fbpx

5 tips για να διαμορφώσεις τον χώρο σου ώστε να διαβάζεις πιο αποτελεσματικά!

Η ακαδημαϊκή χρονιά έχει ξεκινήσει και οι απανταχού φοιτητές έχουν επιστρέψει στα γνωστά και μη λημέρια τους… τις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ανάμεσα σε ατελείωτους καφέδες, βόλτες και εξόδους, περνούν επίσης και αρκετές ώρες στο δωμάτιό τους, διαβάζοντας και κάνοντας τις εργασίες τους (ναι, συμβαίνουν και αυτά πού και πού).

Με την τεχνολογία που μας περιβάλλει, είναι σημαντικό, ως φοιτητές, να μένουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας, ελαχιστοποιώντας τους αντιπερισπασμούς έτσι ώστε να αξιοποιούμε στο έπακρον το χρόνο μας. Γιατί αυτό που έχει σημασία, δεν είναι οι υπερβολικές ώρες μελέτης, αλλά η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με την Student.com, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως, οι φοιτητές αφιερώνουν περίπου 10-12 ώρες την εβδομάδα για διάβασμα, κάτι που συνήθως γίνεται στο δωμάτιό τους. Επομένως, είναι σημαντικό ο προσωπικός μας χώρος να είναι οργανωμένος, καθαρός και τακτοποιημένος, προσφέροντάς μας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, χωρίς αντιπερισπασμούς.

Δες πιο κάτω πώς να διαμορφώσεις τον χώρο σου:

1
Οριοθέτηση χώρου

Ο διαχωρισμός του χώρου και η διαφοροποίησή του ανάλογα με τις διεργασίες που γίνονται, είναι πολύ σημαντικός. Γι’ αυτό είναι καλό να διατηρούμε την περιοχή γραφείου ως το πιο «σοβαρό» μέρος, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για δραστηριότητες που σχετίζονται με το διάβασμα και τη μελέτη.

Με τον τρόπο αυτό, γίνεται η σωστή συσχέτιση με τον χώρο αυτό, σε αντίθεση με το διάβασμα πάνω στο κρεβάτι, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να παρασυρθούμε, κάνοντας scroll στα social media ή παρακολουθώντας την αγαπημένη μας σειρά στο Netflix (δε λέμε, καλό το La Casa de Papel, αλλά το κάθε τι στην ώρα του).

2
Η οργάνωση είναι το κλειδί

Το γραφείο ή γενικά ο χώρος μελέτης πρέπει να διατηρείται καθαρός και καλά οργανωμένος, με μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Έχοντας στο γραφείο μόνο αυτά που πρέπει για να μελετήσουμε τη δεδομένη στιγμή, θα βοηθήσει στην αποφυγή των αντιπερισπασμών.

Είναι καλό να έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε σε κοντινή απόσταση από τον χώρο μελέτης, για να μη σπαταλούμε χρόνο να τα ψάχνουμε, βρίσκοντας δικαιολογίες να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να συνεχίσουμε το διάβασμα.

3
Τοποθέτηση των επίπλων

Παρόλο που πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε, στην πράξη, η διάταξη των επίπλων σε ένα χώρο είναι πολύ σημαντική για τη συγκέντρωση.

Είναι προτιμότερο, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να τοποθετήσουμε το γραφείο μπροστά από ένα παράθυρο για να μεγιστοποιήσουμε το φυσικό φως και να επωφεληθούμε από τις ώρες φωτισμού – αποφεύγοντας έτσι τους πονοκεφάλους που μπορεί να προκληθούν από το τεχνητό φως.

4
Χρώμα και διακόσμηση

Το απαλό γαλάζιο, πράσινο και ροζ για τον τοίχο του υπνοδωματίου διευκολύνουν την αίσθηση χαλάρωσης και συγκέντρωσης, σε αντίθεση με πιο σκούρα χρώματα, όπως το κόκκινο και το μαύρο.

Όσον αφορά τη διακόσμηση, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές υπερφορτώνοντας το δωμάτιό μας, αφού αυτό θα μας κάνει να νιώθουμε ανήσυχοι και εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο, που θα φαίνεται πολύ μικρότερος απ’ ότι είναι.

5
Περιορίζουμε τη χρήση της τεχνολογίας

Ναι, η τεχνολογία είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους συμμάχους της καθημερινότητάς μας, αλλά παράλληλα είναι και εχθρός του διαβάσματος και της παραγωγικότητας. Αν δεν χρειαζόμαστε πραγματικά το laptop ή tablet για τους σκοπούς κάποιας εργασίας, θα ήταν καλό να το απομακρύνουμε, αφού είναι πολύ εύκολο να μας αποσπάσει την προσοχή.

Κατά τις ώρες μελέτης, είναι καλό να αφήνουμε κινητά, tablet, laptops, μακριά από το οπτικό μας πεδίο γιατί ως γνωστόν, είναι πολύ εύκολο να μας δελεάσουν – και από τα 5 λεπτά scrolling στα social media να καταλήξουμε να βλέπουμε αστεία βιντεάκια στο YouTube non-stop.

Θες να βρεις δωμάτια και διαμερίσματα κατάλληλα σχεδιασμένα για φοιτητές;

Μέσω της Student.com μπορείς να βρεις αμέτρητες επιλογές για φοιτητική στέγη, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Η Student.com αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για αναζήτηση, σύγκριση και κράτηση φοιτητικής στέγης. Είναι μια δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη και καλύτερη επιλογή δωματίων και διαμερισμάτων, προσεκτικά επιλεγμένων και κατάλληλα σχεδιασμένων για φοιτητές.

Μέσω της Student.com, μπορείς να συγκρίνεις πληθώρα δωματίων και διαμερισμάτων στην πόλη που σε ενδιαφέρει, ώστε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

Επισκέψου το Student.com για να κλείσεις την ιδανική φοιτητική στέγη!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending