fbpx

Τι είναι έρωτας, ποια τα στάδιά του & πώς τον ζει ο καθένας ξεχωριστά;

Έρωτας…

Είναι μία τόσο μικρή λέξη αλλά με τόση μεγάλη σημασία. Όλοι μας έχουμε βιώσει την ερωτική έλξη, τον έρωτα, την ερωτική απογοήτευση και έχουμε πληγωθεί από ανθρώπους που αγαπήσαμε και που δεν μας αγάπησαν. Δεν είναι λέξεις άγνωστες σε κανέναν.

1
Τι ονομάζουμε άραγε και πώς χαρακτηρίζεται η κατάσταση της φράσης: «Είμαι ερωτευμένος»;

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα και εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος στην πορεία της ζωής του.

Καταρχάς, για να είναι πραγματικός, ένας έρωτας πρέπει να είναι ειλικρινής και αμοιβαίος. Όταν είσαι ερωτευμένος βλέπεις εκείνο το πρόσωπο και αλλάζει όλη σου η ζωή. Νιώθεις πως κάτι σε ενώνει με αυτό το άτομο και πως σε εκφράζει σε πολλούς τομείς.

2
Ο έρωτας είναι απρόβλεπτος και ξαφνικός

Δεν ξέρεις πότε και που θα γνωρίσεις τον κατάλληλο άνθρωπο για ‘σένα. Αρχικά όλα φαίνονται όμορφα, συναισθηματικά και μαγικά. Στην πορεία όμως κατανοείς πως ο έρωτας κτίζεται σιγά-σιγά και θέλει δύο για να κτιστεί.

Όταν είναι μονόπλευρος, δεν είναι έρωτας. Είναι απλά μια ερωτική έλξη που ένιωσες για κάποιον και στην πορεία θα φύγει όταν γνωρίσεις τον πραγματικό έρωτα.

Έρωτας είναι το χάδι, η αγκαλιά, η επαφή, η επικοινωνία, η κατανόηση, ο σεβασμός, τα όρια του κάθε ατόμου, η υποστήριξη, η αμοιβαία προσφορά και ανταπόδοση, η ελπίδα, ο χρόνος που αφιερώνει ο ένας στον άλλο…

Eίναι η δύναμη και η αντοχή να παλέψεις για αυτό που νιώθεις και θες πραγματικά, είναι η επιλογή και η εκτίμηση που νιώθεις για αυτό τον άνθρωπο και όλα όσα ζεις μαζί του.

3
Ο πραγματικός έρωτας θα οδηγήσει στην αμοιβαία αγάπη και αμοιβαία εκτίμηση

Θα είναι οι αναμνήσεις και όλα όσα ζήσατε μαζί. Δεν θα υπάρχει τρίτο άτομο, ψέμα και υποκρισία. Δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε μορφή βίας και κακίας.

Είναι μία κοινή πορεία που επιλέγεις να δημιουργήσεις και περπατήσεις με ένα άλλο άτομο, δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει και πού θα σε βγάλει, ξέρεις όμως πως θες να πορευτείς και να κάνεις αυτή την διαδρομή, γιατί αξίζει και σου δίνεται η ευκαιρία για μια όμορφη εμπειρία.

4
Ποια είναι όμως τα κριτήρια που καθορίζουν τον έρωτα;

Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και τα δικά του κριτήρια στην επιλογή του συντρόφου του και του έρωτα. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν άνθρωπο ή τον έρωτα σε ένα κουτάκι και να τον οριοθετήσουμε.

Για αυτό, λοιπόν, στην πορεία της ζωής μας θα γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους. Ανθρώπους περίεργους, αλλά και θαυμαστούς. Ανθρώπους ταιριαστούς σε εμάς και ανθρώπους αταίριαστους.

Οι αταίριαστοι άνθρωποι για εμάς, θα είναι εκείνοι που θα μας πληγώσουν, γιατί δεν θα μας προσφέρουν κάτι όμορφο και δεν θα  καταφέρουμε να κτίσουμε κάτι μαζί τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονται τον έρωτα με διαφορετικό τρόπο από εμάς και εμείς με τον δικό μας τρόπο. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν θα δημιουργηθεί τίποτα και δεν θα υπάρξει ούτε επικοινωνία και κάτι ουσιαστικό.

Είναι εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιείς πως έρωτας είναι μια αμοιβαία κατάσταση και μία συμφωνία χαρακτήρων, αξιών, βιωμάτων και νοοτροπίας και όχι απλά ένα συναίσθημα αποδοχής και ενθουσιασμού.

Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που κάνουν το λάθος και μπερδεύουν το συναίσθημα του έρωτα, με την κάλυψη του συναισθήματος της μοναξιάς. Αυτοί οι άνθρωποι βολεύονται σε επιφανειακές, εναλλακτικές και εφήμερες καταστάσεις.

Είναι οι άνθρωποι που δεν επιλέγουν ένα άτομο γιατί το θέλουν πραγματικά, αλλά γιατί καλύπτουν τις δικές τους ψυχολογικές ανάγκες και τα δικά τους θέματα, με πρόφαση την λανθασμένη αντίληψη του έρωτα. Παρόλ’ αυτά, είναι επιλογή τους και έχουν δικαίωμα να ορίζουν την ζωή τους, όπως αυτοί θέλουν.

Όμως απόλυτα σεβαστό και φυσιολογικό, είναι το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν το  αποζητούν αυτό, αλλά κάτι άλλο, με περισσότερα κριτήρια και όρια. Εκείνη είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι και μαθαίνεις, πως ο κάθε άνθρωπος αποζητά και αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τον έρωτα και πως το πιο σπουδαίο πράγμα, είναι να μάθεις να διακρίνεις τους ταιριαστούς ανθρώπους για ‘σένα από τους αταίριαστους.

5
Είναι όμως μέρος του έρωτα η απόρριψη και να πληγωθείς από κάποιους ανθρώπους;

Η απάντηση είναι πως ναι. Ξέρεις γιατί; Γιατί το συναίσθημα της απόρριψης και της ερωτικής απογοήτευσης, είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να ωριμάσεις και να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και την ερωτική σου πλευρά.

Είναι η εμπειρία που θα σε βοηθήσει να διακρίνεις τους κατάλληλους ανθρώπους στη ζωή σου, από τους ακατάλληλους για σένα. Είναι η ευκαιρία που θα γνωρίσεις καλύτερα τον έρωτα και θα διακρίνεις τον εαυτό σου μέσα από αυτόν και τι αποζητάς.

Είναι όμως δίκαιο να πονάς και να κλαις για έναν άνθρωπο που δεν σε εκτίμησε και σε πλήγωσε; Δεν είναι δίκαιο, είναι όμως φυσιολογικό να βιώσεις τον πόνο και την απόρριψη.

Ζήσε το και μην το φοβάσαι. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Μετά αφού το βιώσεις, θα μάθεις πως στην ζωή μας θα έρθουν και θα φύγουν άνθρωποι.

Αυτοί που θα γνωρίσουν, εκτιμήσουν και θέλουν αυτό που είσαι, θα μείνουν και θα θες κι εσύ να μείνουν.

Αντιθέτως, αυτοί που δεν θα το κάνουν, θα φύγουν ή θα φύγεις εσύ. Αυτή η διαδικασία, θα ενισχύσει τα κριτήρια σου, θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και θα μάθεις να διακρίνεις τους κατάλληλους ανθρώπους για ‘σένα, από τους ακατάλληλους.

6
Ας επανέλθουμε στο αρχικό μας ερώτημα: Τι είναι ο έρωτας και η αγάπη;

Μέρος της ολοκλήρωσης της ζωής μας και της προσωπικότητας μας. Είναι μία από τις πιο όμορφες, υπέροχες και συνάμα δύσκολες και επίπονες εμπειρίες και περιόδους που θα ζήσουμε στην πορεία της ζωής μας.

Το μυστικό, όμως, για να τα ζήσουμε αληθινά, είναι να ψάξουμε να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για εμάς, για να δημιουργήσουμε τις ταιριαστές και σωστές για εμάς σχέσεις!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending