fbpx

Αυτές είναι οι 5 ξενόφερτες “μόδες” που ήρθαν (και έμειναν) στην Κύπρο!

Την τελευταία δεκαετία, ως κυπριακή κοινωνία, έχουμε υιοθετήσει πολλές ξενόφερτες τάσεις και συνήθειες.

Είναι γνωστό ότι και λόγω της παγκοσμιοποίησης, προσπαθούμε να εγκλιματιστούμε και να ενσωματωθούμε στο διεθνές περιβάλλον (καλώς ή κακώς σύμφωνα με τα συμφέροντα του).

Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν παύουμε να αξιοποιούμε αυτές τις ξενόφερτες “μόδες” με τον δικό μας τρόπο και να τις υιοθετήσουμε με το δικό μας στυλ.

Δες ποιες είναι οι 5 κύριες ξενόφερτες “μόδες” που ήρθαν στην Κύπρο (εκτός από το Halloween):

1
Valentine’s Day

Αυτή η γιορτή είναι σαν να υπήρχε από πάντα! Σαν να την ξέρουμε “που την τζιοιλιά της μάμμας μας”! Και όχι εμείς δεν γιορτάζουμε τον δικό μας Άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φλεβάρη (ο οποίος σύμφωνα με την εκκλησία μας δεν υπάρχει), αλλά γιορτάζουμε την αγάπη και τους ερωτευμένους.

Είναι μία ευκαιρία να πούμε ένα “σ’ αγαπώ” που ξεχάσαμε να πούμε, αλλά και μία ευκαιρία να… γεμίσουν τα ταμεία. Από λουλούδια, σοκολατάκια, εστιατόρια, τούρτες, κάρτες, δώρα μέχρι και αεροπορικά εισιτήρια. Γιορτές σαν κι αυτές θέλουμε για να πηγαίνει η οικονομία μας μπροστά, έτσι δεν είναι;

Μπορεί να διερωτηθεί κανείς ότι όλες οι υπόλοιπες μέρες δεν είναι γιορτή όταν αγαπάς ή όταν είσαι ερωτευμένος; Εννοείται ότι είναι, απλά βρίσκουμε σαν ευκαιρία αυτή τη μέρα να εκφράσουμε λίγο περισσότερο την αγάπη μας. Μην ξεχνάμε ότι η ρουτίνα και το στρες κυριαρχούν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε σήμερα.

2
St. Patrick’s Day

‘Η αλλιώς του Αγίου Πατρικίου. Ακόμη μία ξενόφερτη μόδα, προερχόμενη από την Καθολική Εκκλησία. Γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου ως η ημέρα θανάτου του Αγίου αυτού, τόσο στην Ιρλανδία όσο και στις Η.Π.Α.

Μπορεί να είναι και ο λόγος που άνοιξαν “pubs” στην Κύπρο, εφόσον η γιορτή αυτή περιλαμβάνει μπόλικη μπύρα και διάφορα τσιμπήματα/εδέσματα. Στα πλαίσια της γιορτής αυτής όλοι είναι “ντυμένοι” στο πράσινο και με πράσινα τριφύλλια.

Κάτι σαν να γιορτάζουν… οι Ομονοιάτες (όχι ακριβώς, αλλά ok). Φυσικά οι Κύπριοι ευκαιρία γυρεύκουν για να πιουν μπύρες ή τζιαι επιπλέον μπύρα δωρεάν.

3
Octoberfest

Δεν διαφέρει και πολύ από την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Προέρχεται από το Μόναχο (Γερμανία) και ξεκίνησε το 1810 σαν γαμήλιο party του πρίγκιπα της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α’.

Περιλαμβάνει παγωμένη μπύρα (εννοείται!) με συνοδευτικά λουκάνικα και διάφορες μουσικές από τοπικά πνευστά μουσικά όργανα.

Στην Κύπρο, το εξελίξαμε λίγο περισσότερο και προσθέσαμε δικό μας κρέας (σουβλάκι) καθώς και μουσική του δικού μας στυλ (έντεχνο-λαϊκό).

Η μπύρα όμως… σταθερή αξία!

4
Bachelor/Bachelorette Party

Παντρεύεσαι; Τότε πριν τον γάμο θα πρέπει να κάνεις bachelor party εάν πρόκειται να γίνεις γαμπρός ή bachelorette party (αλλιώς Hen’s Party) εάν πρόκειται να γίνεις νύφη. Περί εκπλήξεως, η “μόδα” αυτή δεν είναι και τόσο ξενόφερτη.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, χρονολογείται από τον 5ο αι. π.Χ. από τους αρχαίους Σπαρτιάτες! Γιόρταζαν τον γαμπρό ως ενιαίο άτομο την προηγούμενη νύχτα του γάμου με δείπνο και προπόσεις γι’ αυτόν. Σήμερα αυτό γίνεται και προς τιμήν της μέλλουσας νύφης.

Όσον αφορά τον εορτασμό, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα. Το party διοργανώνεται από τον κουμπάρο ή την κουμπάρα και φυσικά σύμφωνα με τον καθένα, εμπλουτίζεται με διάφορα στοιχεία. Διακόσμηση, φαγητό, δώρα, μουσική, καλεσμένοι κ.ά. (Εκάμναν τζιαι οι γιαγιάδες μας έτσι party;)

Ο όρος “bachelor” αναφέρθηκε για 1η φορά τον 14ο αι. ως αναφορά για έναν ανύπαντρο άντρα στην ιστορία του Τζέφρι Τσάουερ, “The Canterbury Tales”.

Η σημασία του όρου bachelor είναι: “νέος ιππότης στην εκπαίδευση”.

5
Baby Shower

Ένα παράπλευρο “έθιμο” του bachelor/bachelorette party είναι και το baby shower. Προήλθε κυρίως από την Αμερική. Και όχι δεν εννοούμε το πραγματικό μπάνιο του μωρού. Εννοούμε το μικρό party που γίνεται σε στενό κύκλο προτού καν γεννηθεί το μωρό!

Το διοργανώνουν κυρίως γυναίκες από το οικογενειακό περιβάλλον της μέλλουσας μαμάς, η μέλλουσα/μέλλων νονά/νονός ή και φίλες. Η διακόσμηση είναι must ακόμη κι αν υπάρχουν μόνο 5 συγγενείς εκεί. Μπαλόνια, τούρτα, κεραστικά, ευχετήριες κάρτες, πανό κ.ά. σε θεματικό χρώμα και όλα τα συναφή.

Οι καλεσμένοι “προικίζουν” το αγέννητο μωρό με ρουχαλάκια, μπιμπερό, κουβέρτες, πάνες και όλα τα απαραίτητα. Κάτι το οποίο γίνεται και αφότου γεννηθεί το μωρό. Είσσιεν τζιαι η μάμμα μας baby shower πριν μας γεννήσει;

Γνώριζες αυτές τις ξενόφερτες “μόδες”; Πες μας τη γνώμη σου γι’ αυτές στα comments!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending