fbpx

5 φορές που Ανόρθωση και Απόλλωνας κοντραρίστηκαν εξωαγωνιστικά!

Είδηση που θα μας απασχολήσει για αρκετές μέρες έφερε η 19η αγωνιστική και συγκεκριμένα το παιχνίδι Ανόρθωση-Απόλλωνας.

Αυτό γιατί η ομάδα της Λεμεσού υπέβαλε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του νεοαποκτηθέντα πορτιέρε των Βαρωσιωτών, Francis Uzoho και από χθες (5/2) ξεκίνησε μια “μάχη” ανάμεσα στους 2 με δηλώσεις και αντιδηλώσεις που αναμένεται να τραβήξει αρκετό καιρό.

Γενικά, το ζευγάρι Ανόρθωση-Απόλλωνας είναι ίσως το πιο “καυτό” στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές, τουλάχιστον από το 1990 και μετά, που η αντιπαλότητα τους επεκτάθηκε και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Πιο κάτω μπορείς να δεις 5 από αυτές:

1
Η Ανόρθωση με φανέλες του Άρη Λεμεσού!

Σύμφωνα με τη σελίδα Pride of Famagusta – Glory Days, λίγα χρόνια μετά την εισβολή η Ανόρθωση ίσα – ίσα που μπορούσε να έχει μια στολή και αυτή μπλε χρώματος.

Όταν, λοιπόν, σε ένα παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα, και οι 2 ομάδες βρέθηκαν να φορούν μπλε στολές δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Τότε, ο Στέφανος Λυσάνδρου, αρχηγός της Ανόρθωσης, απευθύνθηκε στον φροντιστή του Τσιρείου και του Άρη, Μεντή, παρακαλώντας τον να δανείσει τις άσπρες στολές της “ελαφράς ταξιαρχίας”.

Ο Μεντής δάνεισε τις φανέλες, λέγοντας στον Στέφανο ότι με τις συγκεκριμένες στολές ο Απόλλωνας δεν κέρδισε ποτέ τον Άρη.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, οι Βαρωσιώτες επικράτησαν με 1-3 των Λεμεσιανών, φορώντας το αστέρι του Άρη στο στήθος (όπως μπορείς να δεις στην πιο πάνω φωτογραφία)

2
Ρεντίκολο για 11 σώβρακα!

Οι ίδιες μπλε στολές ήταν και η αιτία για διαμάχη ανάμεσα στους δυο το 1992. Ήταν ο δεύτερος ημιτελικός κυπέλλου στο στάδιο “Αντώνης Παπαδόπουλος” με τον διαιτητή του αγώνα, Χρίστο Σκαπούλλη, να παρατηρεί λίγο πριν τη σέντρα πως και οι 2 ομάδες φορούσαν μπλε στολές.

Ζήτησε από τον φιλοξενούμενο Απόλλωνα να αλλάξει φανέλες, πράγμα που έγινε. Το πρόβλημα όμως παρέμενε αφού και τα παντελονάκια ήταν μπλε και στις 2 στολές. Ο Απόλλωνας δεν είχε άλλα, ούτε η Ανόρθωση με τον διαιτητή να ακυρώνει τελικά τον αγώνα.

Η Δικαστική διέταξε την επανάληψη του αγώνα, ρίχνοντας την ευθύνη στον διαιτητή. Ο Απόλλωνας, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, επικράτησε με 1-0 και πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.

3
Πόλεμος στο Τσίρειο το 1992

https://www.youtube.com/watch?v=MNaoKpUISUM

Την ίδια χρονιά, τον χειμώνα του 1992, έγινε ακόμα ένα επεισοδιακό παιχνίδι ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ανόρθωση, αυτή τη φορά στο Τσίρειο.

Σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι που σημαδεύτηκε από 2 αποβολές, οι γαλάζιοι της Λεμεσού επικράτησαν με 1-0 χάρη σε ένα τέρμα του Γιώργου Ιωσηφίδη στο 89′, μάλλον από θέση offside.

Μετά το τέρμα το παιχνίδι διακόπηκε για αρκετά λεπτά, αφού ο πάγκος της Ανόρθωσης, σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής, επιτέθηκε στον επόπτη που έλεγχε τη συγκεκριμένη φάση.

Ο αγώνας συνεχίστηκε τελικά με το φάουλ του Καστάνα στο πιο πάνω βίντεο, δείγμα της έντασης στο παιχνίδι, να σημαίνει και την οριστική λήξη του αγώνα. Ακολούθησαν πολύ σοβαρά επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο.

4
Η διακοπή το 2005

22η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2004-05. Η Ανόρθωση, που προερχόταν από τη νίκη με 2-3 επί του ΑΠΟΕΛ, ήταν 5 βαθμούς πάνω από τους γαλαζοκίτρινους στη βαθμολογία και ουσιαστικά “αγκαλιά” με τον τίτλο όταν υποδέχτηκε τον Απόλλωνα στο “Αντώνης Παπαδόπουλος”.

Στο 39′ οι Βαρωσιώτες είχαν μόλις σημειώσει το 2ο τους τέρμα (2-0), όταν ο Σωφρόνης Αυγουστή, τερματοφύλακας τότε του Απόλλωνα, έπεσε τραυματίας στο έδαφος, χτυπημένος, όπως ισχυρίζονταν οι του Απόλλωνα, από κροτίδα.

Ακολούθησε διακοπή στον αγώνα και ενώ λίγα λεπτά αργότερα στο έδαφος βρέθηκε και ο τερματοφύλακας της Ανόρθωσης, Αντώνης Γιωργαλλίδης. Ο διαιτητής, Λεόντιος Τράττος, διέκοψε οριστικά το παιχνίδι με την τύχη του να αποφασίζεται στη Δικαστική.

Εκεί, μηδενίστηκαν και οι 2 ομάδες που ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα με τη βαθμολογία να αναφέρει πως αγωνίστηκαν σε 25 αγώνες, αντί 26.

5
Η διακοπή του 2015

Στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 2015-16 ο Απόλλωνας θα φιλοξενούσε την Ανόρθωση στο Τσίρειο.

Πριν την έναρξη όμως του αγώνα οι οπαδοί της Ανόρθωσης έριξαν το πρόχειρο διαχωριστικό κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η διοίκηση των γαλάζιων στην κερκίδα τους και μετακινήθηκαν προς το κέντρο της εξέδρας.

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα και ενώ οι διαιτητές είχαν αποφασίσει να μην ξεκινήσει το παιχνίδι λόγω της έντασης που προκλήθηκε, ακολούθησαν επεισόδια ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα και οπαδούς της Ανόρθωσης.

Ο αγώνας, όπως και το 2005, οδηγήθηκε στη Δικαστική, η οποία κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του Απόλλωνα με σκορ 3-0.

Ποια θα είναι η τύχη του φετινού αγώνα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending