fbpx

Stephen Curry – Ο άνθρωπος που άλλαξε το NBA!

Ένας από τους λόγους που το NBA είναι το θεαματικότερο πρωτάθλημα του κόσμου είναι το γεγονός ότι η κάθε γενιά, σχεδόν, είχε να επιδείξει το δικό της τρόπο που έπαιζε το παιχνίδι.

Στα 70’s είχαμε την είσοδο του θεάματος στο παιχνίδι, τα 80’s χαρακτηρίζονταν από τη σκληρότητα του παιχνιδιού, κυρίως αμυντικά. Όπως τότε έτσι και τώρα, στα 2010’s, το παιχνίδι έχει και πάλι αλλάξει.

Το τρίποντο πλέον δεν είναι απλά ένα πλεονέκτημα για έναν παίκτη, είναι αναγκαιότητα. Ο υπαίτιος για αυτήν την αλλαγή δεν είναι άλλος από τον 3 φορές πρωταθλητή και 2 φορές MVP του πρωταθλήματος Stephen Curry.

delfi.ee

Το γεγονός ότι είναι 1.90 μέτρα και 86 κιλά τον καθιστά έναν από τους πιο μικρωκαμωμένους ακόμα και για τη θέση του, αυτή του point guard, του κοντύτερου παραδοσιακά του γηπέδου.

Έχοντας κληρονομήσει το μικρόβιο του τριπόντου από τον πατέρα του Dell Curry, ενός επίσης χαρισματικού σουτέρ τα θεμέλια μπήκαν από πολύ νωρίς. Παρά τo αθλητικό υπόβαθρο που είχε, αρκετά κολέγια δεν φαίνονταν να δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο ταλέντο του Steph θεωρώντας τον δευτεροκλασσάτο που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρατευθεί από το Davidson, ένα κολέγιο μόλις 2,000 φοιτητών.

Μετά από τρεις εξαιρετικές σεζόν, σπάζοντας και το ρεκόρ τριπόντων του NCAA το 2008, εισέρχεται στο NBA Draft του 2009 και πάλι με αμφιβολίες, αυτή τη φορά από τους scouters.

perfiles.co
“Η εκρηκτικότητα και η αθλητικότητα του Steph είναι κάτω από το συνηθισμένο”
“Πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά ως χειριστής της μπάλας και συχνά πασχίζει απέναντι σε δυνατότερους σωματικά αμυντικούς”
Δύο από τις αναφορές για τον Curry πριν το draft, αλλά η κορυφαία αναφορά ήταν η εξής:
“Θα έχει περιορισμένη επιτυχία στο επόμενο επίπεδο. Μην βασιστείτε σ’ αυτόν να κουβαλήσει την ομάδα του”.
Παρά τα όσα λέχθηκαν για αυτόν, είχε μια πάρα πολύ καλή rookie season. Σκοράροντας κατά μέσο όρο 17 πόντους ανά παιχνίδι, σπάζοντας παράλληλα το ρεκόρ τριπόντων για rookie πετυχαίνοντας 166 τρίποντα. Το παιχνίδι του σταθεροποιήθηκε αλλά λόγω των συχνών τραυματισμών στους αστραγάλους του και λόγω του κακού ρόστερ των Warriors δεν κατάφερναν να μπουν στα Playoffs.
feelfamous.gr

Επιστρέφοντας το 2012 από τον τραυματισμό του, ανανέωσε για 4 χρόνια με τους Warriors, συνδυάστηκε με τον επίσης δεινό σουτέρ Klay Thompson, γνωστοί και ως “Splash Brothers”. Εκείνη τη χρονιά ήρθε έβδομος στο σκοράρισμα έχοντας μέσο όρο 22.9 πόντους ανά παιχνίδι, πετυχαίνοντας και πάρα πολλά τρίποντα. Κατ’ ακρίβειαν, 272 τρίποντα. Δεν ήταν όμως ο αριθμός που έκανε την εντύπωση, αλλά ο τρόπος που τα έβαζε.

Πάνω στην ντρίμπλα, με τον αμυντικό κρεμασμένο πάνω του, πάνω από ψηλούς. Όπως κι αν τον μάρκαραν, με τη μεγάλη δεξιότητά του ως ντριπλέρ και το απίστευτα γρήγορο του σουτ, πάντα έβρισκε χώρο για να σουτάρει κυριολεκτικά από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Τέτοιου είδους σουτέρ δεν είχε υπάρξει ξανά ποτέ πριν.

Πώς να μαρκάρεις κάποιον που χορεύει ντριπλάροντάς σε και σκοράρει από τα 9 μέτρα με 57% επιτυχία; Το ερώτημα ήταν αν θα μετέφραζε αυτά τα εκπληκτικά στατιστικά σε δακτυλίδι πρωταθλήματος.

wallpapersultra.net
Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Προσλαμβάνοντας τον Steve Kerr ως προπονητή της ομάδας μπήκε το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Ο Kerr προωθώντας το γρήγορο στυλ παιχνιδιού στους Warriors και δίνοντας απεριόριστη ελευθερία στον Curry να σουτάρει, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τη regular season με 67 νίκες και ο Curry να χριστεί για πρώτη φορά MVP.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι κατέκτησαν και το πρωτάθλημα, νικώντας στους τελικούς με 4-2 τους Cavaliers. Ο Curry δεν ήταν πλέον απλά ένα εκπληκτικό ταλέντο, ήταν και πρωταθλητής.
wallpapersultra.net
Η σεζόν 2015-16 φαινόταν ακόμα καλύτερη για τον Steph, αφού σημείωσε ακόμα πιο πολλή πρόοδο και στην ντρίπλα του, αλλά κυρίως στο σουτ του. Έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. “Πιο πολλά συνεχόμενα παιχνίδια σκοράροντας έστω κι ένα τρίποντο“, “πιο πολλά τρίποντα σε ένα παιχνίδι” (12), με αποκορύφωμα το “πιο πολλά τρίποντα σε μια σεζόν” (402).
Έχοντας μέσο όρο 30 πόντους ανά παιχνίδι με 50.4% στα σουτ εντός πεδιάς, 45.4% στα τρίποντα και 90% στις βολές ο Curry έγινε ο μοναδικός MVP στην ιστορία του NBA που η απόφαση βγήκε ομόφωνα. Ρεκόρ έθεσε και σε ομαδικό επίπεδο με 73 νίκες, σπάζοντας το ρεκόρ των 72 νικών των Bulls του 1995-96. Το πρωτάθλημα όμως δεν ήρθε, αφού έχασαν 4-3 από τους Cavaliers που βρίσκονταν πίσω με 3-1.
Όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά πλέον, αφού με την προσθήκη και του Durant, οι Warriors έγιναν μια ασταμάτητη δύναμη, κατακτώντας εύκολα τα επόμενα 2 πρωταθλήματα και με την προσθήκη και του DeMarcus Cousins, φέτος οδεύουν για το 3ο συνεχόμενο.
wallpapersultra.net
Παρά τα όσα έχει πετύχει ατομικά και ομαδικά, η καθοριστική κληρονομιά του στο παιχνίδι είναι η επίδραση του στο πως παίζεται το παιχνίδι. Βλέποντας την επιτυχία του, ολόκληρο το NBA έχει απομακρυνθεί από το καλάθι και έχει υιοθετήσει το γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι του, αλλά κυρίως τα τρίποντα. Κι όχι μόνο οι “κοντοί” αλλά και οι σέντερ πλέον έχουν βάλει το τρίποντο στο παιχνίδι τους.
Αυτή η επιρροή είναι απόδειξη του ταλέντου του Curry του οποίου το τρίποντο είναι το σήμα κατατεθέν του. Βρίσκεται στην τρίτη θέση στον πίνακα των περισσότερων επιτυχημένων τριπόντων με 2,313 πίσω μόνο από τους Reggie Miller και Ray Allen, που κατά τη γνώμη μου είναι απλά θέμα χρόνου να τους περάσει και τους δύο.

May the force be with you, by order of Ξενής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending