fbpx

Εσύ ξέρεις τα βασικά στοιχεία και λεπτομέρειες του NBA;

Με αφορμή την έναρξη της σεζόν 2018-19, πριν λίγες μέρες, του πιο εντυπωσιακού πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη, ας κάμουμε τη καρέκλα μας νάκκον πίσω τζιαι να δούμε πόσο καλά ξέρουμε τελικά το NBA.

Γενικά στη Κύπρο το μπάσκετ ένεν τόσο διαδεδομένο όσον η μάππα αλλά ούλλοι μας έτυχε να ακούσουμεν το NBA ή να είδαμεν σε κάποιο beach bar να φορούν φανέλες παικτών του NBA. Πάμε να δούμε τι εν τούτο το πράμα τελοσπάντων ή όπως ελάλεν τζιαι τζιείνη η χαρακτηριστική φωνή στον Άλφα που μας εκρατούσε συντροφκιά τα πρωινά, τότε στις αρχές του 2000, “Καλωσορίσατε στον μαγευτικό κόσμο του NBA“.

deadspin.com

Το NBA ή National Basketball Association είναι η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1946 με την ονομασία BAA τζιαι το 1949 μετονομάστηκε σε NBA αφού συγχωνεύτηκε με την ανταγωνίστριά της, NBL.

Αποτελείται από 30 ομάδες οι οποίες, οι 29 έχουν έδρα στις ΗΠΑ ενώ η άλλη έσσιει έδρα στον Καναδά. Το πρωτάθλημα εν χωρισμένο σε 2 περιφέρειες, την Ανατολική τζιαι τη Δυτική. Τούτες με τη σειρά τους εν χωρισμένες η καθεμιά σε τρεις κατηγορίες των 5 ομάδων. Στην Ανατολική περιφέρεια έχουμε τις Ατλαντική (Atlantic), Κεντρική (Central) τζιαι Νοτιοανατολική (Southeast) ενώ στην Δυτική περιφέρεια έχουμε τις Ειρηνικού (Pacific), Νοτιοδυτική (Southwest) τζιαι Βορειοδυτική (Northwest).

Κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου η κάθε ομάδα παίζει 82 παιχνίθκια, 41 εντός τζιαι 41 εκτός. Η κάθε ομάδα παίζει με τις ομάδες της κατηγορίας της 4 φορές το χρόνο. Με έξι που τις δέκα ομάδες της υπόλοιπης περιφέρειάς της παίζει 4 φορές το χρόνο τζιαι με τις άλλες τέσσερις παίζει 3 φορές το χρόνο. Με τις ομάδες της άλλης περιφέρειας παίζει 2 φορές το χρόνο. Άρα έχουμε 16+24+12+30=82… holy crap, που λαλούν τζιαι οι Αμερικάνοι!

wallpaper-house.com

Με το πέρας της κανονικής περιόδου οι 8 πρώτες ομάδες της κάθε περιφέρειας περνούν στα NBA Playoffs. Οι διακλαδώσεις εν οι κλασικές. 1ος-8ος, 2ος-7ος, 3ος-6ος,4ος-5ος, με τα πλεονεκτήματα των εδρών να τα έχουν οι πρώτοι τέσσερις. Ο νικητής του κάθε ζευγαριού εν η πρώτη ομάδα που θα φτάσει στις 4 νίκες ή όπως το λαλούν οι αμερικάνοι “a best-of-seven series”.

Αποκλεισμός στον αποκλεισμό, ώσπου να μείνουν οι 2 καλύτερες ομάδες της κάθε περιφέρειας. Οι δύο τους θα βρεθούν αντιμέτωπες για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα της περιφέρειας αλλά και το εισιτήριο για τους τελικούς του NBA όπου θα συναντήσουν τον πρωταθλητή της άλλης περιφέρειας. Ο πρωταθλητής της Ανατολής τζιαι ο πρωταθλητής της Δύσης αναμετρούνται, όπως τζιαι πριν, μέχρις ώτου ο πρώτος που εν να φτάσει στις 4 νίκες να αναδειχθεί πρωταθλητής του NBA, τζιαι η ομάδα να παραλάβει το τρόπαιο.

Επιπλέον, ο κάθε παίκτης τζιαι ούλλοι στο τεχνικό επιτελειο, γυμναστές προπονητές κτλ, λαμβάνουν που ένα δακτυλίδι πρωταθλήματος, το οποίο εν το όνειρο του κάθε μπασκετμπολίστα. Όπως λέει τζιαι το σύνθημα του franchise “Where Amazing Happens“.

blackisonline.com

Οι πολυνίκεις του θεσμού είναι οι Bolton Celtics με 17. Ακολουθούν οι LA Lakers με 16, οι Chicago Bulls τζιαι οι Golden State Warriors με 6, οι San Antonio Spurs με 5 τζιαι πάει λέγοντας. Ο κάτοχος του πρωταθλήματος είναι οι Golden State Warriors οι οποίοι εκάμαν το back-to-back κατακτώντας το τρίτο τους πρωτάθλημα τα τελευταία 4 χρόνια.

Μια γενική ιδέα για το θεαματικότερο τζιαι πιο εντυπωσιακό πρωτάθλημα μπάσκετ στο πλανήτη, τούτη ένει. Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο τζιαι έστω τζιαι για λλίο να σας εκίνησα το ενδιαφέρον. Όσοι εν εξαναπαρακολουθήσετε NBA να κάτσετε κάποια φάση να δείτε κανένα παιχνίδι.

Για όσους εν ήδη φαν κουρτίστε τζιαι τζιείνους τους παρέες σας που δεν είναι να γίνουν. By order of Ξενής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending