fbpx

5 Ελλαδίτες παίκτες που έπαιξαν στο εξωτερικό και ίσως δεν το ήξερες!

Είναι γεγονός πως ειδικά μετά την κατάκτηση του Euro 2004, αρκετοί είναι οι Ελλαδίτες ποδοσφαιριστές που δοκίμασαν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα.

Πολλά από τα μέλη εκείνης της χρυσής φουρνιάς σκόρπισαν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ενώ ακόμα και φέτος πάμπολλα Ελληνόπουλα παίζουν σε μερικά από τα κορυφαία πρωταθλήματα.

Παρακάτω όμως μάζεψα 5 ποδοσφαιριστές, ο καθένας και ένα ξεχωριστό, μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό και ίσως δεν το ήξερες.

Δες ποιοι είναι:

1
Βασίλης Τσιάρτας

Την σεζόν 1995-96 ο Βασίλης Τσιάρτας έκανε εκπληκτικά πράγματα με τη φανέλα της ΑΕΚ Αθηνών.

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 26 τέρματα, αριθμός πολύ μεγάλος για παίκτη που δεν ήταν επιθετικός κορυφής, ενώ στον τελικό κυπέλλου σκόραρε χατ-τρικ στη νίκη απέναντι στον Απόλλωνα (7-1).

Η σεζόν αυτή ήταν και το “διαβατήριο” του Ναουσαίου χαφ για τη Σεβίλλη. Στην Ανδαλουσία ο Τσιάρτας παρέμεινε μέχρι το 2000.

Φόρεσε τη φανέλα της Σεβίλλης 143 φορές, σκόραρε 45 τέρματα με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους 100 καλύτερους ξένους στην ιστορία των Σεβιγιάνων.

2
Γιώργος Δώνης

Την ίδια χρονιά με τον Τσιάρτα, έφευγε από την Ελλάδα ακόμα ένας ποδοσφαιριστής με σημαντική συνεισφορά στην ομάδα του.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δώνης αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1996 για λογαριασμό της Blackburn Rovers, για να γίνει έτσι ο πρώτος Ελλαδίτης που αγωνίστηκε στην αγγλική Premier League.

Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Δώνης αγωνίστηκε μέχρι τον χειμώνα του 1998, όπου επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ Αθηνών.

Η παραμονή του στους κιτρινόμαυρους δεν κράτησε πολύ, αφού το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο γεννημένος στη Γερμανία, Δώνης, επέστρεψε στην Αγγλία.

Φόρεσε τις φανέλες της Sheffield United και της Huddersfield πριν επιστρέψει, μόνιμα πλέον, στην Ελλάδα το 2000.

3
Θεόδωρος Ζαγοράκης

https://www.youtube.com/watch?v=W6F60RCmFBY

Ο “Τεό” ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τη γενέτειρα του, Καβάλα, πριν μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ το 1992. Τον χειμώνα του 1998 τον απέκτησε η αγγλική Leicester στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2000.

Με τις “αλεπούδες” ο Θεόδωρος Ζαγοράκης κατέκτησε το League Cup Αγγλίας το 2000 πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ Αθηνών. Η διεθνής καριέρα του “Ζαγόρ” όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην Αγγλία και τη Leicester.

H κατάκτηση του Euro 2004, τουρνουά στο οποίο ο Ζαγοράκης ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης, ήταν το “διαβατήριο” του για την ιταλική Serie A και την Bologna.

Στην ομάδα του ιταλικού βορρά ο 47χρονος σήμερα πρώην διεθνής παρέμεινε μια σεζόν πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2007.

4
Γιώργος Καραγκούνης

Μετά από μια γεμάτη 5ετία (1998-2003) με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Καραγκούνης μεταγράφηκε στη φημισμένη Inter το καλοκαίρι του 2003.

Στους nerazzuri όμως ο “τυπάρας” δεν κατάφερε να καθιερωθεί με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε μόλις 36 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και να αποτελέσει παρελθόν το 2005.

Από το Μιλάνο μετακόμισε στη Λισαβώνα και την Benfica. H πρώτη του σεζόν στην Πορτογαλία συνοδεύτηκε από μέτριες εμφανίσεις στις λιγοστές συμμετοχές του.

Ο ερχομός του Fernando Santos όμως έφερε και πιο σημαντικό ρόλο στους “αετούς της Λισαβώνας” (που στο μεταξύ είχαν αποκτήσει και τον Κατσουράνη) με τον “Κάρα” να παίζει σε συνολικά 37 αγώνες πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.

Το “τριφύλλι”, όμως, δεν ήταν η τελευταία ομάδα της καριέρας του, αφού το 2012 ο Καραγκούνης μεταγράφηκε στην αγγλική Fulham.

Στην Premier League και τους Λονδρέζους ο χαφ από την Ηλεία παρέμεινε μέχρι το 2014, όταν και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.

5
Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος θεωρείτο από τον ελληνικό Τύπο σαν ένας πολύ ικανός τερματοφύλακας που θα μπορούσε να υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού Πειραιώς, αλλά και της εθνικής για αρκετά χρόνια.

Ένα εφιαλτικό βράδυ όμως απέναντι στη Juventus τον Δεκέμβρη του 2003 για το Champions League (7-0) σήμανε και το τέλος της παρουσία του “Έλε” στους Πειραιώτες.

Τότε, ο Έλληνας πρώην πορτιέρε μετακόμισε στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε κατά σειρά στις Messina, Milan, Roma, Ascoli και Siena μέχρι το 2009 που επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Ηρακλή.

Ήξερες πως αυτοί οι Ελλαδίτες αγωνίστηκαν στο εξωτερικό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending