fbpx

Ψυχική υγεία & Ψυχολογικό πρόβλημα: Τι είναι και πώς μας επηρεάζουν όλους;

Πόσες φορές έχεις ακούσει τον όρο ψυχική υγεία και ψυχολογικό πρόβλημα; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι αφορούν αυτοί οι όροι και τι πραγματικά παρουσιάζουν;

Με τους όρους αυτούς δεν αναφερόμαστε μόνο σε σκέψεις και συναισθήματα αλλά σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό.

1
Τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους όρους;

Freepik.com

Η ψυχική υγεία, είναι η κατανόηση και η αυτογνωσία του εαυτού μας, της ψυχοσύνθεσής μας και η διατήρηση της ομαλής λειτουργικότητας μας, ως άτομα και προσωπικότητες.

Πολλές φορές ακούμε τις στερεοτυπικές εκφράσεις: «πελλός/η, «εγώ δεν έχω θέμα για να πάω στον ψυχολόγο», «είναι του ψυχιατρείου» «έχεις θέματα» «είναι παράξενος/η» «είναι τρελός/η και ψυχοπαθής».

Όλες αυτές οι λέξεις, είναι, απλά λέξεις. Δεν οριοθετούν το άτομο και την κατάσταση του. Δυστυχώς είναι λέξεις που φανερώνουν τα στερεότυπα και την άγνοια της κοινωνίας, ως προς την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση της.

2
Από πού πηγάζουν, λοιπόν, αυτά τα στερεότυπα και οι λανθασμένες εκφράσεις;

Freepik.com

Πολλές φορές κρίνουμε τους ανθρώπους επιφανειακά και αυθαίρετα, χωρίς να σκεφτούμε αν όντως είναι αλήθεια και αν ισχύει αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για αυτούς. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα άτομα που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν στη ζωή τους ψυχολογικό πρόβλημα.

Βλέπουμε μόνο την κατάσταση ή το γεγονός που τους επηρέασε και δεν βλέπουμε τι υπάρχει πίσω από αυτό: άνθρωποι που παλεύουν με τα συμπτώματα για να γίνουν καλά, άνθρωποι που νιώθουν-αγαπούν-δίνουν έναν αγώνα για να ζήσουν όπως οι υπόλοιποι και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους, χωρίς να υπάρχουν πράγματα που τους βασανίζουν και τους εμποδίζουν να ζήσουν όπως οι άλλοι!

Ας μην βγάζουμε, λοιπόν, συμπεράσματα για τις ζωές των άλλων ανθρώπων, χωρίς να ξέρουμε πώς κατέληξαν εκεί και τι είναι αυτό που βρίσκεται μέσα τους!

Ας τους κατανοήσουμε και ας τους ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ, γιατί ίσως να είναι άτομα που θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό και όμορφο σε αυτό τον κόσμο! Είναι οι άνθρωποι που αποδεικνύουν, πως ο άνθρωπος δεν καθορίζεται μόνο από το πρόβλημα που μπορεί να έχει αλλά την αρετή και τη δύναμη που κρύβει μέσα του.

3
Γιατί, λοιπόν, αφορά η ψυχική υγεία όλους μας και συγκεκριμένα εμάς τους νέους;

Freepik.com

Γιατί οι νέοι, αποτελούμε την πνοή της κοινωνίας και το μέσο αλλαγής της για την εξέλιξή της. Η ψυχική υγεία και ο σεβασμός, δεν αφορά μόνο το άτομο που βιώνει ένα ψυχολογικό πρόβλημα και τα δικά του άτομα αλλά αφορά όλους μας. Στόχος μας, δεν είναι να είμαστε  απλά μέλη της κοινωνίας, αλλά ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ως νέοι πρέπει να κατανοήσουμε τη διαφορά του στερεοτύπου από την πραγματική αλήθεια και να προτάξουμε τις αξίες και την υποστήριξη που χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τη φράση του Γιουγκ:

«Δεν είμαστε αυτό που μας συνέβη, είμαστε αυτό που επιλέγουμε να γίνουμε μετά από τα γεγονότα που βιώσαμε!!»

Ως νέοι, λοιπόν, δεν είμαστε αυτό που ακούμε από τους άλλους και τους μεγαλύτερούς μας, δεν είμαστε κάποιες λέξεις και εκφράσεις...

Είμαστε αυτό που επιλέγουμε να είμαστε και φανερώνουμε μέσα από τις πράξεις μας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending