fbpx

10 ομάδες που κατέκτησαν πρωτάθλημα Αγγλίας αλλά όχι Premier League!

Στο μυαλό εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο, το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Αν κάτσει κανείς να το αναλύσει, από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και πρωτοξεκίνησε το πρωτάθλημα, μέχρι και σήμερα πέρασαν από τα γήπεδα της “Γηραιάς Αλβιώνας” ομαδάρες, παιχταράδες και προπονητές που σφράγισαν την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να κυριαρχούν ομάδες όπως η Manchester City και United, η Chelsea, η Arsenal, αλλά πέρα απ΄αυτές υπάρχουν άλλες τόσες ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αγγλίας, πριν αυτό μετονομαστεί σε Premier League τη σεζόν 1992-93.

Πιο κάτω μπορείς να δεις 10 από αυτές:

1
Liverpool

Αν υπνώτιζαν κάποιο φίλο του αγγλικού ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 1990 και τον ξυπνούσαν σήμερα, λέγοντας του πως η Liverpool παραμένει κολλημένη στις 18 κατακτήσεις πρωταθλημάτων Αγγλίας είναι πολύ πιθανόν να τους έβγαζε τρελούς.

Έλα όμως που είναι αλήθεια; Οι reds από το 1901 που κατέκτησαν τον πρώτο τους τίτλο και ειδικά την εικοσαετία 1970-1990 ήταν ασυναγώνιστοι κατακτώντας 11 πρωταθλήματα.

Το πρωτάθλημα του 1990, όμως, είναι το τελευταίο των Scousers μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός πως έφτασαν κοντά στην κατάκτηση του το 2009 και το 2014.

2
Everton

Ούτε η μπλε πλευρά του Merseyside πανηγύρισε πρωτάθλημα Αγγλίας από το 1992 και μετά, παρά το γεγονός πως είναι 4η στη λίστα με τις κατακτήσεις.

Συγκεκριμένα, τα “ζαχαρωτά” κατέκτησαν 9 πρωταθλήματα με το τελευταίο να είναι αυτό της σεζόν 1986-97.

Ξεχωριστή σεζόν ήταν και η σεζόν 1984-85 για την ομάδα του Liverpool, περίοδος κατά την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Στην Premier League η καλύτερη επίδοση που πέτυχε η Everton ήταν η 4η θέση της σεζόν 2004-05.

3
Aston Villa

Εφτά πρωταθλήματα Αγγλίας μετρά η Aston Villa με το τελευταίο να ήταν πριν 40 περίπου χρόνια (1981) με προπονητή τον Ron Saunders και όλα τα προηγούμενα πριν 100 περίπου χρόνια (6 πρωταθλήματα από το 1894 μέχρι το 1910).

Η ομάδα του Birmingham όμως πλησίασε πολύ στον τίτλο στην πρώτη κιόλας σεζόν της Premier League, μένοντας τελικά στη 2η θέση πίσω από την Manchester United.

To 2016 οι “χωριάτες” υποβιβάστηκαν στην Championship, κατηγορία στην οποία αγωνίζονται από τότε.

4
Sunderland

Η φετινή σεζόν βρήκε τη Sunderland να αγωνίζεται στην League One, την 3η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οι “μαυρόγατες” όμως έχουν να περηφανεύονται τους 6 τίτλους πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας που κουβαλούν από τα πρώτα χρόνια καταβολής του πρωταθλήματος του “Μεγάλου Νησιού”.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα της βορειοανατολικής Αγγλίας κατέκτησε όλα τα πρωταθλήματα της από το 1892 μέχρι το 1936.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως την ομάδα του 1935-36 χαρακτήρισε ο μεγάλος Bill Shankly (τότε ποδοσφαιριστής της Preston North End) σαν την καλύτερη ομάδα που αντιμετώπισε ως ποδοσφαιριστής.

5
Newcastle United

Μιας και ο λόγος για βορειοανατολική Αγγλία, ξεχωριστή περίπτωση ομάδας αποτελεί η Newcastle. Στις αρχές του περασμένου αιώνα αποτελούσε υπερδύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο κατακτώντας 3 πρωταθλήματα τη δεκαετία 1900-1910 (και άλλο ένα το 1927).

Αυτά όμως είναι και τα 4 μοναδικά πρωταθλήματα των “ανθρακωρύχων” που από τότε προσπαθούν να βρουν τη χαμένη τους αίγλη. Τη διετία 1995-97 έφτασαν κοντά στην κατάκτηση της Premier League, τερματίζοντας και τις 2 σεζόν στη 2η θέση.

Τα τελευταία χρόνια πάντως η αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας, αφού υποβιβάστηκε 2 φορές στην Championship (2009, 2016), με την παρουσία της στην Premier League να περιορίζεται, κυρίως, στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

6
Sheffield Wednesday

Από τις πιο παλιές ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο είναι η Sheffield Wednesday, που όπως και η Newcastle, έχτισε τη δική της αυτοκρατορία στο ξεκίνημα του αιώνα κατακτώντας 4 πρωταθλήματα Αγγλίας.

Από τα ιδρυτικά μέλη της Premier League, οι “κουκουβάγιες” απουσιάζουν από αυτή από το 2000, όταν και υποβιβάστηκαν στην Championship με τις μέρες δόξας να αποτελούν μακρινή ανάμνηση.

7
Leeds United

Και ποιος δεν θαύμασε την εκπληκτική Leeds του David O’ Leary στα τέλη της δεκαετίας του ’90;

Μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει τίτλους στην Premier League, αλλά με τον Ιρλανδό προπονητή και με παιχταράδες όπως οι Viduka, Ferdinand, Kewell, Smith κατάφερε να αποκτήσει πολλούς φίλους.

Αυτή ήταν και η καλύτερη περίοδος στην Premier League για τα “παγώνια”, αλλά όχι και η καλύτερη στην ιστορία τους.

Η ομάδα του Yorkshire κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 2 στα 60s-70s υπό την καθοδήγηση του εμβληματικού Don Revie, καθώς και το τελευταίο πρωτάθλημα αυτού που οι Άγγλοι ονόμαζαν “First Division Football”.

Συγκεκριμένα, η Leeds κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 1991-92 με προπονητή τον Howard Wilkinson (κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Do you want to win?” για την συγκεκριμένη ομάδα της Leeds που είναι must watch).

8
Tottenham Hotspur

Τα 3 τελευταία χρόνια η Tottenham πραγματοποιεί αξιοθαύμαστες πορείες στην Premier League τερματίζοντας 2 φορές στην 3η θέση και μια στη 2η, ως συνέχεια της σταθερής πορείας που διανύει από τις αρχές της δεκαετίας.

Και μπορεί να χλευάζεται ως μια ομάδα με άδεια τροπαιοθήκη από τους οπαδούς του Big 4 στην Αγγλία, αλλά μεταξύ άλλων τα “σπιρούνια” μετρούν 2 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, το 1951 και το 1961.

Το τελευταίο, μάλιστα, συνοδεύτηκε και από την κατάκτηση του κυπέλλου (βλέπε φώτο πιο πάνω) με προπονητή τον Bill Nicholson.

9
Wolverhampton Wanderers

Το άκουσμα και μόνο του ονόματος της Wolves σίγουρα προκαλεί ανατριχίλες στους πιο παλιούς.

Βλέπεις, τη δεκαετία του ’50 με μπροστάρη τον αρχηγό Billy Wright οι “λύκοι” κατέκτησαν τα μοναδικά 3 πρωταθλήματα της ιστορίας τους, ενώ ένα φιλικό ανάμεσα στην ομάδα των δυτικών Midlands και την ουγγρική Honved ήταν η έμπνευση πίσω από το Champions League.

Στη σύγχρονη εποχή, βέβαια, η ιστορία είναι πολύ διαφορετική για τη Wolves, αφού με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες παρουσίες στην Premier League δεν έχουν να επιδείξουν άλλες επιτυχίες.

10
Derby County

Τη δεκαετία του ’70 το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν ένα από τα πλέον συναρπαστικότερα στον κόσμο, αν όχι το πιο συναρπαστικό. Σε αυτό το δικό της λιθαράκι έβαλε και η Derby County.

Αυτό γιατί τα “κριάρια” κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα τη συγκεκριμένη δεκαετία, το 1972 με προπονητή τον αξεπέραστο Brian Clough και το 1975, ενώ και τα 2 πρωταθλήματα κρίθηκαν κυριολεκτικά στον πόντο.

Από τότε η ομάδα των ανατολικών Midlands ψάχνει τη χαμένη της αίγλη. Με εξαίρεση μια συνεχόμενη εξαετία (1996-2002) και τη σεζόν 2007-08 η Derby αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες κατέκτησαν πρωτάθλημα Αγγλίας πριν την ίδρυση της Premier League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending