fbpx

Ο Δημήτρης & η Χριστίνα μας εξήγησαν πώς ασχολούνται επαγγελματικά με το… γέλιο!

Πριν από μερικούς μήνες είχα τη χαρά και τη τιμή να γνωρίσω δύο εξαιρετικά παιδιά τα οποία με βοήθησαν να δω από μια άλλη οπτική γωνία τη κάθε μέρα μου ξεχωριστά…

Και αυτό μέσα από το “καθαρό γέλιο που βγαίνει από μέσα μας και θέλησα να γράψω αυτό το άρθρο γι’ αυτούς.

Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν…

Μίληστε μας για εσάς; Με τι ασχολείστε;

Δημήτρης: H ιστορία μας ξεκίνησε από το 2011 με όνειρα και στόχους την κοινή μας ζωή, αρχικά από τη Λεμεσό. Γνωριστήκαμε εκεί, εγώ οικονομικός μετανάστης από την Πάτρα, η Χριστίνα γέννημα Λεμεσού, καταγωγή από Γιαλούσα. Επιλέξαμε με αποφασιστικότητα και αγάπη, παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση να εγκατασταθούμε στην Λευκωσία το 2012 για επαγγελματικούς λόγους.

Χριστίνα: Αν και η περίοδος της οικονομικής κρίσης δεν έδινε πάντα τις ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη, εντούτοις με την εμπειρία και την επιμονή, καταφέραμε να πετυχαίνουμε στόχους χωρίς να υπολογίζουμε στην αρχή, τη δύναμη της θετικής ενέργειας, και όντας περισσότερο ρεαλιστές. Με την πάροδο του χρόνου, καταφέραμε να δουλέψουμε ως σήμερα σε περιβάλλοντα με εργοδότες που εκτιμούν το έργο μας, να τελειώσουμε σπουδές και πιστοποιήσεις.

 Δημήτρης: Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες, εντούτοις με την επιμονή, την απασχόληση ακόμα και σε χειρωνακτικές εργασίες, κατάφερα να τελειώσω το Μεταπτυχιακό μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου το ενδιαφέρον μου ήταν και είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην απασχόληση. Έχοντας τις σπουδές στην Ψυχολογία και όντας απόφοιτος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου και εξασκώ το επάγγελμα του Ψυχολόγου από το 2002, πιστοποιήθηκα παράλληλα ως Life Coach στο Soleas Training Center, όπου με την υποστήριξη και τις αρχές του εκπαιδευτή μου Χαράλαμπου Σολέα, έβαλα συγκεκριμένους στόχους για να εξελίξω την εσωτερική ενδυνάμωση και αυτοφροντίδα του εαυτού μου και των συνανθρώπων μου.

Η περιπέτεια με το γέλιο και την Ευεξία Γέλιου ξεκίνησε από την κοινή μας ανάγκη με την σύντροφο της ζωής μου να δημιουργούμε γύρω μας εστίες θετικότητας και εσωτερικής δύναμης σε ένα περιβάλλον όπου σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες εξαπλώνονται ραγδαία, εστίες που θα βελτίωναν την υγεία και την ευεξία της κοινωνίας που ζούμε και που το χρειάζεται.

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το γέλιο; Πώς μπήκε στη ζωή σας;

Δημήτρης: Με το γέλιο ξεκίνησα αρχικά εγώ το 2015, όταν και πήρα συνέντευξη από τον μέχρι τώρα μέντορά μου Ηλία Κουμπούνη στην Αθήνα για ένα μπλοκ με άρθρα που έγραφα. Ο Ηλίας με το που με γνώρισε πίστεψε στις δυνάμεις μου και ότι θα κατάφερνα να μεταδώσω την ωφελιμότητα του γέλιου και της μεθόδου που αποκαλείται Ευεξία Γέλιου στην Κύπρο. Στην αρχή θεωρούσα την μέθοδο γελοία και μη ρεαλιστική. Προτιμούσα ως τότε να συνεχίσω να ζω ασυνείδητα με τα πιστεύω ότι η ζωή είναι μια σειρά δυσκολιών, και ότι τίποτα δεν θα άλλαζε γρήγορα προς το καλύτερο. Μετά αποφάσισα πέρα από τα αρνητικά πιστεύω που είχα να πάω κόντρα στις πεποιθήσεις μου, και να  πιστοποιηθώ ως Εμψυχωτής Ευεξίας Γέλιου από τον δημιουργό τον Sebastien Gendry, έναν Γαλλοαμερικανό Εκπαιδευτή. Μάλιστα είχα την τύχη το καλοκαίρι του 2017 να προσκαλέσω τον Sebastien Gendry στην Κύπρο, και να εκπαιδευτώ ως ο πρώτος Εκπαιδευτής Ευεξίας Γέλιου Παγκύπρια.

Χριστίνα: Εγώ ολοκλήρωσα την Πιστοποίηση Εμψυχωτών από το 2016, ένα χρόνο μετά το Δημήτρη «επηρεασμένη» από την πρακτική του και την συμμετοχή μου σε δικά του εργαστήρια και όχι μόνον. Έκτοτε ενώνοντας δυνάμεις είχαμε την ευχαρίστηση να πραγματοποιήσουμε πάνω από 50 εργαστήρια σε όλη την Κύπρο και μερικά στην Ελλάδα (και συνεχίζουμε) σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δήμους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συνδέσμους, συλλόγους οργανωμένα σύνολα και ομάδες ανθρώπων.

Τι είναι το Laughter Wellness Health Club Cyprus – Club Υγείας και Ευεξίας Γέλιου Κύπρου;

Δημήτρης:  Το Club Υγείας και Ευεξίας Γέλιου στην Κύπρο (Facebook group: Laughter Wellness Health Club Cyprus – Club Υγείας και Ευεξίας Γέλιου Κύπρου) γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 και εξελίσσεται πλέον σε μια κοινότητα που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την θέληση και αποφασίζουν να κάνουν το γέλιο μια σοβαρή υπόθεση, και όχι μόνο να στηρίζονται στην πρόσκαιρη ικανοποίηση εξωτερικών ερεθισμάτων που περιορίζονται στο χιούμορ και την κωμωδία. Έχει σαν αρχή να προάγει τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη του γέλιου, οφέλη που είναι βασισμένα σε επιστημονικές αρχές και μελέτες του γέλιου και της γελωτοθεραπείας.

Είναι μια οντότητα που προάγει το γέλιο σαν μια συμπληρωματική και όχι εναλλακτική θεραπεία, καθώς δεν αναιρεί καμία θεραπευτική προσέγγιση που βοηθά και ενισχύει τον άνθρωπο.

Χριστίνα: Στο Club Υγείας και Ευεξίας Γέλιου Κύπρου, τα μέλη δεν αποτελούν παθητικές μονάδες μάθησης, αλλά ενεργητικοί παράγοντες εφαρμογής και μετάδοσης της θετικής ενέργειας, καθώς και ενίσχυσης της ευθύνης για την φροντίδα των εαυτών και των γύρων τους. Τα μέλη μας στο facebook έχουν υπερβεί τα 300 άτομα, και η κοινότητα συνεχώς μεγαλώνει, και μαζί με αυτή η ευθύνη μας να προσφέρουμε δυνατότητες διατηρήσιμης θετικής ενέργειας και γέλιου στα μέλη  και στους συμμετέχοντες των ομάδων μας.

Δημήτρης: Στο Club Υγείας και Ευεξίας Γέλιου Κύπρου έχουμε την τεχνική εμπειρία και τις δεξιότητες να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά και την φαντασία και την δημιουργικότητα να παρέχουμε μια αυξανόμενη γκάμα διατηρήσιμων δραστηριοτήτων ευεξίας και γέλιου.

Τι σημαίνει γέλιο για εσάς;

Δημήτρης: Για εμάς το γέλιο είναι όχι μόνο η έκφραση της αυθεντικής χαράς, αλλά και ένας εσωτερικός μηχανισμός που μπορεί με τη σωστή χρήση να αποτελέσει μια πανίσχυρη συμπληρωματική θεραπεία και να θωρακίσει τον οργανισμό μας από τις ασθένειες.

Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή συνείδηση του κόσμου, το γέλιο έχει συνδεθεί περισσότερο με το χιούμορ και την κωμωδία.

Χριστίνα: Πέρα από τη διασκέδαση, η σωστή καθημερινή εφαρμογή του όμως και ο συνδυασμός του με την άσκηση μπορεί να διακόψει τα αρνητικά μοτίβα που μας δημιουργούν οι εξωτερικές σημερινές καταστάσεις και να μας παρακινήσει, να μας εμψυχώσει και να μας οδηγήσει στο να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Πώς πιστεύετε ότι βοηθά το γέλιο;

Δημήτρης: Όπως ανέφερε ο William James, πρωτοπόρος Αμερικανός ψυχολόγος, θεμελιωτής της φιλοσοφίας του «Πραγματισμού» και του «Λειτουργισμού»: «Δεν γελάμε επειδή είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε ευτυχισμένοι επειδή γελάμε.» Το γέλιο που έρχεται από μέσα μας προς τα έξω χωρίς κάποια εξωτερική συνθήκη, το γέλιο προσομοίωσης όπως το ονομάζουμε εμείς στην μέθοδο Ευεξίας Γέλιου, σε συνδυασμό με την ήπια άσκηση, την εμψύχωση και την ομαδική αλληλεπίδραση έχει πέρα από την κοινωνική σύνδεση, τεράστια φυσικά και ψυχοσυναισθηματικά οφέλη.

Χριστίνα: Η ανακούφιση από τον πόνο με την απελευθέρωση ενδορφινών και η ενίσχυση των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του γέλιου.

Τα οφέλη του γέλιου είναι συνυφασμένα με όλες τις πτυχές της ζωής μας. Υπάρχουν νοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά και φυσικά οφέλη. Τα ψυχολογικά του οφέλη έχουν σχέση με τη καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και θετικής νοοτροπίας.

Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι με το γέλιο δεν αλλάζει μόνο η ψυχολογία, αλλά και η σωματική μας κατάσταση, σε τέτοιο βαθμό που να το  κάνει  ως μια από τις πιο διαδεδομένες συμπληρωματικές θεραπείες.

Η Ευεξία γέλιου έχει μεγάλα οφέλη στην αναπνοή, την υγεία και την ευεξία. Ανερχόμενες πρόσφατες και παρελθούσες μελέτες και πρακτικές, όπως αυτές σε μια μονάδα αιμοδιάλυσης και νεφρικής ανεπάρκειας στην Μελβούρνη για παράδειγμα, έδειξαν ότι το γέλιο έχει ευεργετικά αποτελέσματα και καμία παρενέργεια.

Συνοψίζοντας, το γέλιο μπορεί επίσης να:

  • Απελευθερώνει το άγχος και το φόβο, και να ενεργοποιεί χαρούμενα συναισθήματα
  • Ενισχύει την πρόληψη καρδιακών παθήσεων
  • Αυξάνει και βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
  • Μειώνει τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη)
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Ανοίγει το εσωτερικό μας κυτταρικό φαρμακείο ενισχύοντας όλες τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Οξυγονώνει τους πνεύμονες
Από την εμπειρία και τις γνώσεις σας στην Κύπρο, τι σχέση έχουν οι άνθρωποι με το γέλιο;
netdoctor.co.uk

Δημήτρης: Η μέχρι τώρα εμπειρία μας λέει ότι στην Κύπρο όπως και στην Ελλάδα υπάρχει μια στροφή στις συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται μεθόδους αυτοφροντίδας και ενίσχυσης της ψυχολογίας και του σώματος. Σε μια εποχή όπου η περιοχή μας έχει ακόμα τα σημάδια μιας δύσκολης οικονομικής κρίσης, κατά το διάστημα της οποίας καλλιεργήθηκε σε μεγάλο βαθμό η αρνητικότητα και ο βομβαρδισμός από δυσάρεστα νέα, ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι τα σημάδια αυτά έχουν αφήσει μια μεγάλη επιρροή και στο σώμα και στην ψυχολογία, και ότι πρέπει να κάνει κάτι για να αλλάξει την μέχρι τώρα κατάσταση.

Ζώντας επίσης σε μια κοινωνία όπου η δεξαμενή πληροφοριών που έχουμε μέσα μας επηρεάζεται από στερεότυπα που δεν ενθαρρύνουν την έκφραση συναισθημάτων, είναι λογικό οι ανάγκες και οι επιθυμίες να καταστέλλονται σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος γύρω μας εμφανίζει ασθένειες όπως η κατάθλιψη και οι καρδιοπάθειες, με εκβάσεις πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

Χριστίνα: Παρόλ’ αυτά, οι άνθρωποι και στην Κύπρο αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι οι μέθοδοι σαν την Ευεξία Γέλιου που ενισχύουν την προληπτική ιατρική, βοηθούν περισσότερο στο να κινητοποιηθούν και να προλάβουν μετέπειτα προβλήματα στην υγεία τους, παρά να αντιδρούν μόνο όταν τα μεγάλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα εμφανιστούν.

Υπάρχουν σίγουρα μονάδες και ομάδες ανθρώπων στην Κύπρο μας που επενδύουν και μεταδίδουν το γέλιο, τη θετικότητα και τα θεραπευτικά τους οφέλη. Πάνω σε αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε και να τους ενισχύσουμε.

Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος ένα εργαστήριο γέλιου;

Δημήτρης: Για να παρακολουθήσει κάποιος ένα εργαστήρι γέλιου, και συγκεκριμένα Ευεξίας Γέλιου δεν χρειάζεται να είναι ούτε ευτυχισμένος, ούτε χαρούμενος. Στις ομάδες Ευεξίας Γέλιου αγκαλιάζονται όλα τα συναισθήματα. Ο κύριος λόγος είναι για να βιώσει όλα τα φυσικά και συναισθηματικά οφέλη που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Κάθε εργαστήρι γέλιου έχει και μια θεματική ενότητα. Κάθε φορά δημιουργούμε ένα μονοπάτι προσωπικής βελτίωσης και αυτοφροντίδας. Όποιος/όποια το παρακολουθεί μπορεί να φύγει με κάποια απόφαση να φροντίζει και να εμψυχώνει τον εαυτό του/της όποιες και αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες, να βρει λόγο να το κάνει μια καθημερινή εσωτερική ρουτίνα.

Χριστίνα: Τα κέρδη πέρα από την σωματική και ψυχική ευεξία είναι ότι ο κάθε συμμετέχοντας μπορεί να πάρει μαζί του τεχνικές καθημερινής χρήσης που θα εφαρμόσει για να θωρακίσει τον οργανισμό και την ψυχολογία του, και να δημιουργήσει μια ασπίδα απέναντι στις ασθένειες. Το γέλιο και η μέθοδος Ευεξίας Γέλιου είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να απολαμβάνει κανείς τη φυσική άσκηση και ήπια γυμναστική χωρίς να εξαντλείται και χωρίς κάποιο καινούριο πόνο, αλλά παίρνοντας τα διπλάσια οφέλη από το να έκανε αυτή την άσκηση από μόνος του.

Πώς μπορεί να επιμορφωθεί περισσότερο κάποιος γύρω από το γέλιο;

Οι βασικοί τρόποι που μπορεί κάποιος να επιμορφωθεί  και να εκπαιδευτεί γύρω από το Γέλιο και την Ευεξία Γέλιου είναι:

  • Μέσα από την συμμετοχή σε ομάδες Ευεξίας Γέλιου (ανακοινώσεις στο facebook group: Club Υγείας και Ευεξίας Γέλιου Κύπρου – Laughter Wellness Health Club Cyprus
  • Μέσα από online και δια ζώσης εκπαιδεύσεις – πιστοποιήσεις Εμψυχωτών πάνω στην μέθοδο και στις εφαρμογές της Ευεξίας Γέλιου (για περισσότερες πληροφορίες στο 97622847 και στο 96170590
Τι κερδίζετε εσείς μέσα από αυτό;

Δημήτρης: Πέρα από το ότι δημιουργούμε εστίες θετικότητας, γνωρίζουμε και συνδεόμαστε με υπέροχους ανθρώπους, βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό τον δικό μας και των άλλων μέσα στις ομάδες, βοηθούμε τον κόσμο να βάζει στόχους και να παίρνει αποφάσεις για την αυτοφροντίδα και την ψυχολογία του με όχημα το γέλιο.

Χριστίνα:  Ένα ακόμα κέρδος μας θα είναι να εξελιχθεί και να μεγαλώσει η κοινότητα των ανθρώπων που θα αναπαράγει και θα μεταδίδει τα οφέλη του γέλιου και της άσκησης Παγκύπρια και όχι μόνο.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;

Δημήτρης: Μέσω της σελίδας μας στο facebook στο Laughter Wellness Health Club Cyprus / Club Υγείας – Ευεξίας Γέλιου Κύπρου

Χριστίνα: Και στα τηλέφωνα 97622847, 96170590 ή μέσω email με όνομα: Laughterwellnesscy@gmail.com

Τι θα θέλατε να θυμόμαστε για το γέλιο; (Ευχή, πεποίθηση)

Δημήτρης: Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα οφέλη αυτού του μηχανισμού που υπάρχει μέσα μας. Το γέλιο δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση  που μπορεί να ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε μια εποχή που η ζωή μας κατακλύζεται από αρνητικά μηνύματα, οιωνούς και καταστροφικά σενάρια, το να πιστέψουμε στο γέλιο και στην άσκηση είναι σαν να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας.  Να είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε τρόπο ζωής μας.

Χριστίνα: Ευχόμαστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν και να ανακαλύπτουν τα αποτελέσματα της μεθόδου καθημερινά στην ζωή τους και προσκαλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν. Αποστολή και δέσμευση μας είναι να μεταδίδουμε τα θεραπευτικά οφέλη του γέλιου, να ενδυναμώσουμε τον κόσμο και να δημιουργούμε ξεχωριστές εμπειρίες ενδυνάμωσης.

Δημήτρης: Ραντεβού στο επόμενο εργαστήρι Ευεξίας Γέλιου στις 17 Νοεμβρίου στον υπέροχο χώρο του Εριφύλη (Erifilis) BookCafé, στην οδό Ειρήνης 80 στην Λεμεσό. Το θέμα του εργαστηρίου μας είναι «Απαντώ στην ανησυχία» και είναι μια φοβερή ευκαιρία να μοιραστούμε τρόπους αποφόρτισης και απελευθέρωσης αρνητικών συναισθημάτων όπως η ανησυχία και ο θυμός, καθώς και να συμμετάσχετε σε απλές, διατηρήσιμες και εφαρμόσιμες δραστηριότητες γέλιου, αναπνοών και ενθάρρυνσης, θωρακίζοντας ταυτόχρονα υγεία μας και την ψυχολογία μας.


Δηλώστε συμμετοχή μέχρι 13 Νοέμβρη μέσα από την εκδήλωση μας στο Facebook: 2ο Χαρούμενο Εργαστήριο Ευεξίας Γέλιου – “Απαντώ στην ανησυχία” καθώς και στα τηλέφωνα 97622847, 96170590 ή μέσω email με όνομα: Laughterwellnesscy@gmail.com.


Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για αυτή τη συνέντευξη! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending