fbpx

Αυτοί είναι οι λόγοι που μοιάζουν μεταξύ τους όσοι είναι ζευγάρι ή φίλοι για χρόνια!

Όλοι έχουμε παρατηρήσει στη ζωή μας ότι κάποια ζευγάρια έχουν πολλές ομοιότητες. Ίσως όχι στον τρόπο ντυσίματος, αλλά στον τρόπο που μοιάζουν, στα κοινά χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Θα μπορούσε να το παρατηρήσει κανείς και στους ίδιους τους γονείς μας!

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και στις φιλίες πολλών χρόνων. Τα άτομα των οποίων η φίλία αντιπροσωπεύει το ρητό«κρατάει καλά αυτή η κολόνια», τείνουν να εμφανίζουν εξίσου κοινά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Έχεις διερωτηθεί όμως γιατί; Κι όμως δεν είναι τυχαίο. Ψάξαμε και βρήκαμε τους λόγους που δημιουργείται αυτό το φαινόμενο τόσο στα ζευγάρια όσο και ανάμεσα σε φίλους/φίλες.

Δες παρακάτω τους κύριους λόγους που συμβαίνει αυτό:

1
Τα χρόνια που πέρασαν μαζί

Ένα ζευγάρι (π.χ. παντρεμένο) στα αρχικά στάδια της σχέσης συχνά μπορεί να μην εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια κοινού βίου, ένα ζευγάρι μπορεί να εμφανίσει πανομοιότυπα στοιχεία στο πρόσωπο.

Αυτό έχει αποδείξει μία έρευνα ενός Αμερικανού κοινωνικού ψυχολόγου, του Robert Zanjonc, όταν σύγκρινε φωτογραφίες ενός ζευγαριού όταν είχαν μόλις παντρευτεί και όταν ήταν μαζί 25 χρόνια μετά. Το συμπέρασμα ήταν εντυπωσιακό!

Έχει αποδείξει επίσης, ότι όσο πιο ευτυχισμένος ήταν ο συζυγικός βίος, τόσο πιο πολύ οι δύο σύντροφοι έμοιαζαν μεταξύ τους.

2
Κοινές εμπειρίες

Ένας λόγος που ισχύει έντονα και για τα ζευγάρια και για τις φιλίες. Οι κοινές εμπειρίες είναι αυτές που μας «σχηματίζουν» σαν χαρακτήρες στο πέρασμα των χρόνων. Είτε είναι ευχάριστες, είτε δυσάρεστες.

Όταν μοιράζεσαι συναισθήματα και πολλές στιγμές με τον/την σύντροφο ή φίλο/φίλη, αυτό επηρεάζει τη γλώσσα του σώματος καθώς και τη συναισθηματική κατάσταση του καθενός αντίστοιχα.

3
Η έλξη προς τους ανθρώπους που μας μοιάζουν

Σύμφωνα και με άλλες μελέτες, οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο προς τους ανθρώπους που τους μοιάζουν. Δηλαδή, σε εκείνους που έχουν ομοιότητες με το δικό τους πρόσωπο.

Μπορεί να μη χρειαστεί να περάσουν 25 χρόνια κοινού βίου για να μοιάζεις με το ταίρι σου, αλλά να μοιάζετε από την αρχή της σχέσης σας.

Αυτό εξηγεί μία θεωρία που λέγεται «συσχετικό ζευγάρωμα». Υποδηλώνει, λοιπόν, ότι άτομα με παρόμοια χαρακτριστικά είναι πιο συχνό να αλληλοσυμπληρώνονται.

4
Παρόμοιος τρόπος ζωής

Ακόμη ένας λόγος που επηρεάζει και τα ζευγάρια αλλά και τις φιλίες. Σύμφωνα με επιστήμονες, η κοινή ζωή, η κοινή καθημερινότητακαι οι κοινές συνήθειες είναι δυνατοί παράγοντες.

Ο κοινός τρόπος ζωής όπως η τροφή, η γυμναστική, οι σπουδές κτλ. σε συνδυασμό με ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κοινής σταδιοδρομίας, οδηγούν στην ανάπτυξη παρόμοιου ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου και κοινών χαρακτηριστικών.

Την επόμενη φορά που θα δεις φίλους που σπουδάζετε μαζί χρόνια και περνούσατε πολύ χρόνο μαζί, κοίταξέ τους καλύτερα και ίσως παρατηρήσεις ότι μοιάζετε λίγο.

5
Ο/Η σύντροφος που μοιάζει με τους δικούς μας γονείς

Δεν ξέρω εάν το έχεις ξανακούσει αλλά εγώ ναι. Υπάρχει μία έκφραση που λέει ότι μία γυναίκα τείνει να παντρευτεί κάποιον που πιθανόν θα μοιάζει στον μπαμπά της ή ένας άντρας κάποιαν που θα μοιάζει στη μητέρα του.

Κι όμως είναι αλήθεια αλλά και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Ως παιδιά τους, είναι λογικό να έχουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους Είτε από τον μπαμπά είτε από τη μαμά.

Έτσι, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, εάν επιλέξουμε κάποιον/α για σύντροφο που μοιάζει με έναν από τους γονείς μας αντίστοιχα, ως επακόλουθο θα μοιάζει και σε εμάς.

Κύρια κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν είναι το χρώμα των ματιών και το χρώμα των μαλλιών. Πολύ συχνά ο/η σύντροφος μπορεί να εμφανίζει και κοινές συνήθειες με κάθε γονέα αντίστοιχα, πέραν από την εμφάνιση.

Ξέρεις κι άλλους λόγους που τα ζευγάρια ή φίλοι μοιάζουν μεταξύ τους; Πες μας τη γνώμη σου στα comments!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending