fbpx

5 προπονητές που υπήρξαν και παίκτες σε ομάδες που προπόνησαν!

Τις τελευταίες μέρες του 2018 ο Ole Gunnar Solksjaer αντικατέστησε τον Jose Mourinho στον πάγκο της Manchester United.

Ο “δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο” επέστρεψε στο Old Trafford, 11 χρόνια μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, αυτή τη φορά για να αναλάβει θέση προπονητή.

Την μακροζωία ή την επιτυχία που μπορεί να έχει ασφαλώς και δεν μπορώ να την γνωρίζω (τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο ο Νορβηγός μετρά 6 νίκες σε 6 παιχνίδια).

Ο Solksjaer όμως προστέθηκε σε μια μακριά λίστα προπονητών που υπηρέτησαν την ίδια ομάδα τόσο ως ποδοσφαιριστές, όσο και ως προπονητές της.

Παρακάτω επέλεξα 5 τρανταχτά, πρόσφατα παραδείγματα αυτής της κατηγορίας:

1
Zinedine Zidane

Ξεκίνησε από την Cannes, μετέπειτα μεταπήδησε στην Bordeaux και από εκεί στη Juventus. Από τη “Signora Vecchia” ο Zinedine Zidane αποχώρησε το 2001 με προορισμό τη Μαδρίτη και τη Real.

Στους “galacticos” ήταν και που έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Zizou το 2006, κατακτώντας στο μεσοδιάστημα 1 πρωτάθλημα Ισπανίας, 2 Super Cup Ισπανίας, 1 Champions League, 1 Super Cup Ευρώπης και ένα Διηπειρωτικό.

Ακολούθως, ο Γάλλος έμεινε κοντά στη Real από διάφορα πόστα μέχρι που το 2016 ανέλαβε τη θέση του προπονητή των Μαδριλένων.

Παρέμεινε στον πάγκο των “merengues” μέχρι το καλοκαίρι του 2018 κατακτώντας 3 Champions League, 1 πρωτάθλημα, 1 Super Cup Ισπανίας, 2 Super Cup Ευρώπης και 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Συλλόγων.

2
Pep Guardiola

Ο Pep Guardiola έγινε γνωστός ως ο προπονητής που απογείωσε την Barcelona, όταν για μια τετραετία (2008-2012) καθόταν στον πάγκο των blaugrana, θεμελιώνοντας ουσιαστικά αυτό που λέμε σήμερα “ποδόσφαιρο tiki-taka”.

Με αυτό το στυλ παιχνιδιού οι Καταλανοί κατέκτησαν 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 3 Super Cup Ισπανίας όπως και 2 Champions League, 2 Super Cup Ευρώπης και 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Συλλόγων.

Πριν από όλα αυτά όμως ο Καταλανός είχε υπηρετήσει την Barcelona και ως ποδοσφαιριστής με εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Ο Guardiola υπήρξε προϊόν της περίφημης “La Masia” και από το 1990 μέχρι το 2001 φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα κατακτώντας μεταξύ άλλων 6 πρωταθλήματα και 1 Champions League.

3
Gennaro Gattuso

Όποιος τον είδε να παίζει με τη φανέλα της Milan από το 1999 μέχρι το 2012 αποκλείεται να αγνόησε το γεμάτο δυναμισμό, πάθος και νεύρο παιχνίδι του Gennaro Gattuso.

Ήταν το εξάρι, άλλωστε, μιας Milan που κατέκτησε τα πάντα με αποκορύφωμα τα 2 Champions League το 2003 και το 2007.

Οι “rossonerri” δεν ήταν και η μοναδική ομάδα του “Rino” ως ποδοσφαιριστής (αγωνίστηκε επίσης στις Perugia, Rangers, Salernitana και Sion), ήταν όμως αυτοί με τους οποίους ταυτίστηκε.

Κάτι τέτοιο επιχειρεί να κάνει και ως προπονητής αφού από τον Νοέμβριο του 2017 ο Gattuso κατέχει τη θέση του προπονητή των Μιλανέζων με το συμβόλαιο του να έχει ισχύ μέχρι το 2021.

4
Diego Simeone

Ο “Cholo” έκανε καριέρα ως ένας σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος για μια περίπου εικοσαετία (1987-2006).

Μέσα σε αυτή την εικοσαετία η ομάδα με την οποία συνδέθηκε ήταν η Atletico Madrid, την φανέλα της οποίας φόρεσε σε 2 διαφορετικές περιόδους (1994-97 και 2003-05).

Έτσι, έμοιαζε καρμικό ο Diego Simeone να επιστρέψει στους “colchoneros” με το τέλος της καριέρας του. Αυτό έγινε το 2011 με τον Αργεντινό να κατέχει από τότε τη θέση του προπονητή της Atletico.

Με τον Simeone στον πάγκο, η “Atleti” κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας το 2014, το κύπελλο Ισπανίας το 2013, 2 Europa League, 2 Super Cup Ευρώπης, ενώ άλλες 2 φορές (2014, 2016) οι Μαδριλένοι έφτασαν μέχρι τον τελικό του Champions League, χάνοντας ισάριθμες φορές από τους συμπολίτες τους, Real Madrid.

5
Ole Gunnar Solskjaer

Ο Νορβηγός υπήρξε η έμπνευση και η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο. Από το 1996 μέχρι το 2007 φόρεσε τη φανέλα της Manchester United, σημειώνοντας πολλά καθοριστικά τέρματα, συνήθως περνώντας στο γήπεδο ως αλλαγή από τον Sir Alex Ferguson.

Κορυφαία του στιγμή βέβαια ήταν το τέρμα που σημείωσε στις καθυστερήσεις του τελικού του Champions League το 1999 απέναντι στην Bayern Munich, τέρμα το οποίο χάρισε στους “μπέμπηδες” την “κούπα με τα μεγάλα αυτιά” και το περίφημο treble τη συγκεκριμένη σεζόν.

Όπως ανέφερα όμως και στον πρόλογο, μπορεί η καριέρα του στο Old Trafford ως ποδοσφαιριστής να τέλειωσε το 2007, αλλά ο Ole Gunnar Solksjaer έμελλε να επιστρέψει στο Manchester.

Αυτό έγινε τον Δεκέμβρη του 2018 και πλέον αυτό που απομένει να δούμε είναι αν ο Νορβηγός θα έχει την ίδια επιτυχία ως προπονητής όπως οι υπόλοιποι αυτής της λίστας!

Ποιον άλλο προπονητή θυμάσαι που υπήρξε και ποδοσφαιριστής σε ομάδα που κοούτσαρε;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending