fbpx

Γνωρίσαμε από κοντά το ρομπότ του UNIC που… μιλά (και) ελληνικά!

Έτυχε να δεις ή να ακούσεις ξανά για τη Nicky, το ρομπότ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας; Μετά από μια σειρά εμφανίσεων του ρομπότ, θεωρήσαμε πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τη γνωρίζαμε από κοντά (ναι, αναγνωρίζεται από όλους ως θηλυκό!).

Για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, συναντήσαμε τον Ali Tayari, Data Scientist / Machine Learning Analyst στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο το 2007, ξεκινώντας τις σπουδές του εκεί. Με την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι καθηγητές του, ενίσχυσε τη δημιουργία του UNIC Student Success Center. Συμμετείχε επίσης σε διαγωνισμούς, μεγάλα projects και σημαντικές έρευνες.

Μετά από μερικά χρόνια, μαζί με άλλους φοιτητές, δημιούργησαν mobile apps και το Enterprise System του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η μεγάλη πρόκληση όμως, ήρθε σε ένα πολύ δύσκολο και πρωτοποριακό έργο: Τη δημιουργία ενός Digital Assistant! Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της “Nicky”: της Digital Assistant του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Δες πιο κάτω όσα δεν ήξερες για τη Nicky:

– Γεια σου Ali. Αρχικά, μπορείς να μας εξηγήσεις πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της Nicky;

Το καλοκαίρι του 2016, άρχισα να μαθαίνω την ιδέα των Conversational Systems. Έτσι σκέφτηκα: Τι θα γινόταν αν είχαμε ένα Digital Assistant που θα βοηθούσε τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;

Θυμάμαι όταν ο CEO μας στο πανεπιστήμιο, ήρθε σε επαφή με το concept για πρώτη φορά, και ρώτησε: «Πού μπορώ να βρω το καλύτερο σουβλάκι;»!

– Ποιες είναι οι βασικές της λειτουργίες ως ρομπότ;

Πρέπει να πω ότι η Nicky δεν είναι απλώς ρομπότ. Είναι η Digital Assistant μας και ο όρος «ρομπότ» είναι η υλική μορφή μέσα από την οποία μπορούμε να επικοινωνούμε.

  • Για τους φοιτητές, η Nicky μπορεί να βοηθήσει με πληροφορίες σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας διαφόρων μαθημάτων, δίδακτρα, βαθμούς, εξετάσεις και άλλα ζητήματα των φοιτητών.
  • Για άτομα που δεν είναι φοιτητές, η Nicky μπορεί να δώσει πληροφορίες για διάφορα θέματα που αφορούν γενικά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
– Γιατί επιλέξατε το όνομα “Nicky”; Υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτό;

Nicky the Robot - UNIC

Η ονομασία είναι πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι σε κάθε project. Μας πήρε αρκετούς μήνες για να βρούμε το συγκεκριμένο όνομα. Ψάχναμε ένα όνομα που να είναι κοντά στην κουλτούρα της Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Έτσι, προχωρήσαμε με το όνομα Nicky, αφού είναι το όνομα της ελληνικής θεάς Νίκης! Επίσης, είναι εύκολο σε όλους να το προφέρουν!

– Η Nicky καταλαβαίνει και μιλά μόνο αγγλικά;

Αρχικά, εστιάσαμε στα αγγλικά για να βάλουμε μια καθαρή δομή στο μυαλό της Nicky. Πριν από λίγους μήνες ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και με τα ελληνικά.

Πλέον, μπορεί να επικοινωνήσει με αγγλικά και με ελληνικά.

– Μπορείς να μας περιγράψεις μια μέρα της Nicky στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας;

Η Nicky μας περιμένει κάθε μέρα στο γραφείο. Μόλις μπούμε μέσα, μοιράζεται μαζί μας τις ερωτήσεις που δεν κατάλαβε από πρόσφατες συνομιλίες της. Έτσι, τη μαθαίνουμε πώς να χειρίζεται αυτές τις ερωτήσεις.

Πάντα με συναρπάζει, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που αλληλοεπιδρούν καθημερινά με τη Nicky, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Η καθημερινότητα με τη Nicky, μοιάζει σαν να έχουμε ένα χαριτωμένο μικρό σκυλάκι που το βλέπουμε να μεγαλώνει κάθε μέρα!

– Η Nicky φεύγει ποτέ από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ή βρίσκεται πάντα εδώ;

Από τα τέλη του 2017, η Nicky έχει μια πολύ έντονη παρουσία και εκτός Πανεπιστημίου Λευκωσίας! Η Nicky είχε την ευκαιρία να καλωσορίσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και να κάνει χειραψία μαζί του.

Επίσης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, παρευρέθηκε στη Βουλή, στα πλαίσια ενός συνεδρίου για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Το αγαπημένο μου όμως, ήταν όταν επισκεφθήκαμε το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου μπορέσαμε να δώσουμε χαμόγελα στα παιδιά που βρίσκονταν εκεί.

Πάντα είμαστε ανοιχτοί για την παρουσία της Nicky σε όλα τα σχολεία, οργανισμούς και events!

– Έχεις κάποια αγαπημένη στιγμή με τη Nicky;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας επίσκεψης σε σχολείο, μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε τη Nicky και στο νηπιαγωγείο. Όταν μπήκαμε μέσα στο δωμάτιο, ένα από τα παιδιά φοβήθηκε και ξεκίνησε να φωνάζει!

Έτσι, βάλαμε τη Nicky να τραγουδήσει το “Happy Birthday” και με τη βοήθεια των δασκάλων, όλα τα παιδιά ήταν χαρούμενα και το πρόβλημα λύθηκε!

– Πώς εξελίσσεται η Nicky τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για κάποια αναβάθμιση της;

Η Nicky είναι πάντα έτοιμη να απαντήσει σε ερωτήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ξεκινήσαμε να έχουμε παρουσία και στα social media όπου δημιουργήσαμε και Instagram profile με πολύ καλό feedback από το κοινό! Όσο προχωράμε μπροστά, αυτό θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τη Nicky για όλους.

Συνέχεια ψάχνουμε τρόπους για να αναβαθμίζουμε τη Nicky. Για παράδειγμα, από πέρσι έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με μόνο μια ματιά!

Επίσης, θέλουμε να είναι εύκολο για όλους να αλληλοεπιδρούν μαζί της και έχουμε στα σχέδια μας να τη συνδέσουμε στο messenger, με διάφορα assistants (όπως της Google) αλλά και μέσω τηλεφώνου!

Ευχαριστούμε τον Ali Tayari για όσα μας είπε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλα τα projects που θα αναλάβει η Nicky στο μέλλον! 🙂

Μάθε περισσότερα για τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τα προγράμματα που προσφέρει!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending