fbpx

“H φιλοσοφία και το έργο σύγχρονων Κυπρίων αρχιτεκτόνων” από φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Παν. Λευκωσίας!

Τη ζωή, τη φιλοσοφία και το έργο σύγχρονων Κυπρίων αρχιτεκτόνων παρουσίασαν και ανέλυσαν φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχιτεκτονικού Ερευνητικού Κέντρου [ARC]. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος τους με τίτλο: «Global and local: Architectural dialogues», που διδάσκει ο βραβευμένος Καθηγητής Γιώργος Χατζηχρήστου.

«Στην Κύπρο ο διάλογος είναι απαραίτητος σε όλες τις δομές της κοινωνίας μας, πόσο περισσότερο ανάμεσα στους αρχιτέκτονες μας που ζουν και εργάζονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων του νησιού μας. Ο διάλογος συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και της κριτικής των μελλοντικών αρχιτεκτόνων σε συνάρτηση με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συνθήκες», υπέδειξε στην εισήγηση του ο Καθηγητής Χατζηχρήστου. Είπε επίσης πως το μάθημα του αισιοδοξεί να χρησιμοποιηθεί σαν πλατφόρμα για επικοινωνία, συζήτηση και κριτική ανάλυση του κτιστού και του έργου περιβάλλοντος των αρχιτεκτόνων της Κύπρου. «Οι φοιτητές ως άτομα αλλά και ομάδες κλήθηκαν όχι μόνο να κάνουν έρευνα, αλλά και να παρουσιάσουν με κριτική άποψη το έργο Κύπριων αρχιτεκτόνων μέσα από το πρίσμα των εκάστοτε συνθηκών δημιουργίας του έργου.

Παράλληλα, ανέλυσαν τη δουλειά των ντόπιων αρχιτεκτόνων μέσα από το πρίσμα της δουλειάς ξένων αρχιτεκτόνων, έτσι ώστε να προκαλέσουν τον αρχιτεκτονικό διάλογο με τη συμμετοχή των Κυπρίων αρχιτεκτόνων για το διεθνές γίγνεσθαι», πρόσθεσε. Ως εκ τούτου, στο δίωρο αυτό μάθημα προηγήθηκαν επισκέψεις, συνεντεύξεις, συζητήσεις και ακόμα τρεις άλλες εκδηλώσεις με προσκεκλημένους αρχιτέκτονες από Νάπολη, Παλέρμο, Ρίγα, Κάουνας και Τάλλιν.

Στην εκδήλωση, οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χωρίστηκαν σε ομάδες, και παρουσίασαν τους Κύπριους αρχιτέκτονες Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη, Πολύβιο Μιχαηλίδη Δημήτρη Θυμόπουλο και Φοίβο Πολυδωρίδη. Η έρευνα τους εστιαζόταν στην αναγνώριση των κύριων χαρακτηριστικών του έργου του καθενός μοντερνιστή αρχιτέκτονα, σε σχέση με επιρροές των δημιουργών, με τις συνθήκες της διεκπεραίωσης του έργου, τις αναφορές στην παράδοση και τον μοντερνισμό σε άλλες χώρες, τις κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες, την υλικότητα κλπ.

Ακολούθησε ο διάλογος ανάμεσα στους φοιτητές ,τους καθηγητές τους, καθώς και το κοινό. Ο αρχιτέκτονας Φοίβος Πολυδωρίδης, σπουδασμένος στη Γενεύη της Ελβετίας, έκανε μια συνταρακτική για τα κυπριακά δεδομένα εικοσάλεπτη παρουσίαση, αναφερόμενος στα διλήμματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρώτοι συνάδερφοί του. «Έπρεπε να κοιτάξουμε την οικονομική κατάσταση των Κυπρίων στις δεκαετίες του 60 και του 70», τόνισε.

Μίλησε για την άφιξη των Βρετανών στην Κύπρο μετά την κρίση του Σουέζ και τα όσα επέβαλαν στην Κυπριακή κουλτούρα, περιλαμβανομένης και της αρχιτεκτονικής. Παρουσίασε την κατάσταση στη Λεμεσό και την Πάφο εκείνα τα χρόνια και τη νοοτροπία των κατοίκων τους, όπως και τη νοοτροπία των μελών των οικογενειών στα λεγόμενα «κρασοχώρια», τονίζοντας πως η αρχιτεκτονική έπρεπε να ακολουθήσει τη σχετική νοοτροπία. «Άλλο είναι το χωριό και άλλο είναι η πόλη», υπέδειξε, καταλήγοντας πως ο αρχιτέκτονας πρέπει να αντιλαμβάνεται τη νοοτροπία των ανθρώπων με τους οποίους συνδιαλέγεται.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending