrities, fashion icons, και το ίδιο εύκολα εκθέτουν τις ζωές των άλλων (και μερικές φορές τις καταστρέφουν κιόλας).

Καλώς ή κακώς, έχουμε δει πολλές αλλαγές να συμβαίνουν στη ζωή μας εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – όλοι έχουμε επηρεαστεί από κάτι που ξεκίνησε ως μόδα και έχει γίνει τρόπος ζωής.

Δες πιο κάτω τις κυριότερες αλλαγές:

1
Ο καφές που κρύωσε…

Εσύ που την τελευταία δεκαετία βγαίνεις για καφέ και απέναντί σου κάθεται ένα άτομο που αποφάσισες να θυσιάσεις 2 ώρες από τη ζωή σου για να μιλήσετε, να επικοινωνήσετε και βρίσκεστε μπροστά σε ένα “ζόμπι” (τα εισαγωγικά τα βάζω από ευγένεια) το οποίο βλέπει συνέχεια το κινητό, κάνει αδιάκοπα scroll down, τη στιγμή που εσύ έχεις βαρεθεί να μιλάς μόνος σου και άλλος απλά κουνάει το κεφάλι όποτε τον ρωτήσεις αν σε ακούει.

Είναι σχεδόν αστείο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκαν για την επικοινωνία, έχουν καταλήξει να εμποδίζουν ακριβώς αυτό ανάμεσα στους ανθρώπους.

2
Ο χαμένος μας αυθορμητισμός

Η υπερέκθεση της ζωής μας δυστυχώς δεν είναι πάντα δική μας επιλογή. Έχουμε ακούσει, έχουμε δει και είναι κοινώς γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν επειδή βίντεο, φωτογραφίες, συνομιλίες και προσωπικές τους στιγμές έπεσαν σε λάθος χέρια, και τους κατέστρεψαν τη ζωή. Είτε επειδή έγιναν… περίγελοι, είτε γιατί αποκαλύφθηκαν προσωπικά τους μυστικά που κανείς δεν έπρεπε να ξέρει.

Ο αυθορμητισμός σου λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην μείνει ανεπηρέαστος, αφού έχεις φτάσει σε σημείο να φοβάσε να κάνεις μια πλάκα, ένα αστείο στην παρέα ή μια τρέλα της στιγμής, γιατί τώρα πια πάντα τα κινητά βγαίνουν πάνω για να αποθανατίσουν την κάθε  -κυρίως ντροπιαστική – στιγμή σου.

Kαι εσύ θα θυμώνεις με αυτό και θα σου λένε πάντα την ατάκα “έλα, μα γιατί θυμώνεις τώρα; … για να μείνει στην παρέα να το θυμόμαστε το κάνω” θαρρείς πως όλα πρέπει να αποτυπώνονται σε κάποια φωτογραφία ή σε ενα βίντεο.

3
Η χαμένες στιγμές

Τώρα πια η πλειονότητα δεν βγαίνει για να περάσει καλά, αλλά κυρίως για να βγάλει φωτογραφίες, stories, να διαφημίσουν τη ζωή τους και να ενημερώσουν όπως λένε τους φίλους τους και τους followers τους. Eίναι πραγματικά λυπηρό που δεν μπορούμε πια να βγούμε και να διασκεδάσουμε χωρίς την επιρροή της εικόνας μας.

Δεν τις ζούνε τις στιγμές αυτοί οι άνθρωποι, ούτε καν προσπαθούν να τις δημιουργήσουν, απλά τις σκηνοθετούν, σαν σκηνικό ταινίας για χάρη των θεατών τους.

O Andy Warhol είπε κάποτε: “στο μέλλον όλοι θα είναι διάσημοι για 15 λεπτά” κι αυτό κυνηγούν οι περισσότεροι. Να αποκτήσουν ένα status, μια εικόνα όπως την φαντάζονται – μέσα από αυτό να γίνουν διάσημοι από το τίποτα και για το τίποτα όπως τόσες χιλιάδες “Instafamous” και “celebrities” που ξέρουμε και να αποκτήσουν φήμη και δόξαέστω και για 15 λεπτά.

4
Ο Νάρκισσος, το παιδί του Κυφισού

Αν στην αρχαιότητα υπήρχαν τα social media, τότε ο μύθος του καταραμένου Νάρκισσου που ερωτεύθηκε το είδωλο του μόλις το αντίκρυσε στα νερά ενός ξέφωτου, θα ήταν πολύ διαφορετικός. Θα αρκεζόταν απλά να δει τον εαυτό του στην οθόνη του κινητού του.

Κάπως έτσι το ζούμε στη σημερινή πραγματικότητα. Αρκεί να κοιτάξεις τις επαφές σου και θα δεις πολλά προφίλ ατόμων που τους αρκεί προφανώς να ζουν με τον εαυτό τους γιατί μόνον αυτόν έχουν εκτεθειμένο.Κι άντε να ανεβάσουν και καμιά φωτογραφία από τα ψώνια που έχουν κάνει για την αφεντιά τους.

Φιλτραρισμένοι στην εντέλεια θα δείξουν τους εαυτούς τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Αδιαφορούν για τα πάντα εκτός από τον εαυτό τους, μετράνε την αξία των άλλων ανάλογα με τα likes που έχουν, θα ψάχνουν πάντα τη μαγική εκείνη στιγμή που θα τους χαρίσει τη σημασία και τον θαυμασμό των άλλων.

Μια συνεχής και μάταιη επένδυση σε κάτι επιδερμικό, επιφανειακό και πρόσκαιρο.

5
Τα πρότυπα… και ο επίλογος

Τα social media μας έχουν επιβάλει ως πρότυπα, φτηνά μοντέλα ανθρώπων που είναι διάσημοι για κανέναν προφανή λόγο και χωρίς να έχουν να επιδείξουν κανένα ταλέντο. Πέρα ίσως από πολύ δέρμα και θράσος (βλ. Kardashians) και έχουν αποκτήσει δύναμη και χρήμα.

Και αυτοί ακριβώς έχουν γίνει οι στόχοι των περισσότερων ανθρώπων σήμερα, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να εξελίξουμε την εικόνα – δηλαδή το περιτύλιγμα αφήνοντας το εσωτερικό κενό.

Δεν προσπαθούν να καλλιεργήσουν το πνέυμα τους ή να διαμορφώσουν χαρακτήρα, ούτε να ενημερωθούν και να έχουν άποψη. Τρέφονται κυρίως από την εικόνα των άλλων και την δική τους. Εσύ υποφέρεις βλέποντάς τους και προσβάλλεται η αισθητική σου από τα κυρίως βλαχο-Αμερικάνικα πρότυπα.

Δημιουργούν ψευδαισθήσεις, έχοντας μια ιδεατή εικόνα για τον εαυτό τους, και  εριστικές συμπεριφορές που θα αποβούν μοιραιές, μόλις η πραγματική ζωή βρεθεί ξαφνικά μπροστά τους.

Εσύ με ποιο απο τα πιο πάνω σημεία συμφωνείς;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending