fbpx

5+1 τερματοφύλακες που ανέδειξε η Ανόρθωση!

Αν είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της μεγάλης ξενομανίας που διακατέχει το ποδόσφαιρο μας, είναι οι Ακαδημίες των ομάδων και οι παίχτες που δεν βγαίνουν από αυτές, με μερικές λαμπρές εξαιρέσεις.

Ένα από τα πλέον ενθαρρυντικά στοιχεία της σεζόν 2018-19 όπως αυτή εξελίσσεται είναι η παρουσία του Δημήτρη Δημητρίου κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης.

Ένα παιδί από τα σπλάχνα της ομάδας πήρε την ευκαιρία που του δόθηκε και δείχνει πως μπορεί να συνεχίσει τη μακρά παράδοση που έχει η ομάδα της Αμμοχώστου στην ανάδειξη Κυπρίων τερματοφυλάκων.

Για του λόγου το αληθές, δες παρακάτω 5+1 πορτιέρε που βγήκαν από τις Ακαδημίες των Βαρωσιωτών:

1
Αλέξανδρος Χαμπίδης “Πάπυρος”

Ένα από τα πολλά ταλέντα που ανακάλυψε ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν και ο Αλέξανδρος Χαμπίδης, γνωστός με το παρατσούκλι “Πάπυρος”, εξαιτίας των αντιδράσεων του στα χαμηλά σουτ που θύμιζαν πάπια που ελίσσεται.

Από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία της Ανόρθωσης, ο “Πάπυρος” αγωνίστηκε στην Βαρωσιώτικη ομάδα από το 1956 μέχρι το 1964.

Μέλος της “Γαλανόλευκης Θύελλας”, όπως φώναζαν τότε την Ανόρθωση οι ποδοσφαιρόφιλοι, ο γεννημένος στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας κατέκτησε 9 τρόπαια (5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 1 Ασπίδα).

Ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 28 ετών λόγω των συχνών τραυματισμών (μην ξεχνάς ότι τότε τα γήπεδα ήταν χωμάτινα), αλλά και λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

2
Φάνος Στυλιανού

Κεντρικό πρόσωπο της μεταπολεμικής Ανόρθωσης ήταν ο αείμνηστος Φάνος Στυλιανού. Εξαιρετικός τερματοφύλακας, ανήκει στη γενιά των ποδοσφαιριστών που κράτησαν ζωντανό το σωματείο της Αμμοχώστου μετά την προσφυγοποίηση του το 1974.

Χαρακτηριστικό του πόσο καλός τερματοφύλακας ήταν ότι ήταν ο πρώτος στο κυπριακό ποδόσφαιρο που κράτησε την εστία του ανέπαφη για περισσότερα από 1000 λεπτά.

Ήταν, χαρακτηριστικά, την περίοδο 1978-79 (η Ανόρθωση τερμάτισε 5η) όταν δεν δέχτηκε τέρμα για 1106 λεπτά, ένα επίτευγμα που απασχόλησε ακόμα και ξένα media και ένα ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 1982 από τον Μάριο Πραξιτέλους της Ομόνοιας.

Προς το τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε επίσης στον Πεζοπορικό και την Ομόνοια Αραδίππου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε και προπονητής τερματοφυλάκων της Εθνικής. Ο Φάνος έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου 2013 σε ηλικία μόλις 64 ετών.

3
Μιχάλης Παμπόρης

Ο Μιχάλης Πάμπορης ήταν ο τερματοφύλακας που διαδέχτηκε τον Φάνο κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης.

Μέλος μιας φουρνιάς ποδοσφαιριστών που περιελάμβανε τους Φοίβο Βραχίμη, Κώστα Φώτη, Τουμάζο Τουμάζου και μια “ρομαντική” γενιά ποδοσφαιριστών που όποιο Ανορθωσιάτη 40+ χρονών και αν ρωτήσεις θα σου πει τα καλύτερα λόγια για το ήθος και την ποιότητα τους.

Μπορεί ο Παμπόρης να μην κατέκτησε τους τίτλους του Πάπυρου, αλλά πανηγύρισε το κύπελλο του 1975 όπως και το πρωτάθλημα του 1995, τα πρώτα τρόπαια της “Μεγάλης Κυρίας” στην προσφυγιά.

Αγωνίστηκε για λίγο στον Εθνικό Άχνας, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του το 1995 υπήρξε για πολλά χρόνια προπονητής τερματοφυλάκων στους κυανόλευκους.

4
Νίκος Παναγιώτου

Προσωπικά τον θεωρώ τον καλύτερο τερματοφύλακα που είδα αγωνιζόμενο στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Με εξαιρετικά σωματικά προσόντα, αλλά και τεράστια αποθέματα τσαμπουκά, στοιχείο απαραίτητο για κάθε τερματοφύλακα, ο Νίκος Παναγιώτου από το 1987 μέχρι το 2004 ήταν ο “φύλακας άγγελος” της εστίας της Ανόρθωσης.

Ήταν μέλος της χρυσής ομάδας που δημιούργησε ο Κίκης Κωνσταντίνου με τον μακαρίτη Dusan Mitosevic, με τον γεννημένο στη Μηλιά Αμμοχώστου να πανηγυρίζει με την κυανόλευκη φανέλα 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 3 Ασπίδες.

Αγωνίστηκε, επίσης, στην ΑΕΚ, την Παναχαϊκή και την Αγία Νάπα, ενώ υπήρξε και διεθνής για μια 12ετία (1994-2006).

5
Αντώνης Γιωργαλλίδης

Ο διάδοχος του Νίκου Παναγιώτου κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης. Και αν ο Παναγιώτου είχε εξαιρετικά προσόντα, ο Αντώνης Γιωργαλλίδης ήταν ακόμα καλύτερος σωματικά.

Ανέβηκε το 2000 στην πρώτη ομάδα της Ανόρθωσης και μαθητεύοντας δίπλα στον Παναγιώτου, με δάσκαλο τον Μιχάλη Παμπόρη, ο Γιωργαλλίδης μέχρι και το 2007 που αποχώρησε από την “Μεγάλη Κυρία” πανηγύρισε τα κύπελλα του 2002, του 2003 (ως αναπληρωματικός) και το πρωτάθλημα του 2005.

Παράλληλα, ήταν και μέλος της ομάδας που έκανε περήφανη ολόκληρη την Κύπρο, αποκλείοντας την τουρκική Trabzonspor το καλοκαίρι του 2005.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Ομόνοια, την Αλκή, τον Πλατανιά και την ΑΕΚ, ενώ ήταν ο διάδοχος του Νίκου Παναγιώτου και στην Εθνική ομάδα. Φέτος αγωνίζεται στον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

6
Δημήτρης Δημητρίου

Όταν το καλοκαίρι του 2017 η Ανόρθωση ανακοίνωνε τη σύναψη επαγγελματικού συμβολαίου στον Δημήτρη Δημητρίου, λίγοι, ίσως ελάχιστοι φαντάζονταν πως στο ξεκίνημα της σεζόν που διανύουμε ο 19χρονος πορτιέρε θα ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Βαρωσιώτικης ομάδας.

Τον βοήθησαν και οι συγκυρίες με τους τραυματισμούς των Felgueiras και Vargic, αλλά με βάση το δείγμα γραφής του Δημήτρη μέχρι στιγμής, μάλλον τυχεροί πρέπει να νιώθουν στην Ανόρθωση που αγωνίζεται αυτός.

Με βάση την αγωνιστική του παρουσία, αλλά και τις διάφορες δηλώσεις του ο Δημήτρης δείχνει να έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει άξιο συνεχιστή της μεγάλης ιστορίας που κουβαλά η Ανόρθωση στη θέση του τερματοφύλακα. Τα πρώτα δείγματα του πάντως είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά…

Ποιος τερματοφύλακας είναι για ‘σένα ο κορυφαίος στην ιστορία της Ανόρθωσης;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending